REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Parlamentaras Arvydas Anušauskas užregistravo siūlymą pakeisti politinių partijų finansavimo sistemą, uždraudžiant jas remti juridiniams asmenims. Kad partijos nejaustų didelės netekties, Seimo nario nuomone, tikslingiau leisti gyventojams jas remti gyventojų pajamų mokesčio dalimi, kuri skiriama labdarai, rašo "Vakaro žinios".

REKLAMA
REKLAMA

A. Anušausko teigimu, projektas iš dalies gimė todėl, kad jis turįs informacijos, esą kai kurios partijos finansuojamos iš kontrabandos lėšų. Tačiau, jo teigimu, "tik iš dalies dėl to - dažnai politinės partijos, gavusios pinigus, kaltinamos tuo, kad atsidėkoja davėjams. Manau, net jei taip ir nėra, vis tiek reikia drausti, kad net tokių prielaidų nebūtų. Aišku, partijų finansavimas turi būti adekvatus, dėl to, uždraudus juridinių asmenų finansavimą, reikia numatyti kitą šaltinį. Todėl reikėtų leisti žmonėms remti partijas 1 proc. gyventojų pajamų mokesčiu".

REKLAMA

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas irgi labai norėtų, kad fiziniai asmenys nebegalėtų remti partijų. Pasak jo, "daugelyje valstybių toks draudimas galioja - ir pas mūsų kaimynus latvius taip yra, nes tokiu atveju juridiniai asmenys turi per didelę įtaką partijoms, verčia jas atidirbti".

Pernai nario mokestis sudarė 6 proc. politinių partijų biudžeto, fizinių ir juridinių asmenų parama - 27 proc., valstybės dotacijos - 63 proc., kita veikla (patalpų nuoma ir panašiai) - apie 4 proc. "Tarp labdaros prašytojų - ir partijos".

REKLAMA
REKLAMA

Pasak A. Anušausko, apie tokius ir dar radikalesnius siūlymus jau kalbėta ankstesniuose Seimuose, tačiau siūlymai nuolat atmetami, rašo "Kauno diena". A. Anušauskas viliasi, kad šįkart pasiūlymą lydės sėkmė.

Bet Seime tokių optimistiškai nusiteikusių nėra daug. Nemenka dalis parlamentarų linkusi sutikti su nuomone, kad uždraudus juridinių, bet palikus fizinių asmenų aukas, bus rastas kelias draudimui apeiti - suinteresuotos grupės esą galėtų pervesti pinigus į gyventojų sąskaitas, iš kurių šie keliautų į partijų iždus. Todėl nėra garantijos, kad Seimo nariai pritars A. Anušausko naujai pateiktam pasiūlymui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų