REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Švedijos mokslininkų atliktas tyrimas padėjo nustatyti, kiek kokaino Stokholme suvartojama per vieną savaitgalio naktį, pranešė šios šalies TV kanalo TV4 informacinė laida „Kalla Fakta“.

REKLAMA
REKLAMA

TV serialą apie kokaino paplitimą Švedijoje kuriančio kanalo TV4 užsakymu vieno šių metų sausio mėnesio šeštadienio naktį iš Stokholmo centro ir pietinių priemiesčių kanalizacijos tinklo buvo paimti nuotekų mėginiai. Jie buvo perduoti tirti Karolinska universitetinės ligoninės specialistams. Kanalizacijos nuotekose išlieka kokaino ir benzoilekgonino – antrinio produkto, susidarančio organizmui suskaidžius šią narkotinę medžiagą – pėdsakų. Minėtos medžiagos į kanalizaciją patenka su narkotikus vartojusių žmonių šlapimu.

REKLAMA

Atlikus tyrimus nustatyta, kad per vieną savaitgalio naktį Stokholme suvartojama apie 3000 kokaino dozių. Dažniausiai šis narkotikas vartojamas linksminantis klubuose ir privačiuose vakarėliuose.

Tyrimus atlikę specialistai konstatavo, kad į Stokholmo kanalizaciją per vieną šeštadienio nakties valandą patenka nuo 10 iki 20 dozių (apie 100 mg) kokaino. Kadangi yra žinoma, jog Stokholme paprastai pardavinėjamas 5 kartus „atskiestas“ kokainas, kovos su narkotikų platinimu ekspertai apskaičiavo, jog per vieną šeštadienio vakarą ir naktį Stokholme suvartojama maždaug 3000 kokaino dozių – apie 2000 centrinėje miesto dalyje ir apie 1000 pietiniuose priemiesčiuose.

REKLAMA
REKLAMA

Karolinska universitetinės ligoninės atstovo Olofo Becko teigimu, kanalizacijos nuotekų tyrimas siekiant išsiaiškinti kokaino paplitimą Švedijoje buvo panaudotas pirmą kartą. Pasak jo, tai esąs „absoliučiai patikimas“ metodas.

2007 m. Osle (Norvegija) atliktas toks pat tyrimas atskleidė, kad šiame mieste kasdien suvartojama apie 8 000 kokaino dozių. Mokslininkams ištyrus šiaurinėje Italijoje tekančios Po upės vandenį, paaiškėjo, kad maždaug 5 mln. žmonių gyvenamame šios šalies regione suvartojama apie 40 000 kokaino dozių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų