REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš trejus metus atokiuose Radviliškio rajono vienkiemiuose gyvenantiems žmonėms buvo įrengti "vieno mygtuko" įrenginiai. Mygtuką paspaudęs žmogus gali susisiekti su policija, medikais, ugniagesiais. Tai ypač patogu pagyvenusiems žmonėms, kuriems būtų sunku paskambinti telefonu ir paprašyti pagalbos.

REKLAMA
REKLAMA

Iniciatyva pasiteisino, todėl Radviliškio rajono savivaldybėje trišalę sutartį vėl pasirašė UAB "AKTKC", Radviliškio rajono savivaldybė bei Šiaulių apskrities vyriausiasis policijos komisariatas dėl dešimties individualių pagalbos įrenginių abonentinio mokesčio kompensavimo.

REKLAMA

Pasak Radviliškio rajono policijos komisariato Organizacinio poskyrio viršininkės Rasos Stasiulaitienės, pasirašytos tęstinės sutartys su žmonėmis, kuriems prieš trejus metus nemokamai buvo įrengti "vieno mygtuko" įrenginiai.

"Radviliškio rajono savivaldybė buvo prisiėmusi įsipareigojimą trejus metus kompensuoti "vieno mygtuko" abonentinį mokestį. Sutartis baigėsi. Dabar nuspręsta, kad vienerius metus abonentinį mokestį kompensuos Policijos departamentas, o dvejus – Radviliškio rajono savivaldybė", - "Šiauliai plius" sakė R. Stasiulaitienė.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienį žmonėms, gyvenantiems vienkiemiuose, buvo atvežti ir pakeisti "vieno mygtuko" įrenginiai. Naujo modelio įrenginiai yra mažesni ir modernesni. Vienkiemių, kurių savininkams nemokamai pakeisti įrenginiai, Radviliškio rajone yra dvidešimt.

Šiuos žmones padėjo atrinkti seniūnijos darbuotojai. Pasak R. Stasiulaitienės, pirmadienį, kai buvo vežami įrenginiai, į kai kurias sodybas dėl gilaus sniego buvo sunku patekti.

"Žmonės, kurių namuose yra šie įrenginiai, jaučiasi saugiau, nė vienas per tuos metus nebuvo nukentėjęs nuo nusikaltėlių. Žmonės gali šiuo "mygtuku" susisiekti ne tik su policija, bet ir gydytoją išsikviesti", - sakė R. Stasiulaitienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žmogui, nuspaudus mygtuką, po kelių sekundžių atsiliepia apsaugos centro operatorius, kuris iš karto paklausia, kas atsitiko. Jei žmogus neatsiliepia, operatorius informaciją perduoda policijos komisariato budėtojui. Tuomet pas gyventoją siunčiami pareigūnai, kurie važiuoja ir aiškinasi, kodėl žmogus, iškvietęs pagalbą, neatsiliepė.

Nusikaltėlius užsukti į tokius vienkiemius atgraso ir lipdukai ant langų ir durų, kurie skelbia, jog šiame vienkiemyje veikia "vieno mygtuko" įrenginys. Jei dingsta elektra ar įrenginys dėl kitų priežasčių pradeda išsikrauti, tai pastebi operatorius ir pats paskambinęs paklausia žmogaus, ar neatsitiko nelaimė.

REKLAMA

R. Stasiulaitienė sako, jog daugiau įrengti nemokamų "mygtukų" Policijos departamentas neturi finansinių galimybių.

Gyventojai tokį "mygtuką" gali įsigyti patys. Įrenginys kainuoja apie 500 litų, o abonentinis mokestis yra 35 litai. Pareigūnė sako, jog tokius įrenginius nori savo seniems tėvams nupirkti vaikai, kad šie, gyvendami vienkiemyje, jaustųsi saugiau, o nelaimės atveju galėtų iškviesti policiją, greitąją medicinos pagalbą ar ugniagesius.

Lietuvoje iš viso įrengta 660 individualių pagalbos įrenginių. Iš gautų 358 pagalbos pranešimų 55 procentai buvo sveikatos sutrikimo atvejai. 45 procentai pagalbos pranešimų buvo gauti užpuolimo, potencialios grėsmės ar gaisro atvejais.

Simonas GRINEVIČIUS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų