REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po ilgų diskusijų Kauno miesto tarybos nariai ketvirtadienį nusprendė būsimuosius Kauno pramogų ir sporto rūmus pavadinti Žalgirio arena.

REKLAMA
REKLAMA

Vardo pramogų ir sporto rūmams Nemuno saloje suteikimo klausimo svarstymas miesto tarybos posėdyje tarpais priminė humoro vakarą, o jame buvo varžomasi dėl titulo, kuris atitektų didžiausiam Kauno patriotui.

REKLAMA

Beje, į titulą, pasirodo, pretendavo ir 21 kaunietis ar Kaune išrinktas Seimo narys, pasirašę po savotišku raginimu Kauno savivaldybės tarybai suteikti dar nebaigtam Nemuno saloje statiniui Žalgirio arenos vardą.

Pirmiausia seimūnų raštu išdėstyta pozicija užkliuvo konservatoriui Marijui Panceriui.

"Gal derėtų jiems pasiūlyti susikeisti vietomis, tegul ateina į savivaldybę padirbėti", - replikavo jis, netrukus sulaukdamas opozicijos atstovo Kęstučio Mikėno pritarimo.

REKLAMA
REKLAMA

"Iš tikrųjų, tegul jie įstatymus leidžia ir nustoja pastoviai į savivaldos reikalus kištis", - sakė pastarasis.

Kai kuriems tarybos nariams abejonių kėlė žodis "Žalgiris", kuris, jų teigimu, ne tik kauniečiams, bet ir kitiems lietuviams pirmiausia asocijuojasi su krepšiniu ir "Žalgirio" komanda, Be to, komandos savininkas bei kol kas biudžeto lėšomis statomo statinio būsimas koncesininkas, anot Kauno mero Andriaus Kupčinsko, pageidautų, jog iš arenos pavadinimo būtų aišku, kad ji skirta krepšiniui ir konkrečiam klubui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Priminus, kad šiemet sukanka 600 metų nuo istorinio Žalgirio mūšio ir kad ta proga jo vardas dėsningai tenka svarbiausiam (bent šiuo metu) Kauno statiniui, socialdemokratas Kęstutis Kriščiūnas pasiūlė įdėmiau skaityti istorijos vadovėlius, "kad ateitų supratimas, jog Žalgirio mūšis buvo ne toks svarbus, kaip, pavyzdžiui, Saulės mūšis".

"Jei tai bus "Žalgirio" komandos arena, tai klubas turėtų mokėti už vardą pinigus. O jei susiję su mūšiu, tai tas mūšis labiau reikšmingas buvo visai Lietuvai, su Kaunu jis niekuo nesusijęs", - dėstė Tvarkos ir Teisingumo partijos atstovas Arvydas Padegimas.

REKLAMA

Poetišką istoriją apie kovas su kryžiuočiais ir patriotizmą politikams papasakojo mero pavaduotojas Stanislovas Buškevičius. Tiems tarybos nariams, kurie norėjo įsiūlyti kitokį statinio "krikštynų" variantą ir saloje iškilusios arenos vardą parduoti kaip reklamą verslui, jis atrėžė: "Parduoti ir gauti pinigus, o tiksliau, - "otkatą", būtų negarbinga ir negražu".

Meras Andrius Kupčinskas dar pridūrė, jog "ne viskas Kaune parduodama", ir po šios replikos posėdžių salėje kilo juokas.

Be patetikos ir be ironijos sugrąžinti kolegas į realybę stengėsi Lietuvos liberalų sąjūdžio deleguotas Kauno vicemeras Rimantas Mikaitis.

REKLAMA

"Siūlomi net šeši pavadinimų variantai. Esame diskusijų pradžioje ir nėra ko skubėti. Arena dar nebaigiama statyti. Pirmiausia mums reikia lėšų pritraukimo klausimą apsvarstyti, nes Europos Sąjungos fondų 50 milijonų litų šiai statybai dar negavome ir visai nežinome, iš kur paimsime 30 milijonų aikštelei prie arenos įrengti".

Miesto tarybos Biudžeto ir finansų komitetas, kaip aiškino jo pirmininkė Edita Gudišauskienė, siūlė atidėti vardo arenai suteikimo klausimą iki liepos mėnesio, iki Žalgirio mūšio metinių minėjimo iškilmių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pavadinimų sumanymo ir atminimo įamžinimo komisijos nuomonę išdėstęs LLS atstovas Stasys Žirgulis minėjo, jog geriausiai funkcinę pastato paskirtį nusakantis pavadinimas būtų Kauno sporto ir pramogų arena, arba tiesiogiai - Kauno arena, "nes ten vyks ne tik sporto, bet ir kultūros renginiai".

Buvusiam "Žalgirio" meistrų komandos krepšininkui, pasaulio krepšinio veteranų čempionui - miesto tarybos nariui konservatoriui Gediminui Budnikui abejonių dėl Žalgirio vardo, savaime aišku, nekilo. Jis tik siūlė keisti pavadinime graikišką žodį "arena" (kas, anot jo, reiškia smėlį) į priimtinesnį - rūmai. Vienam tarybos nariui paminėjus smėlį, tuoj pat radosi kitų politikų replikų - priminimų apie bulių ar gladiatorių kovas arenose.

REKLAMA

"Arena kvepia kovomis. Jei išspręsim šį klausimą greitai, nebus kovos ir galimybių pasirodyti, o kas iš mūsų didesnis patriotas", - pastebėjo buvęs Kauno meras Arvydas Garbaravičius.

Nors būta raginimų neskubėti priimti sprendimo, prieš tai surengti platesnę Kauno gyventojų apklausą ir sužinoti mokesčių mokėtojų (šiuo atveju ir arenos statybos finansuotojų nuomonę), 25 balsais už, 1 prieš ir 5 politikams susilaikius (6 balsavime nedalyvavo) Kauno pramogų ir sporto rūmai pavadinti Žalgirio arena.

Eltos kalbintas Kauno filharmonijos direktorius, miesto tarybos narys Justinas Krėpšta neslėpė apgailestavimo dėl sunkumų, su kuriais būsimasis arenos valdytojas susidurs, "norėdamas reklamuoti savo salę ir pritraukti pasaulinio lygio atlikėjų". Nes, anot jo, žodis "Žalgiris" arenos pavadinime nebus toks informatyvus, koks būtų žodis "Kaunas".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų