REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į mūsų gyvenimą vis plačiau skverbiasi paslaugų modernizavimas. Nuo naujų technikos vėjų neatsilieka ir bibliotekos. Jeigu dabar skaitytojas, norėdamas grąžinti perskaitytas knygas, turėjo planuoti savo laiką taip, kad į biblioteką spėtų užsukti jos darbo laiku, tai greitai to daryti nereikės.

REKLAMA
REKLAMA

Sumontavus dokumentų grąžinimo įrenginį, knygas galėsime mesti į dėžę, pastatytą prie pagrindinio įėjimo į biblioteką.

REKLAMA

Nesutiko, nes nesuprato

Plačiau pasidomėti šia naujove paskatino tai, kad vykusiame Savivaldybės tarybos posėdyje buvo atidėtas sprendimas dėl sutikimo perimti daugiau kaip 28 tūkstančius litų kainuojančią įrangą, kurią sudaro dokumentų grąžinimo įrenginys ir stebėjimo kamera.

Tarybos nario Gintauto Mockaus nuomone, tai yra klasikinis pavyzdys, kaip valstybės pinigai yra švaistomi į kairę ir į dešinę. Mūsų rajono gyventojai turi užtektinai galimybių atnešti dienos metu knygas į biblioteką, kai dirba jos darbuotojai.

REKLAMA
REKLAMA

Buvo diskutuota, kad nors dabar ir už dyką įranga pereina į Savivaldybės balansą, tačiau, ko gero, vėliau jos eksploatacijos ir remonto darbus reikės apmokėti iš rajono biudžeto lėšų. Žinant, kad naujovės daugiausia traukia ne tik padoriai besielgiančius asmenis, bet ir tuos, kurie mėgsta gadinti ir laužyti, įrangos remonto darbų ilgai laukti nereikės.

Kol kas tik vizijos

Bibliotekoms dokumentų grąžinimo įrangos (DGĮ) tiekiamos pagal Europos Sąjungos struktūrinių fondų finansuojamą projektą "Interaktyvių elektroninių paslaugų, skirtų leidiniams užsakyti bei gauti LIBIS viešosiose bibliotekose, plėtra". Tokie įrenginiai yra paskirti 35 šalies bibliotekoms. Kol kas į Kupiškio viešąją biblioteką jis dar neatkeliavo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

DGĮ sudarytas iš užrakinamo metalinio konteinerio su knygų grąžinimo anga ir viduje esančio knygų surinkimo vežimėlio. Grąžintos knygos patenka į knygų surinkimo vežimėlį. Vežimėlio dugnas švelniai nusileidžia, kad grąžinamos knygos nebūtų pažeidžiamos.

Darbo dienos pradžioje ir gale bibliotekos darbuotojas turi nusivežti vežimėlį su knygomis į biblioteką ir išimti skaitytojų grąžintas knygas. Prie bibliotekos pagrindinio įėjimo bus sumontuota vaizdo stebėjimo kamera, kuri fiksuos skaitytojus, grąžinančius knygas, ir kitus asmenis buvusius prie DGĮ. Visa vaizdo kameros fiksuojama informacija bus įrašoma į kompiuterį.

REKLAMA

Pasak Kupiškio Savivaldybės viešosios bibliotekos direktorės Daivos Bubulienės, jų įstaigai kainuos tik įrangos draudimas. Metams tai sudarytų apie 160 Lt (įskaitant draudimą nuo vagysčių).

Įdiegus šią įrangą skaitytojai galės knygas grąžinti nedarbo valandomis, poilsio dienomis ir nelaukdami eilėje - tiesiog neužėję net į biblioteką. Šalia DGĮ esanti vaizdo stebėjimo kamera pasitarnaus ir pačios bibliotekos saugumui, nes ji veiks visą parą.

Nida ŠULCIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų