REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybė rengiasi atlyginti Švedijos bendrovei „Svenska Petroleum Exploration“ tarptautinio arbitražo priteistus milijoninius nuostolius, tačiau ketina siekti, kad dalį sumos jai grąžintų Lietuvos naftos bendrovė „Geonafta“. Geonafta“ teigia to daryti neketinanti, ketvirtadienį rašo „Verslo žinios“.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Teisingumo ministerijos (TM) valstybės sekretoriaus Pauliaus Koverovo, vyriausybės pernai gruodį suburta komisija skolos „Svenska Petroleum Exploration“ (SPE) problemoms spręsti šią savaitę kreipėsi į bendrovės atstovą Londone prašydama informuoti, ar SPE neperleido kreditorinių reikalavimų, taip pat nurodyti, kokie juristai atstovauja SPE Lietuvoje.

REKLAMA

P. Koverovas įsitikinęs, kad atsiskaityti su SPE reikia kuo greičiau, nes skola sparčiai didėja. Pagal tarptautinio arbitražo Kopenhagoje prieš trejetą metų priimtą sprendimą dėl Lietuvoje pažeistų SPE teisių eksploatuoti Kretingos ir Naujasėdžio telkinius jai buvo priteista 12,6 mln. USD, o kapsint 6% metinėms palūkanoms, suma šiemet užaugo iki 17 mln. USD.

Jei vyriausybė neras būdų susitarti su SPE, Lietuvos valstybės turtas gali būti areštuotas Didžiojoje Britanijoje. Pernai lapkritį Britanijos teismas pripažino tarptautinio arbitražo priimtą sprendimą.

REKLAMA
REKLAMA

„Po šio sprendimo Lietuvos valstybės ir „Geonaftos“ turtas Didžiojoje Britanijoje gali būti areštuotas ir iš jo išieškomas nuostolių atlyginimas“, – VŽ aiškino Dalia Foigt, advokatų kontoros „Foigt ir Partneriai/Regija Borenius“ partnerė, Britanijos teisme dalyvavusi kaip Lietuvos teisės ekspertė.

Lietuvoje sprendimas dėl priverstinio procedūrų vykdymo dar nepriimtas. Anot P. Koverovo, byla pristabdyta, kol Aukščiausiasis Teismas išnagrinės kitą bylą – dėl sutarties tarp Vyriausybės, SPE bei „Geonaftos“ teisėtumo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

TM sekretoriaus teigimu, derybose su SPE privalės dalyvauti „Geonaftos“ atstovai, nes atlyginti švedams nuostolius yra priteista solidariai – ir iš Lietuvos valstybės, ir iš „Geonaftos“.

„Su „Geonafta“ reikia susitarti, kad ji neprieštaraus dėl taikaus ginčo sprendimo. Kitu atveju ateityje, kai bus sprendžiamas klausimas dėl „Geonaftos“ ir valstybės atsakomybės padalijimo, šie klausimai valstybei gali sukelti problemų, – sakė P. Koverovas. – Kai SPE bus grąžinta skola, bus sprendžiama, kokią jos dalį turi padengti „Geonafta“, o kokią – valstybė.“

REKLAMA

VŽ šaltiniai „Geonaftoje“ tvirtina, kad dalytis atsakomybe su valstybe bendrovė neketina – ginčai su SPE bei vėliau arbitražo priteista skola atsirado ne dėl jos, o dėl valstybės institucijų veiksmų. Be to, teismų pripažinti SPE teisių pažeidimai įvyko tada, kai „Geonafta“ buvo dar valstybės įmonė, todėl įmonės akcijas vėliau įsigijusios bendrovės esą nėra už juos atsakingos.

„Geonafta“ buvo privatizuota 2000 m. Investicijų bendrovei „Hermis Capital“ (HC) perėmus dalį akcijų iš „Dujotekanos“ akcininkų, šiuo metu ji turi du pagrindinius valdytojus – HC ir Lenkijos bendrovę „Petrobaltic“, rašo „Verslo žinios“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų