REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Sąjungos ekonominiame gyvenime pastaruoju metu sulaukta skambių pareiškimų. Šit Vokietija ir Prancūzija pranešė ketinančios inicijuoti europinio fondo steigimą, pastarasis skolintų pinigus Senojo žemyno valstybėms, panašiai kaip tai daro Tarptautinis valiutos fondas (TVF). Tuo tarpu Europos centrinis bankas (ECB) pareiškė ketinantis sukurti savo tarptautinę reitingų agentūrą, kuri esą taptų alternatyva šiuo metu veikiančioms tarptautinėms reitingų agentūroms „Fitch”, „Moody’s” ir „Standard&Poor’s”.

REKLAMA
REKLAMA

Anot “Respublikos” ekspertų, visas šis triukšmas gali reikšti, kad prasideda ekonominis karas tarp Amerikos ir ES galingiausių valstybių dėl įtakos sferų.

REKLAMA

Nykštukėms - nieko

Tokiai mažai ir silpnai valstybei, kokia yra Lietuva, pirmiausia turėtų rūpėti, ką ekonominio pyrago perdalijimas gero duotų mums. Galbūt ECB sukurta reitingų agentūra pagerintų šiandien gana prastus mūsų šalies skolinimosi reitingus ir ateityje dideles sumas tarptautinėse rinkose mes galėtume pasiskolinti ne už 7-9 proc. metinių palūkanų, kaip yra dabar, o, tarkim, už 2-3 proc.? O gal europiečių sukurtas naujasis TVF analogas padės krizės ištiktoms mažoms šalims mainais už tai nereikalaudamas karpyti dalykų, kurie socia-liai jautriausius visuomenės sluoksnius įvaro į dar didesnį skurdą?

Pasirodo, nieko panašaus. Iš „Respublikos” ekspertų pateiktų vertinimų galima buvo spręsti, kad nuo to, ar, sakykim, kokiai Lietuvai ar Latvijai skolins ne TVF, o ES sukurtas fondas, šalių nykštukių padėtis nepasikeis. Kaip nepagerintų jų skolinimosi reitingų ir nauja reitingų agentūra, kurią grasina įkurti ECB.



Ekonominio karo pradžia?

REKLAMA
REKLAMA

„Paėmusi kreditą iš TVF bet kuri pasaulio valstybė beveik automatiškai praranda savo ekonominę nepriklausomybę. Fondas be užuolankų pradeda reguliuoti jos fiskalinę, monetarinę, netgi socialinę politikas“, - “Respublikai” tvirtino finansų analitikas Martynas Grikinis.

Iki prasidedant sunkmečiui nemaža dalis Lietuvos, kaip ir Baltijos valstybių piliečių, apie TVF tik nedaug ką žinojo. Plačiau apie šį fondą, kurio būstinė yra Amerikoje, išgirdome tiktai tuomet, kai TVF sutiko Latvijai paskolinti 1,68 mlrd. eurų ir iš karto pradėjo smaugti kaimynus. Nors iki šiol yra pervedęs ar sutikęs pervesti apie 1 mlrd. eurų, jau dabar TVF reikalavimu karpomos latvių algos, pašalpos, pensijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot M.Grikinio, europinio TVF analogo įkūrimas visiškai nereiškia, kad bus padėta bent atlaisvinti jungą tokioms šalims kaip Latvija. „Naujasis darinys, neabejojama, veiks lygiai taip pat, kaip veikia TVF”, - sakė finansų analitikas.

Tad kokiais tikslais Prancūzija ir Vokietija gviešiasi įkurti europinį fondą? M.Grikinio nuomone, ES didžiosios valstybės bijo, kad TVF perims keturių nemažą svorį Sąjungoje turinčių narių ekonominį valdymą. O nuo to iki politinės priklausomybės liktų tiktai vienas žingsnis.

„Niekam ne paslaptis, kad dabar daugiausia problemų yra susikaupę vadinamajame PIIG regione. Jam priskiriamos Portugalija, Ispanija, Airija ir Graikija. Minėtos valstybės skendi skolose, jose didelis nedarbas, biudžetuose - milžiniškos skylės. Kyla ir tų valstybių žmonės - streikuoja, reikalauja nekarpyti socialinių išmokų, pajamų. Ir niekas nežino, kiek ten dar gali komplikuotis situacija. Jei PIIG regiono valstybėms padės TVF, jis čia gali pasilikti labai ilgam. Šit dėl ko Vokietija ir Prancūzija susirūpino, kad tenai nebūtų prarasta įtaka”, - dėstė finansų analitikas.



„Drakonas mirė, tegyvuoja drakonas!”

REKLAMA

Karą Europa pasiryžusi skelbti ir reitingų agentūroms, kurių dauguma priklauso Amerikai. Pasak Arvydo Kregždės, Lietuvos banko (LB) rinkos operacijų direktoriaus, nauja, ECB pavaldi reitingų agentūra gali būti kuriama dėl to, kad „Europos yra kiti interesai“.

A.Kregždė „Respublikai‘ sakė, kad ir dabar ne visos didžiosios pasaulio reitingų agentūros priklauso Amerikai. „Pavyzdžiui, „Fitch“ agentūra yra europiečių nuosavybė. Tačiau ir ją, ir „Moody’s” su „Standard&Poor’s” valdo privatūs asmenys. Prieš kurį laiką kilo šneka, ar privačios agentūros yra visiškai objektyvios. Keliamas klausimas, ar joms nereikėtų valstybinės kontrolės“, - tvirtino LB atstovas.

Iš A.Kregždės vertinimų galima buvo spręsti, kad Europai įkūrus naują reitingų agentūrą tarptautinių finansinių sluoksnių per didelius procentus už suteikiamas paskolas išnaudojamų šalių, tokių kaip Lietuva su Latvija, padėtis vargu ar pagerėtų. „Negaliu pasakyti, kokiomis sąlygomis bus įkurta europinė agentūra, kaip bus organizuojamas jos darbas. Tačiau nėra taip, kad finansų pasaulis visiškai nepasitikėtų ir dabar veikiančių agentūrų vertinimais. Matyt, tie vertinimai tik nedaug skirsis, jei juos teiks ir naujoji agentūra“, - tvirtino A.Kregždė.



Vidmantas UŽUSIENIS,

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų