REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Miego kokybei įtakos turi ir vakarienė. Jei naktimis gerai neišsimiegama, dažniausiai griebiamasi migdomųjų vaistų. Bet jie nebūtini! Pasinerti į sapnų karalystę padės tinkamas maistas.

REKLAMA
REKLAMA

Ilgai neužmiegama


Kad netektų ilgai vartytis lovoje ir skaičiuoti avis, patartina vakare suvalgyti lėkštę tirštos pomidorų sriubos su bazilikais, rudųjų ryžių su šafranu, sukrimsti kelis meduolius arba bananą.

REKLAMA

Paprastieji angliavandeniai (medus) skatina hormono serotonino, padedančio užmigti, išsiskyrimą, o sudėtiniai angliavandeniai apsaugo nuo dažnų pabudimų naktį. Žali prieskoniniai augalai (bazilikai, krapai) pasižymi raminamuoju poveikiu.

Vakarieniauti reikia ne vėliau kaip pusantros valandos iki einant gulti, nes maisto virškinimo metu padidėja kūno temperatūra, o tai trukdo užmigti. Per vakarienę nereikia valgyti daug baltymingo maisto (mėsos, sūrio), skatinančio žvalumą. Kavos, arbatos, kokakolos po 17 val. geriau negerti, nes kofeino poveikis išlieka maždaug penkias valandas. Beje, kofeino yra ir šokolade.

REKLAMA
REKLAMA

Užmigti padeda apynių spurgų nuoviras (1 arbatinį šaukštelį apynių užpilti stikline vandens ir 3 min. pavirti ant silpnos ugnies).

Nubundama naktį

Miegas būna gilus, jei per visą dieną geriama mineralinio vandens, žaliosios arbatos, valgoma maisto, turinčio daug magnio (vaisių, žalumynų, ankštinių daržovių, figų), vario (jūros produktų, subproduktų), antioksidantų (vaisių, daržovių).

Per vakarienę patartina valgyti avinžirnių su rapsų aliejumi arba morkų su kmynais, raudonos spalvos vaisių, jogurto, midijų. Maistas vakare turėtų būti neriebus, lengvai virškinamas. Padedantys organizmui geriau pasisavinti maistą prieskoniai (kmynai, cinamonas, kardamonas, muskatų riešutai) reguliuoja kraujo rūgštingumą, dėl jų nevargina žarnyno spazmai. Prieš miegą naudinga išgerti stiklinę šilto pieno, į ją įlašinus po lašą lauro lapų ir mairūnų eterinio aliejaus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anksti pakirstama

Paprastai per anksti nubundama dėl alkio, todėl vakarienė neturėtų būti labai lengva. Vakare patartina valgyti maisto, turtingo sudėtinių angliavandenių (žalumynų, ankštinių daržovių, avižinių dribsnių, kruopų) ir ląstelienos (vaisių, žalumynų). Tinkamiausi patiekalai – špinatų salotos su riešutų aliejumi, tunas arba kietas fermentinis sūris, galima suvalgyti kelias figas, riekutę rupios duonos su neskaldytais grūdais. Prieš miegą derėtų išgerti jogurto arba kefyro su grūdais.



Teksto autorė A. Gotautaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų