REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vokietijos bankas „Norddeutsche Landesbank“ (NORD/LB) nori pasitraukti iš Baltijos šalių.

NORD/LB dėl to turėtų nutraukti bendrą veiklą su Norvegijos finansų įmone „DnB NOR“ ir parduoti kartu valdomo banko „DnB NORD“ akcijas. Apie tai rašo Vokietijos dienraštis „Handelsblatt“.

REKLAMA
REKLAMA

Akcijas gali perimti norvegai

„DnB NORD“ veikia Baltijos šalyse ir Lenkijoje. NORD/LB turi apie 49 proc. banko akcijų, 51 proc. valdo „DnB NOR“. Pagal dabartinį susitarimą, Norvegijos įmonė galėtų įsigyti likusias akcijas. NORD/LB patvirtino dienraščiui, kad yra įpusėję vertinti sandorį ir jau pradėjo derybas su savo partneriais „DnB NOR“, bet „kalbėti apie sandorio vertę dar yra per anksti“.

REKLAMA

Banko šaltinių teigimu, vertinimo etapas prasidėjo šių metų sausio pabaigoje ir bus oficialiai baigtas iki liepos pabaigos. Tai, kad norvegai gali supirkti visas akcijas, numatyta 2005 metų partnerystės sutartyje. Akcijų pirkimas galėtų būti įgyvendintas kitąmet.

Nesitiki pagerėjimo

Pasak Vokietijos dienraščio, NORD/LB valdybos pirmininko Gunterio Dunkelio, vairuojamas bankas su krize susitvarkė pats. Kiti regiono bankai, pavyzdžiui, „BayernLB“, „HSH Nordbank“, „Landesbank Baden-Württemberg“ ar „WestLB“ prašė savo akcininkų milijardinės pagalbos.

REKLAMA
REKLAMA

Latvija, Lietuva ir Estija dėl finansinės krizės patyrė dviženklį bendrojo vidaus produkto kritimą, o paskolų paklausa pastaruosius dvejus metus nuolat mažėjo. Per pirmus devynis 2009-ųjų mėnesius NORD/LB tenkanti banko nuostolio dalis sudarė 158 mln. eurų ir ketvirtąjį metų ketvirtį, tikėtina, dar augo. Galutinių duomenų dar nėra.

Lietuvoje 2009 metais „DnB NORD“ banko grynasis nuostolis sudarė 116,6 mln. eurų. Esant tokiems nuostoliams ir negerėjant šių metų prognozėms, nenuostabu, kad užsienio kapitalas nebenori tęsti nuostolingos veiklos. „2010 metais Lietuvos ekonomikos rezultatai išliks netenkinami, o kainų konkurencija bus stipri dėl mažėjančios gyventojų perkamosios kainos“, − gerų prognozių neteikė „DnB NORD“ Vilniaus padalinio vyriausioji ekonomistė Jekaterina Rojaka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsisakys dar vienos įmonės

Peržiūrėję investicijas, NORD/LB valdytojai neatmetė galimybės, kad gali būti atsisakyta ir bankui priklausančios Šveicarijoje registruotos kompanijos „Skandifinanz“.

Anksčiau nustatyta, kad joje sukčiauta kredituojant eksportą, dėl ko padaryta 130 mln. eurų nuostolių. Prokurorai nustatė du įtariamuosius, kurie suimti.

TIK FAKTAI

„DnB NORD“ bankas yra universalus komercinis bankas. Jis priklauso Danijoje registruotai „DnB NORD“ bankų grupei, kurią įsteigė didžiausias Norvegijos bankas „DnB NOR“ ir didžiausias Šiaurės Vokietijos bankas „Norddeutsche Landesbank Girozentrale“ (NORD/LB).

„DnB NORD“ finansų grupėje dirba 3 tūkst. 300 žmonių. Bankas turi daugiau nei 870 tūkst. klientų, kurie aptarnaujami 150 padalinių Baltijos šalyse ir Lenkijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų