REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

VSD vadovu siūlomas Gediminas Grina

Prezidentė Dalia Grybauskaitė naujuoju Valstybės saugumo departamento vadovu Seimui teikia pulkininko leitenanto Gedimino Grinos kandidatūrą.

REKLAMA
REKLAMA

Antradienį šalies vadovė pasirašė atitinkamą dekretą. Pagal Konstituciją, saugumo tarnybos vadovą skiria ir atleidžia Prezidentas Seimo pritarimu.

REKLAMA

"Jeigu gausiu Seimo pasitikėjimą, pirmas dalykas, kuri turėčiau padaryti - įvertinti situaciją, kas ten yra. VSD yra uždara institucija, tad dabar negaliu nieko komentuoti", - paklaustas, ką pirmiausia keis Saugumo darbe, žurnalistams sakė G. Grina.

Prezidentė yra sakiusi, kad VSD veikla turi būti depolitizuota. G. Grinos manymu, tai reiškia, kad turi būti sutvarkyti slaptos informacijos teikimo klausimai.

Pasak kandidato į VSD vadovus, jis būtų tinkamas šioms pareigoms, nes jau keletą metų dirba panašioje institucijoje ir žino tokios institucijos darbo specifiką.

REKLAMA
REKLAMA

G. Grina šiuo metu dirba Krašto apsaugos ministerijoje. Jis yra 2-ojo operatyvinių tarnybų departamento laikinasis vadovas, nuo praėjusių metų spalio šiame poste pavaduojantis į užsienį išvykusį mokytis savo viršininką.

Prieš ateidamas dirbti į 2-ąjį operatyvinių tarnybų departamentą, G. Grina 2001-2004 m. dirbo kariniu atašė Lietuvos ambasadoje JAV.

Pasak kandidato į VSD vadovus, jis galėjo likti daryti karjeros ir savo dabartinėje tarnyboje, tačiau gavęs pasiūlymą vadovauti Saugumui "kažkiek pagalvojęs" nusprendė, kad galėtų "ten įnešti kažkokį indėlį".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentės Dalios Grybauskaitės atstovas spaudai Linas Balsys sakė, kad šalies vadovė yra ne kartą pabrėžusi, jog naujasis VSD vadovas turi būti ne iš VSD, bet iš išorės. Taip pat jis privalo turėti tarptautinės ir diplomatinės patirties.

"Prezidentė konstatavo, kad ši kandidatūra yra priimtina. Ji yra teikiama Seimui. Be abejo, prieš apsisprendžiant pasirašyti dekretą, Prezidentė dar kartą akcentavo tuos uždavinius, kurie kyla VSD ir apskritai visai žvalgybos sistemai", - sakė L. Balsys. Pasak šalies vadovės atstovo, D. Grybauskaitės manymu, reikia vykdyti paties departamento reformą, jį depolitizuoti. Anot šalies vadovės, VSD turi vykdyti valstybės suformuotas užduotis, kurios yra parengtoje naujoje žvalgybos reformos ir strategijos koncepcijoje.

REKLAMA

Seimo nariai nuomonės dar neturi

Portalo „balsas.lt“ kalbinti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) nariai teigė kol kas neturį nuomonės apie siūlomą kandidatą.

Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos atstovas komiteto narys Kęstutis masiulis teigė neturįs jokios informacijos apie kandidatą ir iš anksto neigė kalbas, jog tai galįs būti konservatorių statytinis. „TS-LKD yra rimta ir patyrusi partija. Net jei ir pavyktų politizuoti departamentą, tai kiek laiko tuo pasidžiaugtume? Pradėtų lįsti ylos iš maišo labai greitai. Yra noras padaryti, kad vadovautų profesionalas ir patriotas“, - tikino jis.

REKLAMA

Opozicinės Tvarkos ir teisingumo partijos vadovas, taip pat NSGK dirbantis Valentinas Mazuronis sakė irgi neturįs ką pasakyti apie numatomą kandidatą ir negalįs pasakyti kokia bus jo frakcijos pozicija.

VSD be vadovo liko praėjusių metų pabaigoje, kai iš pareigų atsistatydino Povilas Malakauskas. Laikinai šias pareigas buvo pavesta eiti Romualdui Vaišnorui.

Skandalų draskyto VSD direktorius P. Malakauskas teigė pasitraukiąs dėl "asmeninių priežasčių", kurių plačiau nekomentavo. Prieš tai, jam atostogaujant, D. Grybauskaitė privertė pastraukti iš pareigų du pasitikėjimo netekusius jo pavaduotojus - Dainių Dabašinską ir Darių Jurgelevičių. Pastarasis yra išvykęs dirbti į Gruziją, o D. Dabašinskas, nepaisant prezidentės reikalavimų, neatšaukiamas iš diplomatinio darbo Kiejeve.

VSD šiuo metu yra pavesta šios įstaigos vadovo pavaduotojui - 39 metų Romualdui Vaišnorui. Departamento generalinį direktorių skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

Apie tai žiūrėkite LNK žinių videoreportaže


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų