REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tuo metu, kai klimato kaita įvardinama didžiausiu šių laikų iššūkiu, turime geriausias galimybes sukurti klestinčią, aplinką tausojančia ekonomiką ir energetiką, teigia aplinkosaugos aktyvistai, kviesdami Pasaulinę Žemės dieną paminėti kiekvienam pagalvojant, kaip jis gali prisidėti prie pokyčių. Pasaulinė Žemės diena yra minima kovo 20-ąją, tuo metu, kai pasaulyje skelbiamas astronominis pavasaris, o naktis tampa lygi dienai.

REKLAMA
REKLAMA

"Pasaulinė Žemės diena 2010-aisiais gali būti postūmiu klimato politikoje, siekiant energijos panaudojimo efektyvumo, atsinaujinančiųjų energijos šaltinių naudojimo skatinimo ir "žaliųjų" darbų. Tai yra lemiama galimybė kiekvienam individui, korporacijoms, vyriausybėms suvienyti jėgas, kad būtų sukurta "žalioji" ekonomika", - rašoma Pasaulinės Žemės dienos tinklo, vienijančio daugiau nei milijardą žmonių 190 valstybių, tinklapyje.

REKLAMA

Ši Pasaulinė Žemės diena pasitinkama prisimenant, jog vieningo sutarimo dėl to, kaip Žemę gelbėti nuo taršos, dar nepasiekta. Jungtinių Tautų Kopenhagos susitikimą pasaulio žiniasklaida pakrikštijo "didžiuliu šou", kuriame nepasiektas teisiškai įpareigojantis susitarimas, o Kioto protokolas baigia galioti 2012 metais. Viltys dedamos į susitikimą Kankune, Meksikoje, kuris vyks šių metų pabaigoje.

Aplinkosaugos aktyvistai kviečia "žalesniu" tapti ir kiekvieną pilietį. Ir primena, kad, pavyzdžiui, rūšiuojant atliekas sutaupoma gamtos išteklių, tenka mažiau mokėti už atliekų tvarkymą, jei visi rūšiuotų šiukšles, sumažėtų sąvartynų įrengimo kaštai. Viena tona surinkto ir perdirbto popieriaus išsaugo 17 medžių ir sutaupo 27 tūkst. litrų vandens, o iš vieno kilogramo stiklo duženų galima pagaminti tokį patį kiekį naujo stiklo.

REKLAMA
REKLAMA

Energijos taupymas padeda tausoti ne tik aplinką, bet ir taupyti pinigus. Paskaičiuota, kad užsukę čiaupą, kai valotės dantis, per minutę sutaupome 5 litrus vandens.

Sutaupyti elektros energijos ir gauti mažesnes sąskaitas už elektrą pavyktų, pavyzdžiui, įpratus išjungti kompiuterio monitorių, kai juo nedirbama, naudojant energiją taupančias elektros lemputes ir pan.

Lietuvoje Pasaulinei Žemės dienai skirti renginiai vyks ir daugelyje nacionalinių bei regioninių parkų, mokyklose. Bus organizuojamos inkilų kėlimo akcijos, parodos. Aukštadvario regioninio parko direkcijoje šeštadienį bus atidaryta moksleivių darbų paroda "Namai paukšteliams ir mažiems gyvūnėliams".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kauno marių regioniniame parke bus keliami inkilai grįžtantiems paukščiams ir miegapelėms. Čia šeštadienį organizuojamas 12 kilometrų žygis pėsčiomis Vaišvydava-Viršužiglis. Jo dalyviai bus supažindinti su parke augančiais medžiais, gyvenančiais gyvūnais. Žygis baigsis vakarone prie laužo ir gamtos garsų klausymusi.

Sekmadienį vyks inkilų miegapelėms kabinimo talka Žiglos upės slėnyje. Salylų apylinkėse bus keliami inkilai smulkiems paukščiams.

Inkilai bus keliami ir Krekenavos regioniniame parke. Čia šeštadienį Žemės dienos šventė bus surengta Lankytojų centre. Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija šeštadienį organizuoja eiseną iki jūros, taip pat bus kuriamos instaliacijos iš gamtinių žaliavų "Žemės spalvos".

Pavasario lygiadienį Pasauline Žemės diena 1971 m. paskelbė Jungtinės Tautos. Lietuvai atkūrus nepriklausomybę, Žemės dienos iniciatorius Džonas Makonelis (Johnas McConnellis) kreipėsi į mūsų tautą, ragindamas tapti Žemės globėjais ir prisidėti prie šią dieną mininčių šalių. Atsiliepusi į kreipimąsi Aukščiausioji Taryba Žemės dieną Lietuvoje oficialiai įteisino 1992 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų