REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sunkiausia per kelis dešimtmečius santykių su Izraeliu krizė liudija rimtus JAV užsienio politikos pokyčius.

REKLAMA
REKLAMA

Izraelis pakišo Baltiesiems rūmams kiaulę: praėjusią savaitę Tel Avive viešint JAV viceprezidentui Džo Badenui, izraeliečiai ofi cialiai pareiškė neatsisakantys planų statyti namų kvartalo žydų naujakuriams rytinėje, arabų apgyvendintoje Jeruzalės dalyje. Tai sukėlė didžiulį JAV nepasitenkinimą, nes, anot Izraelio dienraščio „Maariv“, per pastarąjį JAV prezidento Barako Obamos ir Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanjahu susitikimą buvo sutarta šių planų atsisakyti. Tai ir turėjo būti paskelbta per Dž.Baideno vizitą Izraelyje, tačiau žydai pasielgė priešingai.

REKLAMA

Neregėta krizė

Tokios griežtos retorikos, kokia skamba iš Baltųjų rūmų izraeliečių atžvilgiu, nebuvo girdėti jau seniai. Amerikiečiai siekia, kad Izraelis iš Vakarų kranto išvestų neseniai įvestas papildomas karines pajėgas, leistų Gazos ruožo gyventojams lengviau susisiekti su išoriniu pasauliu, įšaldytų minėtos 1600 butų nausėdijos statybą Rytų Jeruzalėje, kur arabai tikisi įkurti būsimos Palestinos valstybės sostinę. Lyg pabrėždamas ketinimų rimtumą, B.Obama atšaukė savo susitikimą su B.Netanjahu ir atidėjo JAV specialiojo atstovo Artimųjų Rytų klausimais Džordžo Mičelo vizitą į Izraelį, planuotą kovo 22 d. JAV valstybės sekretorė Hilari Klinton pavadino Izraelio elgesį įžeidžiamu ir nusistebėjo, kaip šalis, nuolat jaučianti JAV paramą saugumo klausimais, gali taip neatsakingai elgtis. Tiesa, vėliau H.Klinton bandė švelninti toną, teigdama, jog „ egzistuoja labai artimi bei draugiški abiejų valstybių ir tautų santykiai“.

REKLAMA
REKLAMA

Santykių krizę atspindėjo ir kitos reikšmingos diplomatinių santykių detalės. Dž.Baidenas su žmona į kviestinę vakarienę Izraelio premjero rezidencijoje vėlavo pusantros valandos. B.Netanjahu JAV prezidentui atkeršijo per bendrą spaudos konferenciją: pastarasis turėjo išklausyti 25 minutes trukusį Izrael io politikos patriarcho monologą, kol gavo progą pasakyti žodį.

Įvartis į savo vartus

Maskvoje šiuo metu vyksta Artimųjų Rytų ketverto, kurį sudaro Jungtinės Tautos, JAV, ES ir Rusija, atstovų susitikimas. Šis konfl iktą reguliuojantis kvartetas jau paviešino pareiškimą, kuriame bet kokius vienašališkus veiksmus vertina neigiamai ir tvirtina, kad tokie veiksmai sulauks tarptautinio pasmerkimo. Tai aiškus ženklas Izraeliui neskubėti kurti žydų nausėdijos Rytų Jeruzalėje. Ketverto pareiškime taip pat nedviprasmiškai teigiama, kad visos pusės suinteresuotos laisvos, nepriklausomos ir gyvybingos Palestinos valstybės sukūrimu, ir raginama skubiai atnaujinti izraeliečių ir palestiniečių dialogą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„B.Netanjahu įmušė įvartį į savo vartus, – rašo izraeliečių portalas rusų kalba israelinfo.ru. – Izraelį užgriuvo visuotinis JAV, ES, Arabų valstybių lygos nepasitenkinimas. Planuotą 1600 butų žydų naujakuriams statybą Rytų Jeruzalėje neabejotinai teks įšaldyti. Jeigu B.Netanjahu būtų pats paskelbęs, kad statybos įšaldomos, būtų pasirodęs kaip taikos šalininkas, dėl susitaikymo su arabais galintis žengti skaudžius, sunkius, tačiau drąsius ir reikalingus žingsnius. Dabar statybos vis vien sustos, Izraelis liks pralaimėtojas, o palestiniečiai gaus JAV paramą ir lauks, kada amerikiečiai privers Izraelį padaryti naujų nuolaidų.“

REKLAMA

Respublikonai užsipuolė prezidentą

Jungtinėse Valstijose Izraelio pozicijų ginti sukruto žydų lobistai, Kongrese turintys didelę įtaką. Progos užsipulti prezidentą B.Obamą ir jo administraciją nepraleido ir politiniai oponentai respublikonai, kaltinantys Baltuosius rūmus nesugebant suformuluoti aiškesnių užsienio politikos nuostatų. Tai iš esmės yra tiesa: JAV prezidento administracija pagrindinį dėmesį skiria vidinėms JAV ekonominėms bei socialinėms problemoms. Buvęs B.Obamos varžovas prezidento rinkimuose Džonas Makeinas pareiškė, kad Izraelis yra gyvybiškai svarbus JAV sąjungininkas Artimųjų Rytų regione, o atsisakymas palaikyti Tel Avivą esą reiškia B.Obamos užsienio politikos krachą. Toks padėties vertinimas aiškiai tendencingas. B.Obama išties smarkiai pakreipė tradicinius JAV ir Izraelio santykius, siekdamas realių poslinkių sprendžiant daugiau nei pusę šimtmečio besitęsiantį arabų ir žydų konfl iktą. Akivaizdu, kad tik tokia JAV pozicija, kokią dabar užėmė B.Obamos administracija, gali tapti šaltu dušu žydų politikams ir paskatinti realų dialogą sprendžiant Palestinos nepriklausomybės klausimą. Kol Amerika bet kokį Izraelio elgesį besąlygiškai pateisindavo arba užmerkdavo akis prieš diskriminacinę žydų politiką arabų atžvilgiu, tikėtis radikalių pokyčių nebuvo verta.

REKLAMA

B.Obamą išvadino antisemitu

Žinoma, reikia būti realistams ir suvokti, jog naujoji Vašingtono politika nereiškia, kad JAV nusigręžia nuo Izraelio. Ši šalis yra ir bus strateginė JAV sąjungininkė. Tačiau jei Amerika realiai nori spręsti prieštaravimus su islamo pasauliu, tokios beatodairiškos prožydiškos politikos, kokia buvo iki šiol, tęsti nebegalima.

Izraelyje amerikiečių demaršas buvo priimtas skausmingai. Netgi paties šalies ministro pirmininko svainis Hagai ben Artzis pareiškė, esą JAV prezidentas yra antisemitas, nejaučiantis simpatijų Izraelio tautai. B.Netanjahu nuo svainio žodžių nedelsdamas atsiribojo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svarstymai žydų spaudoje

Vienas didžiausių izraeliečių laikraštis „Maariv“ ėmėsi analizuoti amerikiečių nuostatas ir padarė išvadą, jog didesnė amerikiečių visuomenės dalis Izraelį palaiko, tačiau akademinėje visuomenėje stiprėja priešingos nuostatos. Jos esą persismelkusios ir į Demokratų partijos viršūnę. „Tik nesakykite, kad tai antisemitizmas. Taip pasakyti lengviausia, šis teiginys atleidžia nuo atsakomybės. Be abejo, antisemitizmo apraiškų yra, egzistuoja antisemitizmas – į save nukreipta neapykanta netgi tarp pačių žydų. Esmė ta, kad mes patys labai rimtai darome įtaką nuostatoms Izraelio atžvilgiu. Netgi didžiausi mūsų draugai kartais nepajėgia suvokti mūsų veiksmų. Nekalbėkime apie tuos, kurie abejoja žydų valstybės teise egzistuoti – jie mums prarasti. Tačiau yra daugelis kitų. Jie už mus. Vis dėlto ir jie negali suvokti: kodėl Izraelis užsispyręs siekia statyti namus žydams viduryje arabų kvartalo? Kodėl Izraelis atsisako demontuoti savo forpostus arabų teritorijoje, nors yra pasižadėjęs tai padaryti? Susidaro įspūdis, kad Izraelis visus tyčia apgaudinėja“, – rašo izraeliečių dienraštis „Maariv“.

Dr. Manvydas Vitkūnas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų