REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokslo ir technologinės plėtros koordinavimui  – 15,5 mln. litų ES paramos.

Lietuvoje vykstančiam slėnių steigimo procesui, mokslo institutų jungimuisi ir jų veiklos plėtrai naują pagreitį suteiks Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų parama, pasieksianti asociacijas ir draugijas, stiprinančias ryšius tarp mokslo institucijų ir mokslo bei technologijų sektorių viduje.

REKLAMA
REKLAMA

ES struktūrinių fondų lėšos iš viso paskirstytos dvidešimt keturiems mokslinių tyrimų ir technologijų plėtros (MTTP) tematinių tinklų ir asociacijų veiklos stiprinimo projektams. Visų jų įgyvendinimui skiriama beveik 15,5 mln. Lt.

Pasak Švietimo ir mokslo ministerijos ES paramos valdymo skyriaus vyresniosios specialistės Ritos Ulkienės, mokslininkų asociacijos šiuo metu įgyvendina daugelį Lietuvai ypač svarbių ir aktualių projektų – nuo slėnių veiklos ir nacionalinių kompleksinių programų koordinavimo iki mokslo institutų integracijos. Didelė dalis šių projektų yra skirta mokslo ir verslo bendradarbiavimo skatinimui, pridėtinės vertės kūrimui.

REKLAMA

„Daugelyje valstybių mokslo draugijos atlieka lemiamą vaidmenį vystant mokslo pažangą, kuriant į žinias orientuotą visuomenę. Steigiant slėnius, šalia jų buvo įkurtos asociacijos, kurios koordinuoja jų veiklą. Tam, kad jos galėtų efektyviai veikti, būtinas finansavimas. Tikimės, kad ES parama padės susivienijusiems mokslininkams sparčiau įgyvendinti nacionalinės reikšmės projektus, leis išplėsti tiriamąją veiklą, aktyviau ir išsamiau supažindinti su ja paprastus žmones“, - sakė R.Ulkienė.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas stambiausių ES remiamų projektų – asociacijos „Slėnis Nemunas“ projektas, kurio bendra vertė – beveik 1,18 mln. litų. ES fondų lėšomis bus parengtas kuriamo  integruoto mokslo, studijų ir verslo centro veiklos modelis, šešios galimybių studijos, iš jų –  verslo inkubatoriaus veiklos bei  komercializavimo centro veiklos galimybių studijos, kurių įtaka labai svarbi sėkmingam Slėnio vystymuisi ir plėtrai. Projekto lėšomis bus sukurta duomenų bazė, skirta integruoti vietos mokslininkus į tarptautinius projektus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

ES struktūrinių fondų lėšomis taip pat bus finansuojami mokslininkų projektai, plečiantys imunologų, kalbų ir kultūrų, vadybos srities tyrėjų, vandenilio energetikos ekspertų, biochemikų, onkologų, medžiagų tyrinėtojų ir kitų sričių mokslininkų ir tyrėjų tinklus, skatinantys tekstilės įmonių, fotoelektros technologijų verslo ir mokslininkų bendradarbiavimą, stiprinantys Saulėtekio universitetų integralų vaidmenį kuriant inovacijas bei kiti.

MTTP tematinių tinklų ir asociacijų veiklos stiprinimo projektai finansuojami pagal 2007–2013 m. ES struktūrinių fondų Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programos 3 prioriteto „Tyrėjų gebėjimų stiprinimas“ priemonę „MTTP tematinių tinklų, asociacijų veiklos stiprinimas“.

2007–2013 m. iš ES struktūrinių fondų Lietuvos mokslo plėtrai skiriama parama siekia daugiau nei 1 mlrd. litų. Gerinama mokslinių tyrimų infrastruktūra, didinamas mokslininkų skaičius ir keliamas jų žinių lygis, skatinamas aktyvesnis mokslo ir verslo bendradarbiavimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų