REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bendra Europos Sąjungos (ES) ir valstybės biudžeto išmokų suma šiais metais nebus mažesnė nei pernai, žemdirbių savivaldos atstovus šeštadienį patikino Vyriausybės vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos žemdirbiams tiesioginės išmokos už 2010 metus bus pradėtos mokėti gruodžio 1 dieną ir užbaigtos tik 2011 metais. Lietuva su ES yra sutarusi išmokas ūkininkams, apie 1,2 mlrd. litų, mokėti kartu, ir iš ES, ir iš Lietuvos valstybės biudžeto.

REKLAMA

Pasak Žemės ūkio rūmų pirmininko Broniaus Markausko, šeštadienį pas Premjerą Andrių Kubilių surengtame žemdirbių savivaldos atstovų susitikime paaiškėjo, kad Vyriausybės pozicija žemdirbių interesams yra palanki.

Po žemdirbių susitikimo su Premjeru žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius žurnalistams sakė, kad jeigu iki šių metų pabaigos nekils didesnio ekonominio nuosmukio, nacionalinė išmokos dalis bus ne mažesnė nei pereitais metais. Tačiau galutinė tokios išmokos suma bus aptarta tik rudenį.

REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinės tiesioginės išmokos už žemės ūkio naudmenų plotą mokamos iš Europos žemės ūkio garantijų fondo lėšų, jų dydis nuo 2004 metų kasmet augo po 5 proc., o nuo 2007 m. auga jau po 10 proc.

2009 metai Lietuvos žemdirbiams buvo gana sudėtingi. Dėl sumažėjusių žemės ūkio produkcijos supirkimo kainų pernai, palyginti su 2008 m., gauta beveik 1 mlrd. litų pajamų mažiau. Todėl mažėjo pieno, mėsos gamyba. Žemdirbiai turi didelių finansinių problemų grąžindami bankams paskolas, atsiskaitydami su tiekėjais už pirktas prekes. Be to, reikia pradėti ruoštis pavasario darbams ir apsirūpinti reikiamais resursais, Vyriausybės vadovui skundėsi žemdirbių savivaldos atstovai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Susitikime nuspręsta kol kas palikti 5 proc. pelno bei pajamų mokestį, taikomą žemdirbiams. Be to, sutarta, kol kas nediskutuoti apie pridėtinės vertės mokestį daržovėms, vaisiams, mėsai, o vietoje to aktyviau kovoti su nelegalia prekyba turguose žemės ūkio produkcija iš Lenkijos.

Beje, apie galimybę kontroliuoti prekybą turguose kasos aparatais nešnekama. Pasak ministro K. Starkevičiaus, tiesiog turėtų geriau dirbti kai kurios valstybės institucijos- Finansų nusikaltimų tyrimo tarnyba bei Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Žemdirbių susitikime su Premjeru dalyvavo ir finansų ministrė Ingrida Šimonytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų