REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Arvydas Pocius trečiadienį pasirašys pirmąją Lietuvos karinę doktriną.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos karinė doktrina yra strateginio lygmens aiškinamasis dokumentas, kuris apibrėžia Lietuvos kariuomenės kūrimosi, veiklos ir mokymosi principus. Vadovaujantis šiuo dokumentu, ateityje bus rengiama Lietuvos kariuomenės jungtinių pajėgų operacinė doktrina ir funkcinės doktrinos, kurios padės teorinius pagrindus kariniams vienetams rengti ir naudoti taikos, krizių ir karinių konfliktų (karo) metu.

REKLAMA

Karinė doktrina remiasi pagrindinėmis nacionalinio saugumo ir gynybos politikos nuostatomis ir dokumentais, pateikia kariuomenės panaudojimo įgyvendinant valstybės strateginius interesus atvejus. Rengiant šį dokumentą buvo pasiremta Lietuvos ir kitų NATO šalių ir partnerių kariuomenių sukaupta patirtis karyboje.

Lietuvos karinė doktrina pateikia būdus, kaip ir kada valstybė panaudos kariuomenę savo strateginiams interesams užtikrinti. Dokumente taip pat apibrėžiami nuostatai ir principai, kuriais vadovaujantis Lietuvos kariuomenė rengiama ir naudojama karinėse operacijose.

REKLAMA
REKLAMA

"Lietuva priešinsis agresoriui visomis jai prieinamomis priemonėmis: karine gynyba ir partizaniniais veiksmais, civilių piliečių nepaklusnumu, nekolaboravimu ir kitais būdais. Kariuomenė, kaip organizuotai valdoma karinė jėga, panaudojama karinės gynybos ir partizaninių veiksmų organizavimui. Todėl kariuomenė turi būti parengta greitam reagavimui, gerai tarpusavio sąveikai, greitam pergrupavimui, sąveikai su NATO sąjungininkų pajėgomis, taip pat organizuotam pasipriešinimui išsklaidytais vienetais", - rašoma pirmojoje Lietuvos karinėje doktrinoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos karinė doktrina - viešas dokumentas, kuris bus peržiūrimas ir koreguojamas iš esmės pasikeitus saugumo aplinkai ar geopolitinei situacijai ir sukaupus atitinkamą karybos patirtį. Pasiūlymus dėl jos keitimo kariuomenės vadui galės teikti kariuomenės pajėgų ar karinių vienetų vadai.

Lietuvos karinės doktrinos pasirašymo ceremonijoje dalyvaus Krašto apsaugos ministerijos Gynybos štabo viršininkas flotilės admirolas Kęstutis Macijauskas, Jungtinio štabo viršininkas brigados generolas Algis Vaičeliūnas, kiti karininkai, prisidėję prie šio dokumento kūrimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų