REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien Europos Komisija išrinko 43 svarbiausius energetikos projektus, kuriuos įgyvendinant bus ypač prisidedama prie ES ekonomikos atsigavimo, o sukūrus tarpvalstybinę infrastruktūrą bus padidintas energijos tiekimo saugumas.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal šiandienos sprendimą Komisija skirs 2,3 mlrd. eurų 31 su dujomis ir 12 su elektros energija susijusiems projektams. Tai antrasis finansavimo sprendimas pagal Ekonomikos atkūrimo priemonių rinkinį, kurį sudaro beveik 4 mlrd. eurų. Tai didžiausia suma, kurią ES yra kada nors skyrusi energetikos infrastruktūrai.

REKLAMA

Europos Komisijos Pirmininkas José Manuelis Barroso sakė: „Vykdydami ES ekonomikos atkūrimo planą finansuojame toliaregiškas investicijas – tai trumpalaikės paskatos, orientuotos į ilgalaikius tikslus. Investuodami į svarbiausią infrastruktūrą ne tik suteiksime postūmį ekonomikai ir užimtumui, bet ir galėsime užtikrinti, kad piliečių namai būtų šildomi ir apšviečiami net ir sutrikus tiekimui. Neseniai vykusi dujų krizė mums buvo gera pamoka ir viena iš priežasčių, kodėl nusprendėme skirti tokią didelę finansinę paramą naujiems energetikos infrastruktūros projektams“.

REKLAMA
REKLAMA

Už energetiką atsakingas Komisijos narys Güntheris Oettingeris sakė: „Komisija pirmą kartą sutiko tokią didelę sumą skirti energetikos projektams. Pasirinkome svarbiausius projektus, kuriuos vykdant Europoje bus sukurtas integruotesnis energetikos tinklas ir užtikrintas lankstus energijos tiekimas tarp valstybių narių. Europos energetikos ir klimato kaitos srities tikslams pasiekti reikia didelių ir rizikingų investicijų į infrastruktūrą, o jos atsipirks tik per ilgą laikotarpį. Tačiau esant dabartinei ekonominei situacijai kyla pavojus, kad tokie projektai bus atidėti. Štai čia Europa gali atlikti svarbų vaidmenį ir padėti vykdyti šiuos projektus“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Remiantis šiandienos Komisijos sprendimu 12 elektros tinklų jungčių projektų bus skirta 910 mln. eurų, o 31 dujotiekių projektui – 1 390 mln. eurų. Vykdant šiandien atrinktus projektus bus galima įgyvendinti svarbiausius investicinius projektus, kurie dėl ekonomikos sulėtėjimo galėjo gerokai vėluoti. Dalies šių projektų ES bendrojo finansavimo įnašas kai kuriais atvejais sieks net 50 proc., tad tai padės pritraukti iki 22 mlrd. eurų privataus sektoriaus investicijų. Per ateinančius 18 mėnesių projektų rengėjams bus skirta 2,3 mlrd. eurų.

REKLAMA

Pasirinkti elektros ir dujų infrastruktūros projektai atspindi ES energetikos srities prioritetus. Tai poreikis geriau sujungti visas ES valstybes nares ir mažinti atokesnių šalių, tokių kaip trys Baltijos valstybės, Airija ir Malta, izoliaciją. Remiant dujų transportavimo priešinga kryptimi devyniose valstybėse narėse projektus ir projektus „Nabucco“ ir „Galsi“, kuriais siekiama įvairinti dujų importą, akcentuojamas didesnio dujų tiekimo patikimumo poreikis.

Investicijomis bus paskatintas užimtumo augimas ir užtikrintas daugelio mažų statybos ir paslaugų įmonių išlikimas. Milijonams žmonių energijos tiekimas taps patikimesnis, ypač ištikus tiekimo krizei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų