REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Tarybos Ekspertų komitetas dėl priemonių, nukreiptų kovai su pinigų plovimu bei teroristų finansavimu (Moneyval), teigiamai įvertino Lietuvos dvejų metų darbą įgyvendinant prevencijos priemones šioje srityje.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip teigiama Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) išplatintame pranešime, pirmadienį Strasbūre Lietuvos atstovai minėtajam komitetui pristatė ataskaitą apie 2 metų pažangą įgyvendinant pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos priemones šalyje. Po svarstymo Europos Tarybos ekspertai raportą patvirtino ir palankiai įvertino Lietuvos pastangas ir įdirbį.

REKLAMA

Anot FNTT, didžiąją dalį Ekspertų komiteto rekomendacijų Lietuva įgyvendino įsigaliojus Lietuvos Respublikos pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymui. Įgyvendinant likusias rekomendacijos suplanuotos ir vykdomos priemonės, parengti atitinkamų teisės aktų pakeitimai ir papildymai.

Nuo kovo mėnesio įsigaliojus Akcinių bendrovių įstatymo pakeitimams informacija kaupiama ne vien tik apie pagrindinį akcininką, bet ir apie visus akcininkus ar jų pasikeitimus. Per dvejus metus parengti Baudžiamojo kodekso Nusikalstamo būdu įgytų pinigų ar turto legalizavimo straipsnio pakeitimai, išplečiant dispoziciją, kaip reikalaujama tarptautiniuose teisės aktuose. Parengtame Baudžiamojo kodekso projekte numatyta atskirai kriminalizuoti teroristų finansavimo veikas.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, Seimui pateikti Administracinių teisės pažeidimų kodekso pakeitimai, kuriuose siūloma sugriežtinti atsakomybę už pinigų plovimo ir teroristų finansavimo priemonių įgyvendinimo pažeidimus. Su kitomis institucijomis derinama tvarka, kuria bus reglamentuojamas grynųjų pinigų, gabenamų į Europos Sąjungos šalis ar iš jų, deklaravimas.

Pabrėžtina, kad bendradarbiaujant su Valstybine mokesčių inspekcija ir kitomis institucijomis bus stiprinama pelno nesiekiančių organizacijų kontrolė, jog būtų išvengta jų panaudojimo teroristų finansavimui ir pinigų plovimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitais metais komisijos ekspertai planuoja jau 4-ąjį kartą apsilankyti Lietuvoje. Pastarąjį sykį jie lankėsi 2006-aisiais. Per vizitą ketinama vertinti, kaip pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos priemonės įgyvendinamos Lietuvoje bei kaip ši sistema atitinka tarptautinius standartus.

Ekspertų komitetas siekia plėsti ir stiprinti kovą su pinigų plovimu ir teroristų finansavimu nacionaliniu ir tarptautiniu lygmeniu. Valstybių narių vertinimo pagrindu komitetas atlieka strateginį planavimą, formuoja kovos su pinigų plovimu ir teroristų finansavimu politiką, inicijuoja politinius sprendimus ir reikalingų įstatymų ar jų pakeitimų priėmimą nacionaliniu lygmeniu. Komitetas nuolat prižiūri, kaip valstybės narės įgyvendina vertinimo ataskaitose nurodytas rekomendacijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų