REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per atkurtosios Nepriklausomybės dvidešimtmetį Lietuvoje gerovės laukta kaip loterijos laimėjimo, užuot įsisąmoninus jos būtiną ryšį su sąžiningu triūsu, todėl teisingumo ir teisėtumo troškimas dažnai likdavo be atsako, pabrėžė savo sveikinimo kalboje Vilniaus arkivyskupas metropolitas kardinolas Audrys Juozas Bačkis, pasakytoje iškilmėse Seime Kovo 11-osios proga.

REKLAMA
REKLAMA

"Žmogaus matu dvidešimt metų yra laikas, per kurį subrendo nauja karta, ir į Dangaus Tėvo namus išlydėti bemaž visi anos, Vasario šešioliktosios, Nepriklausomybės augintiniai. Tai laikas, per kurį turėjome atkurti sudėliotus tautos gyvenimo pagrindus, įtvirtinti savo ir kitų pasitikėjimą Lietuvos ateitimi. Puoselėjome viltį, kad dėl svetimųjų prievartos patirtos dvasinės žaizdos užsitrauks, palikdamos tik nejautrius randus. Deja, netinkamai gydomos ir supūliavusios jos nuodija visuomenę pykčiu, savanaudiškumu, panieka vertybėms ir tradicijoms", - konstatavo kardinolas.

REKLAMA

Pasak Bažnyčios hierarcho, per Nepriklausomybės metus tikrove tapo daugelis nuostabių dalykų, tačiau net ir drąsiausias Sąjūdžio svajones pranokstantis aukštas valstybės statusas, deja, netapo visų žmonių lūkesčių išsipildymu. "Taip neatsitiko ir todėl, kad gerovės laukta kaip loterijos laimėjimo, užuot įsisąmoninus jos būtiną ryšį su sąžiningu triūsu. Todėl teisingumo ir teisėtumo troškimas dažnai likdavo be atsako", - teigia Vilniaus arkivyskupas.

REKLAMA
REKLAMA

"Valstybė kyla iš jos žmonių, o ne žmonės iš valstybės. Lietuvos sienos, pinigai, tarptautinės sutartys yra labai svarbu, bet tikroji valstybės būklė pirmiausia yra jos žmonių būklė, jų savijauta ir savikliova. Lietuva neturi jokių kitų išteklių savo ateičiai užtikrinti, išskyrus žmones, jų darbštumą, veiklumą, kūrybingumą, solidarumą, pasiryžimą veikti savo šeimos ir valstybės labui. Tenka apgailestauti, kad ši paprasta tiesa kartais pamirštama, numatant didingus modernios ekonomikos ir ekonominės lyderystės projektus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Orumas nėra ekonominė ar socialinė sąvoka. Žinoma, svarbu turėti kuo geresnes darbo ir kasdienės buities sąlygas (...) Bet dauguma žmonių priima jaunos valstybės sunkumus ir tenkinasi mažu. Daug sunkiau pateisinti abejingumą ir bodėjimąsi silpnojo godomis, kuriais dažnai apsitveria kalbantieji valdžios vardu.

Gražiai pasirūpinę valstybės augimu, tolesnį jos likimą sutelkime į rūpestį kiekvieno Lietuvos žmogaus orumu. (...) Atsidėkodami už laisvę, darykime gera mažiausiajam savo broliui. Težadina ši diena viltį visiems ir kiekvienam. Su Dievo pagalba stiprinkime mūsų nepriklausomą valstybę, laisvų, orių žmonių valstybę", - kvietė kardinolas A.J. Bačkis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų