REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ėmėsi kovoti su vienų ar kitų vaistų protegavimu nurodydama receptuose rašyti tik bendrinį vaisto pavadinimą. Gydytojai nerimauja, kad taip gydymas atiduodamas į vaistininkų rankas.

REKLAMA
REKLAMA

Gydytojai įsitikinę, kad neabejotinai blogės sveikatos priežiūros paslaugų kokybė - ne gydytojas, o vaistininkas, išduodamas kompensuojamuosius vaistus, spręs, kurio prekinio pavadinimo preparatą pasiūlyti.

REKLAMA

Vaistininkai, vadovaudamiesi SAM nurodymais, privalo pasiūlyti patį pigiausią kompensuojamąjį vaistą iš bendriniu pavadinimu išrašomo vaisto grupės. Tokiu atveju nebus atsižvelgta nei į ligonio asmeninę sveikatos būklę, nei į gretutines ligas, nei į vaistų suderinamumą, į ką visuomet atsižvelgia ir ką įvertina gydytojas, skirdamas gydymą.

Pigesnių, bet netinkamų medikamentų naudojimas arba nuolat vartojamų vaistų atsisakymas gali sukelti sunkias pasekmes sveikatai, o komplikacijos dar labiau padidintų gydymo išlaidas.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos gydytojų sąjungos vadovo Liutauro Labanausko teigimu, nors šiuo metu pagal įstatymus už paciento gydymą atsako medikas ir jis net gali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn už netinkamai parinktą vaistą, kai recepte bus rašomas tik bendrinis vaisto pavadinimas, bus labai sunku įrodyti mediko kaltę, kadangi konkretų vaistą rinksis pacientas, patariamas vaistininko.

„Anot ministerijos atstovų, įsigaliojus naujai tvarkai farmacininkai nebegalės paveikti gydytojų. Tačiau tai absurdas. Juk medikas vis tiek gali patarti pacientui pirkti vieną ar kitą vaistą. O kas prisiims atsakomybę, kai paciento pasirinktas pigiausias vaistas jam pakenks?” - klausė L.Labanauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Labiausiai medikams nerimą kelia klausimas, kas prisiims atsakomybę už vaikus, kurie vaistams jautresni, ir gydytojas, žinodamas savo pacientą, skiria jam tinkamiausią. SAM į tokį klausimą atsakė, kad bus daromos tam tikros išimtys.

„Kam reikalinga tvarka, kurios didesnę dalį sudaro išimtys? Kai tik atsiranda išimtis, atsiranda galimybė dėl šios išimties susitarti. Tad ir vėl nebėra skaidrumo”, - teigė medikas.

Tuo tarpu SAM anksčiau skelbė, kad pokyčiai privers tiek etinių, tiek generinių vaistų gamintojus mažinti kainas. Tai daryti gamintojus įpareigos vaistų grupavimo pakeitimai, t.y. skirtingų cheminių pavadinimų, bet savo poveikiu itin panašių, vaistinių preparatų jungimas į grupes.



Aida Valinskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų