REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tėvai sunerimę dėl tarp moksleivių sparčiai populiarėjančių elektroninių cigarečių. Jos Lietuvoje yra nelegalios ir pavojingos vaikams, nes gali sukelti priklausomybę nuo nikotino bei apsinuodijimą, teigia biomedicinos mokslų daktaras, gydytojas psichiatras Aurelijus Veryga.

REKLAMA
REKLAMA

Apie sparčiai plintančią problemą per spaudos konferenciją Seime prabilo trijų vaikų mama, viešosios įstaigos "Rafaelis" tėvų bendruomenės narė Eglė Zarauskienė. Motina pasakojo, kad apie tokią naujovę sužinojo iš septintokės dukros, kuri grįžusi iš mokyklos papasakojo, kad bendraklasis jai pasiūlė nusipirkti tokių cigarečių.

REKLAMA

Pasak E. Zarauskienės, berniukas, reklamuodamas produktą, dėstė, kad jis neturi kvapo, neskleidžia dūmų. "Jūs galite rūkyti, tėvai nesužinos ir jums bus gerai", - paauglio viliones išsakė sunerimusi mama.

"Kai pasklido kalbos apie tai, kas vyksta sunerimo tėvai. (...) Gavus informaciją buvo sukviestas tėvų susirinkimas, informuota socialinė pedagogė, administracija", - pasakojo E. Zarauskienė.

Mamos teigimu, apie tai nuspręsta plačiau nekalbėti, nes naujovė, esą, taip būtų reklamuojama.

REKLAMA
REKLAMA

E. Zarauskienės žiniomis, dukros klasėje patraukti elektroninę cigaretę jau bandė apie 10 paauglių. "Mano mergaitė sako, kad bando, nes įdomu, kas tai yra. Nes paprastas cigaretes rūkyti 13 metų paaugliai jau beveik visi yra pabandę", - sakė E. Zarauskienė.

Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas, gydytojas psichiatras A. Veryga perspėja, kad elektroninės cigaretės - ne žaislas, jos gali sukelti priklausomybę nuo nikotino.

"Ją net sunku cigarete pavadinti. Tai yra elektroninis įrenginys, skirtas išgarinti iš specialios kapsulės medžiagas, tarp kurių dažniausiai būna ir nikotino. Tos elektroninės cigaretės gal tik atrodo kaip žaislas, bet iš principo tai yra pavojingas dalykas. Ypač vaikui, kuriam priklausomybė vystosi greičiau negu suaugusiam žmogui. Nikotino dozės, kiek man teko matyti produkto aprašymus, yra labai didelės ir vaikas gali rimtai apsinuodyti šia narkotine medžiaga", - dėstė A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak mediko, žmogus "įtraukęs" elektroninės cigaretės "dūmo", jaučia tą patį, ką ir parūkęs paprastos.

"Nikotinas yra narkotinė medžiaga, jis veikia centrinę nervų sistemą - iš pradžių ją stimuliuoja, o po to slopina, atsiranda ir vegetacinės nervų sistemos pakitimai. Jeigu gaunama didesnė nikotino dozė, žmogus jaučia šleikštulį, jį pykina, svaigsta galva, gali pakisti širdies ritmas", - teigė A. Veryga.

Pasak gydytojo, kai kuriose šalyse atlikti tyrimai parodė, kad, be nikotino, elektroninių cigarečių kapsulėse yra ir pavojingų lakių medžiagų.

Pasak A. Verygos, Lietuvoje prekyba šiomis cigaretėmis yra nelegali.

"Labai įdomu, kad Kinijoje, kur gaminamos tos prekės, pardavinėti jas yra draudžiama. Ant specifikacijų net yra parašyta: "Skirta parduoti JAV ir Europoje", - teigė medikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų