REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ikimokyklinių ugdymo įstaigų normaliam funkcionavimui trūksta 70-80 mln. litų. Dėl to darželių ir lopšelių auklėtojoms vėluoja atlyginimai, jos priverstos eiti nemokamų atostogų, ugdymo įstaigose nepavyksta laikytis higienos normų.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip ketvirtadienį naujienų agentūroje ELTA surengtoje spaudos konferencijoje sakė Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininkas Aleksas Bružas, pastaruoju metu darželių darbuotojų problemos labai paaštrėjo.

REKLAMA

Savivaldybės šių problemų savarankiškai jau nebegali išspręsti, nes pačios skęsta skolų liūnuose. Juo labiau abejojama, ar iš valstybės biudžeto davus dotaciją savivaldybei pinigai pasieks darželius. Trečiadienį su Vyriausybe vykusiame susitikime švietimo darbuotojų atstovai sulaukė patikinimų, kad ikimokyklinėms ugdymo įstaigoms galima papildomai skirti apie 50 mln. litų tikslinę dotaciją, tačiau baiminamasi, kad lėšos bus skirtos savivaldybių kreditoriniams įsiskolinimams padengti.

REKLAMA
REKLAMA

Ne vienoje savivaldybėje porą mėnesių vėluoja atlyginimai, auklėtojos, jų padėjėjos ar kiti darbuotojai raginami eiti nemokamų atostogų, darželiuose ir lopšeliuose nesilaikoma elementarios higienos - trūksta tualetinio popieriaus, muilo. Mažyliai maitinami tik tris kartus per dieną, tėvai patys perka ugdymui būtinas kanceliarines priemones, sujungtos ir perpildytos grupės. Nuvilnijusi darbuotojų atleidimo banga palietė ir ikimokyklinio ugdymo įstaigas - iš kiekvieno darželio, lopšelio-darželio atleista po 5-7 asmenis.

"Manyčiau, kad Lietuvoje susiduriame su vergovės reiškiniu. Auklėtoja, kuri kartais išmaitina visą šeimą, neturi jokios galimybės, kaip tik sutikti su bet kokiu psichologiniu teroru", - neslėpė Klaipėdos miesto švietimo darbuotojų profsąjungų susivienijimo pirmininkė Laima Juknienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žemaitijos regiono švietimo darbuotojų profsąjungų susivienijimo pirmininko Eugenijaus Jesino teigimu, kai kuriose savivaldybėse biudžetas yra paskaičiuotas tiktai 9 mėnesiams, žmonės iš anksto informuoti, kad privalės eiti iki 42 dienų nemokamų atostogų. Taip pažeidžiama žmogaus teisė į uždirbtą atlygį, saugumą, nes, jeigu darbo užmokestis negaunamas daugiau kaip 14 dienų, prarandamos socialinės garantijos, tai ypač neigiamai atsiliepia priešpensinio amžiaus žmonėms. Manipuliuojama ir Darbo kodekso straipsniu - neatėjimu į darbą, leidus darbdaviui. Kritinė situacija yra Plungės, Mažeikių rajonuose, Panevėžyje.

REKLAMA

"Auklėtoja "į rankas" gauna 1000-1100 litų, auklėtojos padėjėja - 670 litų. Šios sumos savivaldybėse išmokamos per keletą kartų - 200 litų duoda, ir tai dar vis tiek vėluoja. Vienur atlyginimai vėluoja mėnesį, kitur du mėnesius. Žmonės palikti be pragyvenimo lėšų", - teigė E. Jesinas.

Anot švietimo darbuotojų profsąjungos atstovų, ikimokyklinių ugdymo įstaigų normaliam funkcionavimui trūksta apie 70-80 mln. litų. Pasak pedagogų, ši suma galėtų būti skirta iš valstybės biudžeto, kuriame šiuo metu, jų žiniomis, papildomai surinkta 200 mln. litų.

REKLAMA

Švietimo darbuotojai problemą siūlo spręsti perskaičiuojant mokinio krepšelio lėšas, nes vienos įstaigos turi perteklinį, o kitos minusinį biudžetus, mažinant savivaldybių administravimo išlaidas. Nepavykus išspręsti problemų neatmeta protestų galimybė.

"Planavome eiti prie savivaldybės, prašyti pasidėję kepurytę pinigėlių darželiui išgyventi. (...) Kita planuojama akcija vadinasi "Užmušk pedagogą, gelbėk biudžetą" - prie judrios magistralės su tokiu plakatu stovės auklytė. Taip pat svarstome sprendimą masiškai paprašyti neapmokamų atostogų dabar, o ne vasaros metu, kada didžioji dalis tėvų gali patys prižiūrėti vaikus", - sakė Mažeikių rajono susivienijimo pirmininkė Judyta Čejauskienė ir pridūrė, kad ikimokyklinio ugdymo darbuotojams jau iškilo klausimas "būti ar nebūti".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

ELTA jau skelbė, kad, Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) duomenimis, darželių auklėtojų atlyginimams trūksta daugiau nei 40 mln. litų. Kai kuriose savivaldybėse yra susidariusi tokia situacija, kad joms šiuo metu turimų lėšų darželių auklėtojų atlyginimams užteks tik pusmečiui. ŠMM Ikimokyklinio ir pradinio ugdymo skyriaus vedėja Gražina Šeibokienė paaiškino, kad ikimokyklinis ugdymas yra finansuojamas iš savivaldybių biudžetų lėšų vadinamajai "savarankiškai funkcijai vykdyti". Tam šiemet savivaldybėms skirta maždaug 30 proc. mažiau lėšų nei pernai.

Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius yra išsiuntęs Savivaldybių asociacijai raštą, kuriuo pažadėjo finansavimo klausimą artimiausiu metu kelti ministrų pasitarime. Bus bandoma ieškoti papildomų lėšų darželių auklėtojų atlyginimams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų