REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atsiriboję nuo oficialių Nepriklausomybės atkūrimo 20-mečio renginių sostinėje, ant Tauro kalno, ketvirtadienio vidurdienį į šventinį minėjimą turėtų rinktis Jungtinio demokratinio judėjimo(JDJ) idėjoms pritariantys piliečiai. Čia rengiamasi ne tik paminėti šią kiekvienam lietuviui brangią sukaktį, pagerbti Laisvės kovų aukas, bet ir išsakyti, pasak organizatorių, susikaupusį nepasitenkinimą dėl pamintų teisingumo, laisvės, demokratijos ir žmonių gerovės idealų.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak vieno iš minėjimo iniciatorių, teisininko Kęstučio Čilinsko, Kovo 11-ąją ant Tauro kalno rengiamas minėjimas bus pirmasis Kovo 11-osios viešas minėjimas, organizuotas visuomenės, o ne valdžios. "Tvirtinimai, kad tik valdžios politikai gali organizuoti valstybinių švenčių minėjimus, prieštarauja Konstitucijai ir Kovo 11-osios akto dvasiai. Kad ir kiek mūsų susirinktų, šis minėjimas bus Tautos žingsnis, vaduojantis iš oligarchinio valdymo ir piliečių teisių suvaržymo", - teigia K. Čilinskas.

REKLAMA

Minėjime dalyvaus maestro Saulius Sondeckis, akademikas Antanas Kudzys, kino ir teatro aktorius Regimantas Adomaitis, socialinių mokslų daktarė Aušra Maldeikienė, Sąjūdžio iniciatyvinės grupės ir Sąjūdžio Tarybos narys, žurnalistas Alvydas Medalinskas, prof. habil. Dr. Gediminas Merkys, atsargos brigados generolas Česlovas Jezerskas, teisininkas Vytautas Bakas, doc. dr. Jonas Jasaitis, Lietuvos kultūros kongreso tarybos pirmininkas filosofas Krescencijus Stoškus.

REKLAMA
REKLAMA

Susirinkusieji tylos minute pagerbs žuvusiuosius už Lietuvą, skambės prof. S. Sondeckio diriguojamų orkestrų muzika, gyvai koncertuos etnografinis ansamblis.

Piliečių susirinkimą planuojama baigti apie 13 valandą, kad norintiesiems būtų galimybė dalyvauti Šv. Mišiose Viliaus arkikatedroje.

Vasario viduryje JDJ pareiškė ketinąs inicijuoti referendumą, kuriame būtų keliami klausimai dėl viešojo intereso sąvokos, specialiojo teismo aukščiausiems pareigūnams įsteigimo, tiesioginio kreipimosi į Konstitucinį Teismą galimybės numatymo, tarėjų instituto įteisinimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie 20 žinomų šalies žmonių, tarp jų aktorius R. Adomaitis ir dirigentas prof. S. Sondeckis, prisimindami 1918 m. vasario 16-ąją ir iškiliausius to meto žmones, pasirašė manifestą dėl teisinės, moralinės ir politinės valstybės būklės bei veiklos tikslų, kuriame išdėstytos pagrindinės, jų nuomone, Lietuvos bėdos ir jų sprendimo galimybės.

"Tos taurios šventės fone labai nublanksta mūsų gyvenimo realybė, ypač ta, kuri susiformavo mūsų akyse po 1990 metų. Tiems žmonėms, kurie visą gyvenimą troško Nepriklausomos Lietuvos ir visomis galiomis prisidėjo prie jos atgavimo, nėra ir negali būti skaudesnio dalyko už neišvengiamą būtinybę pripažinti ir šiandien viešai paskelbti: šitas paskutinis mūsų projektas nepavyko", - rašoma manifeste.

Manifesto autoriai ragina valdžią atskirti nuo verslo grupių ir sustabdyti jos atitrūkimą nuo tautos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų