REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Astronominius tyrimus Pietų pusrutulyje vykdančios Europos Pietinės observatorijos (ESO) konsultacinis komitetas rekomendavo statyti Didįjį  Europos teleskopą (E-ELT, European Extremely Large Telescope) Čilėje, ant Cerro Armazones kalno Atakamos dykumoje.  

REKLAMA
REKLAMA

ESO pranešime sakoma, kad pagrindinio naujosios observatorijos veidrodžio, sudaryto iš tūkstančio šešiakampių segmentų, skersmuo sieks 42 metrus. Šis teleskopas veiks 0,3 – 24 mikrometrų ilgio šviesos bangų ruože. Pirmieji astronominiai stebėjimai E-ELT bus atlikti po 2018 metų.

REKLAMA

Naujojo didžiausio pasaulyje antžeminio teleskopo, kuris surinks 15 kartų daugiau šviesos, nei bet kuris iki šiol naudotas optinis teleskopas, statybos vietos paieškos truko 4 metus. Specialistai nagrinėjo kelis jos variantus Maroke, Argentinoje, Čilėje ir Ispanijoje. Šiose vietose buvo įrengiami astronominiai prietaisai, fiksuojantys giedrų dienų skaičių ir vertinantys palankiausių stebėjimams sąlygų trukmę.

Nors ekspertai konstatavo, kad atmosferos sąlygos penkiose į finalinį atranką patekusiose vietose yra praktiškai vienodos, geriausiu variantu Cerro Armazones kalnas Čilėje pripažintas dėl to, kad palyginti netoli yra Paranalo observatorija, kurioje naudojamas ESO VLT (Very Large Telescope array) teleskopas. Jo pagrindinio veidrodžio skersmuo – 8,2 m. Teigiama, kad šalia esančios dvi ESO observatorijos galės lengvai koordinuoti savo tyrimus.

Apie E-ELT teleskopo projektą pasakojama šiame vaizdo siužete.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų