REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nesulaukdami, kada valdžia įrengs legalias naminių gyvūnų kapines, šeimininkai savo auginius laidoja nelegaliose, stato jiems antkapius ir uždega žvakeles. Gyvūnų augintojai sako, kad dabartinė gyvūnų utilizavimo tvarka jų netenkina. Jie tvirtina, kad Lietuvoje būtinos ne tik legalios gyvūnų kapinės, bet ir galimybė kremuoti mirusį augintinį.

REKLAMA
REKLAMA

Gyvūnų augintojai įsitikinę, kad dabartinė augintinių utilizavimo tvarka priimtina ne visiems.

REKLAMA

„Teko ir laidot patiems ir atsisveikint tenka. Tik tiek, kad mes turim savo sodybą, prie jos turim savo mišką, turim kur palaidoti. Bet tikrai žinau, kad problema yra didelė mieste gyvenantiems žmonėms“, – teigia šunų augintoja Regina Vaitkunskienė.

Pagal miestų savivaldybių nustatytą tvarką, naminius gyvūnus privaloma atiduoti į karantino tarnybas arba palikti veterinarijos gydyklose, kurios pasirūpina jų utilizavimu. Kai kuriais atvejais, jei gyvūnai registruoti, ši paslauga nemokama.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu Vilniuje, šalia televizijos bokšto, gyvūnėliai laidojami jau seniai, čia įsteigtos net tikros nelegalios augintinių kapinaitės.

„Žmonės kažkur tai nori palikt savo gyvūno atmintį, jie ir padeda žaisliukus čia, mačiau, ir prižiūri. Ateina močiutės tokios, ten ypač kur kampas, labai gražiai prižiūrėtas kapas“, – pasakojo vilnietis.

Naminių gyvūnėlių šeimininkai įsitikinę, kad Lietuvoje būtinos ne tik legalios gyvūnų kapinės, bet ir galimybė kremuoti mirusį augintinį.

„Aš gal norėčiau, kad jie būtų deginami, ir kokius nors pelenus, kokią urną turėti“, – teigia gyvūnų augintojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Verslininkai sako, kad didelės paklausos gyvūnėlių antkapiams nėra. Dažniausiai pageidaujami nedideli lauko akmenys, ant kurių galima būtų užrašyti gyvūno vardą ir gimimo metus.

„Turim paminkliukų. Galim pasiūlyti ir mažyčius lauko akmenis, kad vardą galima būtų įrašyti, ir skulptūras. Galima skulptūrą, tarkim, pagaminti ir gyvūnėlio formos, to buvusio, ir pagal atvaizdą“, – sakė antkapius parduodančios bendrovės vadybininkė Ieva Maldžiuvienė.

Vilniaus savivaldybė galimybę skirti sklypą naminių gyvūnėlių kapinėms svarsto jau ne pirmus metus. Miesto administracijos direktoriaus įsakymu, joms numatyta skirti 45 tūkst. kvadratinių metrų plotą nuošaliau nuo miesto centro, Panerių seniūnijoje. Tačiau dar laukiama apskrities pritarimo.

Lina Laurinaitytė

LTV „Šiandien“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų