REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (toliau – VMI) šiais metais gyventojams vėl suteiks pagalbą deklaruojant pajamas bei padės paprasčiau ir greičiau susigrąžinti gyventojų pajamų mokesčio permoką: kovo 23 dieną didžiajai daliai Elektroninio deklaravimo sistemos vartotojų bus suformuotos preliminariosios metinės gyventojų pajamų deklaracijos.

REKLAMA
REKLAMA

Mokesčių mokėtojus, kuriems preliminariosios deklaracijos neformuojamos (vykdantiems individualią veiklą pagal pažymą ar įsigijus verslo liudijimą ir pan. – tiems, apie kurių pajamas Mokesčių inspekcija neturi duomenų), VMI ragina deklaracijas teikti nelaukiant deklaravimo pabaigos – gegužės 3 dienos.

REKLAMA

„Preliminarias deklaracijas gyventojams planavome pateikti 3-iąją kovo savaitę, tačiau dėl klaidų gausos Mokesčių inspekcijai pateiktoje informacijoje bei papildomų funkcionalumų įdiegimo deklaracijose jas suformuosime artimiausiomis dienomis“, - sako VMI prie FM viršininko pavaduotojas Gediminas Vyšniauskis.

Šiemet preliminariosios deklaracijos šiek tiek vėliau nei ankstesniais metais gyventojus pasieks dėl kelių priežasčių. Kaip ir pažymos gyventojams apie jų pajamas bei išlaidas, preliminariosios deklaracijos formuojamos remiantis darbdavių bei kitų trečiųjų šaltinių (bankų, draudimo, švietimo įstaigų, pensijų fondų ir kt.) pateikta informacija. Šie duomenys Mokesčių inspekcijai turi būti pateikiami iki vasario 15 dienos, tačiau iki šiol 7 proc. darbdavių (apie 6000 įmonių) dar nėra pateikę duomenų. Be to, nemaža dalis pateiktų duomenų buvo netikslūs – neteisingai nurodyti asmens kodai, ne tie savivaldybių kodai ir panašios klaidos, kurias mokesčių mokėtojai, bendradarbiaudami su Mokesčių inspekcija, jau ištaisė ar baigia ištaisyti. Pažymėtina, kad šiemet klaidų minimizavimas preliminariosiose deklaracijose ypač svarbus dėl daugiau pateikiamų duomenų bei didesnio deklaracijų funkcionalumo: jose bus Mokesčių inspekcijai žinomos gyventojo pajamos bei išlaidos, apskaičiuotas ne tik Gyventojų pajamų mokestis, grąžintina permoka, bet ir sumokėtos Privalomojo sveikatos draudimo įmokos, automatiškai apskaičiuojama dėl Neapmokestinamojo pajamų dydžio taikymo susidariusi permoka arba nepriemoka bei kita svarbi informacija.

REKLAMA
REKLAMA

Permoka mokesčių mokėtojui turi būti grąžinama iki šių metų liepos 31 dienos, tačiau, kaip ir ankstesniais metais taip ir šiemet, mokesčių mokėtojams, pateikusiems teisingai užpildytas deklaracijas elektroniniu būdu, permoką bus siekiama pervesti anksčiau - įvertinus įplaukas į valstybės biudžetą.

VMI primena, kad šiuo metu vyksta ne tik pajamų, bet ir turto deklaravimo procesas, todėl ragina nelaukti deklaravimo pabaigos ir jau dabar teikti turto deklaracijas. Jas privalo pateikti valstybės tarnautojai, politikai, teisėjai ir kt. Šiais metais apie savo neregistruotą turtą, kuris viršija 5 tūkst. litų, Mokesčių inspekcijai turi pranešti ir 18 metų 2004-ais bei vėlesniais metais sulaukę šalies gyventojai bei atvykę gyventi į Lietuvą užsieniečiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat šiuo metu galima paramos gavėjams teikti prašymus skirti 2 proc. nuo savo praėjusiais metais sumokėto gyventojų pajamų mokesčio paramai. Tiems paramos gavėjams, kuriems parama bus skirta elektroniniu būdu, lėšas bus siekiama pervesti, kaip ir ankstesniais metais, anksčiau, nei numatyta įstatyme – iki lapkričio 15 d.

VMI informacija

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų