REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žiniasklaidos konglomerato „Viacom“, kuriam priklauso ir populiarus muzikos kanalas MTV, atstovai apkaltino vaizdo įrašų portalą „YouTube" piratavimu ir autorinių teisių pažeidinėjimu.

REKLAMA
REKLAMA

Šios kompanijos teisininkai jau įteikė teismui dokumentus, kuriais esą įrodoma, jog populiariausia pasaulyje interneto svetainė, kurioje kiekvienas norintis gali publikuoti vaizdo įrašus, yra pagrindinė piratiniame versle. Nurodoma, jog „YouTube“ pažeidinėja autorių teises ir už tai turi atsakyti pagal įstatymą.

REKLAMA

Taip pat „Viacom“ teigia turintys duomenų, esą vienas iš „YouTube“ įkūrėjų Stivas Čenas netgi ragino internautus vogti vaizdo klipus ir juos publikuoti šioje interneto svetainėje, tam, kad pakelti jos populiarumą.

Savo ruožtu „YouTube“ atstovai nurodė, jog „Viacom“ samdytos 18-a marketingo agentūrų sąmoningai įkelinėjo MTV klipus į jų svetainę. Esą MTV transliuojami vaizdo klipai, kurie pasirodydavo ir „YouTube“, buvo įkeliama taip, jog atrodytų, kad jie atsitiktinai pateko į šią svetainę. Negana to, dalis vaizdo klipų, kurių vagyste „Viacom“ kaltina „YouTube“, galimai į svetainę buvo įkelta pačių kompanijos darbuotojų.

REKLAMA
REKLAMA

Teisinis ginčas tarp „Viacom“ ir „YouTube“ tęsiasi jau daugiau nei trejus metus. Dar 2007-ųjų vasarį JAV kompanija „Viacom“, kuriai priklauso muzikos kanalas MTV ir Comedy Central, pareikalavo iš „YouTube“ pašalinti apie 100 tūkst. vaizdo įrašų. Dar tų pačių metų kovą „Viacom“ kreipėsi į teismą, kad vaizdo įrašų tinklalapis atlygintų jų patirtą milijardo dolerių žalą.

„YouTube“ svetainę 2005 metų vasarį įkūrė trys „PayPal“ darbuotojai: Chad Hurley, Steve Chen ir Jawed Karim, nurodoma interneto enciklopedijoje Wikipedia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„YouTube“ duomenų bazėje yra virš 4,5 mln. vaizdo įrašų, tarp kurių yra ir filmų bei televizijos laidų ištraukų, muzikos videoklipų, mėgėjiškų vaizdo įrašų. Bet kurį įrašą galima nesunkiai įkelti į savo interneto svetainę ar tinklaraštį. Nors „YouTube“ griežtai draudžia įkelti autoriaus teisėmis apsaugotus kūrinius, tačiau, anot Wikipedia, tokie įrašai šioje svetainėje sudaro didelę visos kolekcijos dalį.

Svetainės populiarumas staigiai pakilo 2005-ųjų gruodį, kai į ją buvo įkeltas populiarus „Lazy Sunday“ klipas iš „Saturday Night Live“. 2006-ųjų vasarį NBC Universal paprašė ištrinti iš „YouTube“ kelis autorinėmis teisėmis apsagotus NBC vaizdo įrašus, tarp kurių buvo „Lazy Sunday“ ir 2006 metų žiemos olimpinių žaidynių ištraukos.

2006-ųjų kovą visi „Family Guy“ įrašai buvo išimti dėl autorių nusiskundimų. 2006 m. spalį „YouTube“ už 1,65 mlrd. JAV dolerių nupirko informacinių technologijų gigantas „Google“.

Indrė Sesartė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų