REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Katalikų bažnyčią purto vaikų seksualinio išnaudojimo skandalai

Katalikų bažnyčia pastaruoju metu Vakarų Europoje įsipainiojo į itin nemalonius vaikų seksualinio išnaudojimo skandalus. Nors nuo 2002 metų, kai paaiškėjo, jog JAV katalikų dvasininkai seksualiai išnaudojo vaikus, panašūs kaltinimai nebėra retenybė, tačiau pastarieji skandalai yra itin skaudūs, nes su jais yra siejamas ne vienas itin aukštas bažnyčios hierarchas, tarp jų ir pats popiežius Benediktas XVI. Žurnalas „Foreign Policy“ supažindina skaitytojus su pastaruoju metu drebinančiais skandalais.

REKLAMA
REKLAMA

Airija

Skandalas. Po to, kai JAV kunigai buvo apkaltinti vaikų seksualiniu išnaudojimu, rimti kaltinimai supurtė ir Airijos bažnyčią. Tačiau problemos mastas paaiškėjo tik praėjusių metų viduryje, kai buvo paskelbta vyriausybės ataskaita, kurioje buvo detalizuojami vaikų seksualinio išnaudojimo atvejai. Ataskaitoje buvo teigiama, kad per 60 metų laikotarpį buvo užfiksuoti 2 tūkst. vaikų seksualinio išnaudojimo atvejų. Antroji ataskaita, kuri buvo paviešinta 2009 metų lapkritį, dar labiau pakurstė skandalo liepsnas, nes buvo atskleista, kad Airijos policija nuolatos dangstė Dublino dvasininkų vykdomą vaikų seksualinį išnaudojimą. Tiesa, Airijai ši istorija tebuvo tik dar viena dalelė kunigų vykdytų nusikaltimų grandinėje. Naujienų agentūra „Associated Press“ skelbia, kad nuo praėjusio amžiaus paskutiniojo dešimtmečio vidurio prieš bažnyčią buvo iškelti beveik 15 tūkst. ieškinių. Iš bažnyčios šiais išekiniais siekiama prisiteisti daugiau kaip 1,5 mlrd. dolerių.

REKLAMA

Bažnyčios atsakas. Dublino arkivyskupas greitai atsakė į paskutinę vyriausybės ataskaitą ir lapkričio 26 dieną pareiškė, kad „jokie atsiprašymo žodžiai niekada nebus pakankami“. Jis teigė, kad ataskaita atskleidžia siaubingas praeities klaidas. Airijos policijos komisaras taip pat išreiškė apgailestavimą dėl policininkų vaidmens šioje liūdnoje istorijoje. Tačiau Vatikanas į šią istoriją reagavo ne taip jautriai. 2009 metų rugsėjį Vatikano atstovas gynė dvasininkijos veiksmus teigdamas, kad su seksualiniu vaikų išnaudojimu yra susiję tik 1,5-5 proc. dvasininkų visame pasaulyje. Tiesa, toks argumentas yra visiškai nepateisinamas, nes, sutinkant su tokiais skaičiais, tenka pripažinti, kad su seksualiniu vaikų išnaudojimu visame pasaulyje yra susiję apie 20 tūkst. viso pasaulio dvasininkų.

REKLAMA
REKLAMA

Šį vasarį popiežius Benediktas XVI pagaliau asmeniškai prabilo apie šį įvykį į Vatikaną sukviesdamas 24 Airijos vyskupus. Jis paragino airių dvasininkus parašyti aiškų ir tvirtą laišką, kuris būtų skirtas Airijos tikintiesiems ir kuriame būtų išdėstytos priemonės, kurių bažnyčia griebsis, kad apsaugotų vaikus nuo tolimesnio išnaudojimo. Paskelbus Airijos vyriausybės ataskaitą, iš savo postų pasitraukė 4 vyskupai, tačiau kiti skundėsi, kad Airijos žiniasklaida su jai elgiasi nesąžiningai. Jie skundėsi, kad žurnalistai didžiausią dėmesį skiria bažnyčiai, nors vaikų seksualinio išnaudojimo problema yra aktuali visoje visuomenėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Olandija

Skandalas. Vasario pabaigoje Olandijos radijo stotys ir laikraščiai prabilo apie įtarimus, kad praėjusio amžiaus septintajame ir aštuntajame dešimtmečiuose katalikiškose internatinėse mokyklose klestėjo seksualinis vaikų išnaudojimas. Paskutinis toks internatas buvo uždarytas 1981 metais, tačiau aukos nepamiršo apie savo kraupią patirtį. Prabilus pirmosioms aukoms, netrukus sulaukta gausybės kaltinimų. Po to, kai apie vaikų seksualinį išnaudojimą katalikiškose internatinėse mokyklose buvo prabilta radijo laidoje, per kelias artimiausias savaites sulaukta beveik 200 prieš dvasininkus nukreiptų kaltinimų. Aukos pasakojo apie tai, kaip kunigai juos gėdindavo, kad jie neva padarė kažką gėdingo. Būtent dėl to didžioji dalis aukų tylėjo. Net ir tuomet, kai kaltinimai iškilo į paviršių, kunigai bandė ištrinti visus įrodymus.

REKLAMA

Bažnyčios atsakas. Olandijos bažnyčia greitai suskubo atsiprašyti savo aukų ir kovo 9 dieną buvo duotas pažadas ištirti bet kokius kaltinimus. Vatikanas, kuris veikiausiai pasimokė iš savo klaidų, padarytų Airijos atveju, pagyrė greitą Olandijos bažnyčios reakciją kaip katalikų bažnyčios siekį kuo greičiau ir kuo skaidriau ištirti visus kaltinimus dėl seksualinio vaikų išnaudojimo. Vatikanas taip pat pagyrė bažnyčią, kad ši pagreitino procesą paskatindama aukas prabilti. Tačiau kritikai pareiškė, kad tokie tyrimai tėra „tipinė Vatikano priedanga“ ir kad bažnyčia padarė itin mažai, kad pabandytų sistemiškai susitvarkyti su šia problema.

REKLAMA

Austrija

Skandalas. Kovo pradžioje Benediktinų vienuolyno Zalcburge vadovas prisipažino prieš 40 metų, kai dar nebuvo įšventintas, seksualiai išnaudojęs vaiką. Jo atsistatydinimas nedelsiant buvo patenkintas. Po kelių dienų buvo pranešta, kad dar vienas kunigas pietryčių Austrijoje yra įtariamas savo parapijoje seksualiai išnaudojęs apie 20 vaikų. Buvo patvirtinti ir anoniminiai kaltinimai dėl vaikų išnaudojimo Mehrerau abatijos internatinėje mokykloje. Kaltinimų vaikų išnaudojimu susilaukė ir visame pasaulyje išgarsėjęs Vienos Berniukų choras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bažnyčios atsakas. Kovo 11 dieną du Austrijos arkivyskupai susilaukė plataus tarptautinės žiniasklaidos dėmesio, kai atskirai katalikiškame žurnale ir televizijos interviu ėmė kvestionuoti, ar bažnyčios puoselėjama celibato tradicija padidino vaikų seksualinio išnaudojimo galimybę. Tiesa, abu dvasininkai pareiškė, kad tokiu atveju, jei vaikų seksualinio išnaudojimo pagrindine priežastimi būtų tik celibatas, tai pedofilijos reiškinys likusioje visuomenės dalyje neegzistuotų. Kitą dieną Vatikanas griežtai nutraukė visus debatus pareikšdamas, kad celibatas liks ir nepasiduos „praeinančioms kultūrinėms madoms“.

REKLAMA

Vokietija

Skandalas. Paskutinysis vaikų seksualinio išnaudojimo skandalas kilo Vokietijoje. Tokių kaltinimų Vokietijos katalikų bažnyčia susilaukė pirmą kartą. Išaiškėjo mažiausiai 300 seksualinio vaikų išnaudojimo atvejų. Vaikų išnaudojimu apkaltintos ir elitinės jėzuitų ordino internatinės mokyklos. Šiuo metu dėl vaikų išnaudojimo yra tiriamos 18 iš 27 Vokietijos arkivyskupijų. Vokietijos Teisingumo ministerija teigia, kad Vatikano slapukavimas per pastarąjį dešimtmetį itin trukdė atlikti tyrimus.

Tokie kaltinimai yra tiesioginis išpuolis prieš patį popiežių Benediktą XVI, kuris buvo kritikuojamas už tai, kad 2001 metais kiekvienam Romos katalikų bažnyčios vyskupui išsiuntė laišką, kuriame ragino bent 10 metų paslaptyje laikyti visus vaikų seksualinio išnaudojimo atvejus. Laiške buvo teigiama, kad tyrimai dėl vaikų išnaudojimo bus atlikti bažnyčios viduje. Vokietijos atvejis popiežiui yra itin pavojingas, nes nuo 1977 iki 1981 metų jis buvo Miuncheno vyskupas. Benediktas XVI jau apkaltintas tuo, kad leido ir toliau savo pareigas eiti kunigui, kuris buvo žinomas kaip vaikų tvirkintojas. Net ir popiežiaus brolis tėvas Georgas Ratzingeris buvo apkaltintas tuo, kad leido blogą elgesį su vaikais mokyklos chore, kuriam vadovavo nuo 1964 iki 1994 metų.

Bažnyčios atsakas. Vokietijos bažnyčios vadovai atsiprašė už blogą elgesį su vaikais ir pareiškė, kad bus imtasi griežtų priemonių tokiems atvejams užkirsti. Miuncheno arkivyskupija greitai ėmėsi ginti popiežių nuo asmeninių kaltinimų. Visišką atsakomybę prisiėmė Benedikto XVI vyskupavimo Miunchene laikais antrą pagal rangą poziciją užėmęs dvasininkas. Tuo tarpu pats Vatikanas puolė gintis ir paneigė, kad jis nuo pasaulio neva yra atsitvėręs „tylos siena“. Tarptautinė žiniasklaida susilaukė kaltinimų, kad neva vykdo agresyvią prieš Vatikaną nukreiptą kampaniją, kuria siekiama diskredituoti popiežių. Tačiau tokia taktika tikrai neveiks ir popiežiui anksčiau ar vėliau teks pakomentuoti jam mestu kaltinimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų