REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paprasčiausias DNR testas gali padėti nustatyti, ar žmogus lengviau sulieknės laikydamasis mažai riebalų ar mažai angliavandenių turinčios dietos.

REKLAMA
REKLAMA

JAV mokslininkų atliktas pirminis tyrimas, kuriame dalyvavo 101 moterys, parodė, kad jų genus atitinkančios dietos besilaikančiosios numetė 2–3 kartus daugiau svorio nei likusiosios. Ekspertų teigimu, šie rezultatai patvirtina jau turimus duomenis, tačiau dar reikia tolesnių tyrimų.

REKLAMA

Mokslininkai tyrė, kaip maistas sąveikauja su genais. Jau seniai žinoma, kad priklausomai nuo genetinių savybių, žmonės skirtingai reaguoja į tam tikras maistines medžiagas, rašo BBC.

Pavyzdžiui, laktozės netoleravimas labiau paplitęs tarp Azijos ir Afrikos gyventojų nei tarp kilusiųjų iš Šiaurės Amerikos.

Tyrimo autoriai aiškinosi, kaip skirtingus genus turintys žmonės gyvavo laikantis skirtingų dietų. Stanfordo universiteto mokslininkai išanalizavo 101 baltųjų Kaukazo moterų duomenis. Jos metus laikėsi skirtingų dietų. Vienose buvo mažai angliavandenių, kitose – mažai angliavandenių ir daug proteinų, trečiose mažai arba labai mažai riebalų.

REKLAMA
REKLAMA

Mokslininkai grupę padalino į tris genotipus, kuriuos apibūdino kaip jautrius mažai angliavandenių turinčioms dietoms, jautrius mažai riebalų turinčioms dietoms ir jautrų subalansuotai dietai. Nustatyta, kad jų genotipą atitinkančios dietos besilaikiusios moterys per 12 mėnesių neteko 2–3 kartus daugiau svorio.

Tačiau mokslininkai pažymi, kad tai tik pirminiai rezultatai, tad būtini tolesni ir išsamesni tyrimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų