REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nepavyko policijos pareigūnams įsirengti posto prie Kirtimų čigonų taboro. Nepavyko sulyginti jų lūšnų su žeme. Iš taboro ir toliau kvaišalai plaukia upėmis. Todėl pareigūnai keičia taktiką. Dabar jų šūkis - nebus paklausos, nebus ir pasiūlos. Už gerklės bus imami narkotikų pirkėjai. Tabore šventė, jis vėl laimėjo.

REKLAMA
REKLAMA

1:0 taboro naudai

Nesutramdomi Kirtimų čigonų taboro kvaišalų prekeiviai sostinės policiją privertė savo ietis nukreipti į priešingą stovyklą - paskelbti karą jų vartotojams. Naiviai tikimasi, kad apdalijus baudomis narkomanus nešvarus čigonų verslas savaime užsirauks.

REKLAMA

Vilniaus 2-ojo policijos komisariato pareigūnai ėmė budėti prie čigonų taboro ir gaudyti... ne, ne narkotikų prekeivius, o kvaišalų atkakusius pirkėjus. Narkomanus.

Jau du dešimtmečius trunkanti kova su narkotikų prekyba užsiimančiais čigonais primena kovą su vėjo malūnais, tad pareigūnai imasi naujos taktikos. Iki šiol dar neregėtos, mat nėra baudžiamas kontrabandines cigaretes rūkantis kaimietis, nelegalų pilstuką geriantis alkoholikas, užsimerkiant prieš pačius kontrabandininkus ar nelegalius svaigalų pardavėjus.

REKLAMA
REKLAMA

Kietas riešutas

Vilniaus antrojo policijos komisariato vadovas Petras Burdelis nesutiko su tuo, kad policija tokių žygių ėmėsi neįstengdama susidoroti su narkotikų prekeiviais. Tačiau neneigė, jog vienai policijai su kvaišalų platintojais taboro gyventojais kovoti - ne pagal jėgas.

“Tai ne vien teritorinio komisariato pareigūnų reikalas, - aiškino jis. - Būtinos kompleksinės priemonės. Ir ekonominė policija turi dirbti, ir Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnyba, ir kelių policija. Galų gale ir į Kalėjimų departamento daržą akmenėlį galima mestelėti, kodėl asmenų, nuteistų už narkotikų prekybą, neperauklėja.”

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kita vertus, anot pareigūno, ir didžiausios pastangos duoda menkus vaisius. Mat prekybos narkotikais tinklas tabore - kietas riešutėlis.

“Nėra taip paprasta čigonus sutvarkyti, juk apie 500 žmonių ten gyvena, ir, galima sakyti, visi tuo verčiasi, - pabrėžė jis. - Prekyba narkotikais - jų darbas. Čigonai net neslepia, kad prekiauti kvaišalais jiems kur kas pelningiau, negu dirbti viešuosius darbus.”

Trūksta griežtumo

Pareigūnas paminėjo, jog vienoje pastarųjų bylų, čigonams iškeltų už narkotikų platinimą, figūruoja pusšimtis įtariamųjų. O tokių bylų - ne viena. Tačiau kad greitai pavyks šią skausmingą problemą išgyvendinti - jokių garantijų. Esą narkotikų platintoją sučiupti - tai ne “keliukui”, už kampo pastovėjus, greičio mėgėją demaskuoti.

REKLAMA

“Pikčiausia, kad nors ir dirbame - nematyti pabaigos, - atvirai pareiškė P.Burdelis. - Mūsų darbo derliaus nematyti.”

Jis pripažino, kad sprendžiant gyvenančio iš kvaišalų taboro problemą įvairioms atsakingoms šalies institucijoms trūksta aiškios nuostatos ir ryžto. Pareigūnas prasitarė, kad Ispanijoje čigonų taboras - irgi narkotikų prekybos lizdas - buvo išdraskytas labai greitai. Be jokių ceremonijų pasiųstas buldozeris, kuris taboro lūšnyną bemat sulygino su žeme.

“Nors ir ten - Europos Sąjunga, bet valdžios požiūris į šią problemą - daug griežtesnis negu pas mus”, - apgailestavo P.Burdelis.

REKLAMA

Reikia daugiau kovotojų

Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos narys Vaidotas Bacevičius apie tokią policijos akciją iš žurnalistų išgirdo pirmą kartą.

“Čia tokia nauja priemonė? - nusistebėjo jis. - Aišku, geriau reikėtų gaudyt narkotikų platintojus. Bet reikalingos visos priemonės. Mes ir komisijoj šitą klausimą svarstėme. Reikia, kad visi būtume narkotikų platintojams ir narkomanams nepakantūs. Visa visuomenė su tokiais dalykais turi kovoti.”

Pareigūnai kapituliavo prieš taborą

Dangutė MIKUTIENĖ - Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos vicepirmininkė:

Kad čigonų taboras - padidėjusios rizikos taškas, visiems aišku jau seniai. Kol kas labai sunkiai ši problema sprendžiama. Gerai, kad policija imasi priemonių pažaboti čigonų taboro prekeiviams, bet, kita vertus, vargu ar strėlių nukreipimas į narkomanus duos laukiamų rezultatų. Juk sučiupti narkomaną ir nubausti jį administracine bauda labai lengva. Bet problema nuo to nesumažės. Todėl tokią pareigūnų akciją iš dalies galima suprasti ir kaip savotišką jų kapituliaciją prieš narkotikų platintojus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kita vertus, vien policija tikrai bejėgė ką nors pakeisti. Reikėtų pasidomėti, kodėl tie patys teisėjai narkotikų platintojų bylas nagrinėja, kodėl tie patys advokatai teisiamiesiems atstovauja. Ir kodėl tokios lengvos bausmės skiriamos. Būtina daug griežčiau tokius nusikalstamus veiksmus vertinti.

Dar viena bėda ta, kad trūksta sisteminio darbo ir požiūrio į šią problemą. Bet kol Narkotikų kontrolės departamento vadovybė nebus pakeista, padėtis nepagerės. Mat nors kovai su plintančia narkomanija ir teikiami projektai, jiems įgyvendinti skiriami dideli pinigai, jie iššvaistomi neefektyviai.

Virginija GRIGALIŪNIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų