REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybė imasi paties jautriausio Lietuvoje – dujų – sektoriaus pertvarkymo. Visiškai išskaidyti dujų tiekimo monopoliją vidaus rinkoje reikalauja ES.

REKLAMA
REKLAMA

Tikimasi, kad pokyčiai bus naudingi visiems dujų vartotojams.

Pagal pernai Europos Sąjungos (ES) patvirtintas elektros ir gamtinių dujų vidaus rinkos bendrąsias taisykles, energetikos įmonėse negali likti vertikalios monopolijos, t.y. vienose rankose negali būti sutelktos elektros ar dujų gamyba, perdavimas ir tiekimas vartotojams.

REKLAMA

Elektros sektorius Lietuvoje iš dalies jau pertvarkytas - gamyba ten senokai atskirta nuo skirstymo, o šiemet sukurta ir atskira energijos perdavimo įmonė. Dabar Vyriausybė ketina imtis skaidyti ir gamtinių dujų monopoliją, atskirdama ne tik dujų perdavimo bei tiekimo funkcijas, bet ir tam skirto turto nuosavybę.

Energetikos ministerija siūlo pasirinkti pirmąją alternatyvą, t.y. visišką perdavimo funkcijos atskyrimą nuo tiekimo ir gamybos. Kadangi šiuo metu Lietuvos dujos yra viena įmonė, kuri atlieka visas funkcijas kartu, tai Lietuvos atveju būtų taip, kad perdavimo funkcijos, tai yra aukšto spaudimo dujotiekiai, jų funkcija, kartu su turtu turėtų būti atskiriama“, – teigė energetikos viceministras Romas Švedas.

REKLAMA
REKLAMA

„Lietuva yra pasirinkusi variantą, kuriame neprašome jokių išimčių ir jokių lengvatų, tai yra pilna apimtimi įgyvendinam šį paketą. Be abejo, tai iš esmės gali pakeisti dujų ūkio visą reglamentavimą ir reguliavimą, ir mes tikime, kad toks dujų ūkio ir infrastruktūros europinimas tikrai duos naudos visiems dujų ūkio vartotojams“, – tvirtina Premjeras Andrius Kubilius.

Elektros ir gamtinių dujų ūkio nuosavybės atskyrimą ES vertina kaip veiksmingiausią būdą rinkos skaidrumui užtikrinti, taip esą sudaroma galimybė prie tinklo prieiti ir į jį investuoti visiems naujiems rinkos dalyviams. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kokiu būdu turėtų būti dalijamas dabar „Lietuvos dujų“ valdomas turtas ir kaip dėl to bus tariamasi su jį valdančiais akcininkais, viceministras sako kol kas negalintis atsakyti.

„Tikrai neklausinėkit. Visi klausimai yra per ankstyvi. Be jokios abejonės, tai yra labai sudėtingas ir kompleksinis dalykas ir konsultuotis, tartis ir susitarti reikės su visais“, – teigė R. Švedas. 

Kaip vyks šie procesai, pasak jo, bus numatyta teisės aktuose, kuriuos pavesta parengti ministerijai. Kol kas Vyriausybei pristatyta tik naujo gamtinių dujų įstatymo, kuris įteisins numatomą pertvarką, koncepcija. Vadinamosios trečiosios ES Direktyvos nuostatus į Lietuvos įstatymus žadama perkelti iki kitų metų kovo, o juos įgyvendinti – dar po metų. 

Vyriausybė ketina stiprinti ir vidaus rinkos priežiūrą – į vieną instituciją sujungti visus reguliatorius – Kainų komisiją, energetikos inspekciją bei ryšių reguliavimo tarnybą.

Aurelija Malakauskaitė, Giedrius Vitkauskas, LTV „Panorama“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų