REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) konstatavo, jog nuteistųjų Maliko ir Khadizhat Gatajevų gynėjų kasaciniai skundai yra tenkinami ir jų byla bus nagrinėjama iš naujo. Čėčėnai buvo kaltinami, kad jie esą reketuoja jų namuose Kaune gyvenusius našlaičius, o atsisakiusius mokėti muša ir grasina nužudyti.

REKLAMA
REKLAMA

Byla perduota apeliacine tvarka nagrinėti iš naujo.

Tenkindamas nuteistųjų kasacinius skundus, Teismas pažymėjo, kad „nagrinėjant bylą apeliacine tvarka, buvo pažeistos nuteistųjų teisės į nešališką ir viešą teismo procesą“. Anot LAT, „byla nepatikrinta tiek, kiek buvo prašoma nuteistųjų gynėjų apeliaciniuose skunduose. Surašytas baudžiamojo proceso reikalavimų neatitinkantis apeliacinės instancijos teismo nuosprendis“.

REKLAMA

Teismo nuomone, tokie pažeidimai yra esminiai, nes jie neleido apeliacinės instancijos teismui išsamiai  ir nešališkai išnagrinėti bylą ir priimti teisingą nuosprendį ar nutartį.

 M. ir K. Gatajevai yra čečėnų vaikams skirtų globos namų „Gimtoji šeima“ įkūrėjai. Pirmosios instancijos teismas už nežymius sveikatos sutrikdymus, grasinimą nužudyti ir savivaldžiavimą jiems skyrė dešimties mėnesių laisvės atėmimo bausmę. Apeliacine tvarka bylą nagrinėjęs Kauno apygardos teismas bausmę sugriežtino ir laisvės atėmimą skyrė vieneriems metams šešiems mėnesiams.

Iš pradžių Helsinkio, o vėliau ir Suomijos Aukščiausiasis Teismas atsisakė Lietuvai išduoti čečėnus M. ir Ch.Gatajevus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų