REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Su Seimo frakcijų vadovais pirmadienį susitikusi Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė, kad pavasario sesijoje parlamentas turėtų apsispręsti dėl tiesioginių merų rinkimų, imtis politinių partijų finansavimo skaidrinimo, greičiau priimti Civilinio ir Baudžiamojo kodeksų bei Teismų įstatymo pataisas, taip pat galų gale baigti liustracijos procesą.

REKLAMA
REKLAMA

Visų Seimo frakcijų vadovai po susitikimo su D. Grybauskaite aiškino, kad jų ir šalies vadovės pozicijos sutampa, o opozicijos atstovai net teigė, kad išgirdo, jog Prezidentė palaikytų naują valdančiąją daugumą, jei ši Vyriausybė nesugebės priimti reikalingų sprendimų.

REKLAMA

"Šalies ateitis priklauso nuo atsakingo visų politikų požiūrio į ekonomines, socialines ir politines problemas. Norėdami paspartinti ūkio atsigavimą, šalies gyventojams užtikrinti normalų gyvenimo lygį bei atkurti visuomenės pasitikėjimą valdžia ir teisingumu, Seimas, Prezidentūra ir Vyriausybė turi dirbti išvien", - pabrėžė šalies vadovė.

Prezidentė ragina Seimą greičiau apsispręsti dėl tiesioginių merų rinkimų, kad jau 2011 metais žmonėms būtų užtikrinta galimybė artimiausius valdžios atstovus rinkti patiems. Prezidentės įsitikinimu, didėjant žmonių nepasitikėjimui partijomis ir rinkimais, tiesioginiai merų rinkimai būtų gera proga parodyti partijų brandą ir padidinti pasitikėjimą politine sistema.

REKLAMA
REKLAMA

Siekiant užtikrinti skaidrius rinkimus, pasak Prezidentės, itin svarbu priimti ir politinių partijų, ir politinių kampanijų finansavimo įstatymų pataisas.

Partijos Tvarka ir teisingumas frakcijos lyderis Valentinas Mazuronis sakė D. Grybauskaitei pristatęs trijų opozicinių partijų planus keisti valdančiąją daugumą.

"Mes informavome Prezidentę, kad jau esame paruošę alternatyvią programą. Tos programos pagrindu mes toliau telksime politines jėgas ir politikus Seime tam, kad ji būtų vykdoma, o realiai, kad valdančioji dauguma keistųsi", - žurnalistams pasakojo V. Mazuronis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, frakcija Tvarka ir teisingumas sutinka su D. Grybauskaitės nuomone tiek dėl tiesioginių merų rinkimų, tiek dėl liustracijos proceso pabaigos.

Socialdemokratų frakcijos seniūnas Algirdas Butkevičius teigė, kad šalies vadovė pareiškė, jog palaikytų naują valdančiąją daugumą, jeigu Andriaus Kubiliaus Vyriausybė nesugebės priimti reikalingų sprendimų.

"Prezidentė pasakė, kad kol kas ji palaiko dabartinę Vyriausybę, bet jei Vyriausybė toliau nespręs problemų ir nepriiminės sprendimų, ji pradės pokalbius ir su kitomis frakcijomis", - sakė A. Butkevičius.

REKLAMA

Tuo tarpu D. Grybauskaitės atstovas spaudai Linas Balsys sakė, kad D. Grybauskaitė nepareiškė palaikymo nė vienai politinei jėgai.

"Prezidentė padėkojo kiekvienai frakcijai už konstruktyvų darbą. Tikrai nė viena frakcija nesulaukė kokios nors aršios kritikos. Prezidentė pabrėžė, kad jos tikslas yra kalbėtis su visais. Ta užuomina nebuvo kaip nors akcentuota", - teigė L. Balsys.

A. Butkevičius taip pat sakė, kad socialdemokratai yra priėmę politinį sprendimą palaikyti tiesioginius merų rinkimus, tačiau to nenori pralaimėti rinkimuose bijantys konservatoriai.

REKLAMA

"Paklausius opozicijos gali susidaryti įspūdis, kad pas Prezidentę aptarinėjome valdančiosios koalicijos keitimą. Tikrai tai nevyko", - po susitikimo su šalies vadove sakė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Jurgis Razma.

Jo teigimu, priešingai, D. Grybauskaitė teigiamai atsiliepė apie Valstiečių liaudininkų sąjungos atstovus, kurie nusprendė palaikyti dabartinę valdančiąją daugumą.

Pasak J. Razmos, teorinis pasakymas, kad jei valdančioji koalicija nesugebės priimti sprendimų, ji bus keičiama, nieko nereiškia, nes tokiu atveju Vyriausybė ir pati atsistatydintų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Situacija yra toli nuo tokios. Priešingai, manau, kad mums pavyksta žengti žingsnius randant tam tikrą paramą valdančiai koalicijai. O tais klausimais, kuriais kalbėjome pas Prezidentę, ypatingų takoskyrų tarp opozicijos ir daugumos seniūnų nebuvo. Visi sutariame, kad reikia greitai ir efektyviai išspręsti užsitęsusį liustracijos reikalą", - kalbėjo J. Razma.

Konservatorių frakcijos lyderio teigimu, didžiausia koalicijos partija pasisako ir už tiesioginius merų rinkimus, tačiau nereikia manyti, kad vien nuo šio sprendimo savivaldoje kažkas iš esmės pasikeis.

REKLAMA

"Kalbame apie esmines savivaldos reformas. Nesuprantu, kodėl mums prikišama pozicija, neva mes esame prieš (tiesioginius merų rinkimus- ELTA). Tikrai nesame priėmę jokio dokumento, kad esame prieš.

Tačiau šiandien reikia matyti realią situaciją, kuri yra su ta Konstitucijos pataisa. Skubotai pateikus tokią pataisą, suvaržėme galimybes merui nustatyti rimtesnius įgaliojimus. Pagal tą Konstitucijos pataisą, meras tampa atstovaujamosios valdžios dalimi, o likusi Konstitucija labai griežtai atskiria vykdomąją ir atstovaujamąją valdžią. Esmingiau nepakeitus Konstitucijos, jokių rimtesnių įgaliojimų merams suteikti neišeis", - teigė J. Razma.

REKLAMA

D. Grybauskaitė Seimo frakcijų vadovams taip pat siūlo greičiau priimti Civilinio ir Baudžiamojo proceso kodeksų bei Teismų įstatymo pataisas, kurios leistų supaprastinti ikiteisminių tyrimų tvarką, užtikrintų tinkamą jų kontrolę ir spartesnį bylų nagrinėjimą teismuose. Seimo pavasario sesijai Prezidentė planuoja pateikti įstatymo pataisas, kuriomis siūloma peržiūrėti ir baudžiamosios atsakomybės senačių terminus.

Šalies vadovė parlamentarus ragina neatidėlioti ir nacionaliniam šalies saugumui svarbių sprendimų. Prezidentė tikisi Seimo palaikymo jos iniciatyva parengtai Žvalgybos koordinavimo bei kontrolės koncepcijai ir Žvalgybos bei Valstybės gynimo tarybos įstatymų pataisoms, pagal kurias bus pertvarkytos ir sustiprintos šalies žvalgybos tarnybos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentės teigimu, Seimo politinės valios reikia jau du dešimtmečius trunkančiam liustracijos procesui užbaigti. Prezidentė ragina aiškiai pasakyti, jog liustracijos procesas baigtas, ir pateikti bei visuomenei suprantamai paaiškinti visą informaciją apie Lietuvos gyventojų įtraukimo į KGB veiklą metodus bei mastą.

Atsakingo Seimo ir visų valdžios institucijų požiūrio Prezidentė tikisi ir sprendžiant šalies ekonomines, socialines, sveikatos apsaugos bei energetikos problemas. Pasak Prezidentės, ieškant politinių sprendimų, galinčių padėti sumažinti nedarbą ir užtikrinti geresnes sąlygas verslui, būtinos bendros visų politikų pastangos ir atsakomybė.

Apie tai žiūrėkite LNK žinių videoreportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų