REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Inžinieriai, tiriantys Baltijos jūros dugną, kuriuo bus tiesiamas dujotiekis „Nord Stream“, surado kelių istorinių laivų nuolaužas. „Spiegel Online“ skelbia, kad rastas vienas vikingų laivas ir keli laivai, statyti  XVI-XVIII amžiuose.

REKLAMA
REKLAMA

Laivų nuolaužos Baltijos jūros dugne rastos netoli Švedijai priklausančios Gotlando salos. Vikingų laivui, kuris rastas nugrimzdęs į dugną, yra maždaug 1 tūkst. metų.

REKLAMA

Inžinieriai tiria Baltijos jūros dugną rengdamiesi tiesti 1,2 tūkst. kilometrų ilgio dujotiekį, kuriuo rusiškos dujos iš Rusijos Vyborgo uosto bus transportuojamos į Vokietijos Greifsvaldo miestą.

„Šie laivai turi didelę istorinę vertę. Trijų laivų korpusai dar yra nesuirę, o tai labai netipinis atvejis“ – teigia archeologas Peteris Normanas.

Laivai, jo teigimu, gerai išsilaikė, nes yra nugrimzdę giliau nei 100 metrų, o ten vanduo ir yra ne toks sūrus jame mažiau rūgščių. P. Normanas teigia, kad Baltijos jūroje taip pat nėra medieną graužiančių kirminų.

„Nord Stream“ statytojai žada, kad tiesiamas vamzdis nepažeis laivų liekanų. P. Normanas teigia, kad kol kas neplanuojama laivų iškelti ar rengti ekspedicijas jiems ištirti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų