REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europarlamentaras socialdemokratas Justas Vincas Paleckis pabrėžia, kad pradėtos statyti Baltarusijos atominės elektrinės (BAE) saugumo klausimas yra ir Europos Sąjungos (ES) problema.

REKLAMA
REKLAMA

"Europos Komisija pažadėjo, kad įdėmiai seks sprendimus dėl BAE, o Lietuva privalo tai nuolat priminti Briuseliui", - sako J. V. Paleckis.

REKLAMA

Jo įsitikinimu, iškilus abejonėms dėl atominės elektrinės Baltarusijoje saugumo, EK turi griežtai pareikalauti Minsko neatidėliotinai vykdyti tarptautinius elektrinės statybos standartus.

Pasak europarlamentaro, prieš kelias dienas grįžusio iš oficialaus Europos Parlamento (EP) delegacijos vizito Baltarusijoje, Lietuva turėtų įtraukti BAE statybos saugumo klausimą į ES darbotvarkę Briuselyje. ES-Baltarusijos santykiams kiek atšilus, EK tuo labiau privalo Minskui iškelti sąlygą vykdyti AE statybą pagal griežtas tarptautines normas.

REKLAMA
REKLAMA

"Uždrausti ar sustabdyti AE statybą Baltarusijoje jokia užsienio valstybė ir visa ES teisės neturi, bet Orhuso konvencija ir ES-Baltarusijos santykių instrumentai duoda galimybę kontroliuoti aplinkosauginius projektavimo, statybos darbų ir saugumo garantijų aspektus", - sakė europarlamentaras.

J. V. Paleckiui susitikimuose Minske Baltarusijos nevyriausybinių organizacijų (NVO) atstovai pasakojo, kad už 20 kilometrų nuo Lietuvos sienos prie Astraveco (Astravo) miestelio pradėta atominės elektrinės statyba vyksta pažeidžiant tarptautines aplinkosaugos normas. Poveikio aplinkai tyrimai vykdomi paviršutiniškai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baltarusijos NVO atstovai Minske pokalbiuose su EP delegacija pažymėjo, kad bus statoma dar neišbandyto tipo elektrinė, aplinkos sauga neužtikrinta, esą gali būti radioaktyviai užteršta netoliese tekanti Neris ir jos intakai.

Tarptautinė Orhuso konvencija įpareigoja statant tokios svarbos objektus į sprendimo priėmimo mechanizmą plačiai ir visapusiškai įtraukti visuomenę, bet to Baltarusijoje esą nebuvo.

Projektą valdžia pristatė ne Minske, nors pagal jo svarbą tą derėję daryti sostinėje, o mažajame Astravece, nedidukėje salėje su kruopščiai parinkta publika, trukdant įeiti opozicionieriams, žaliesiems, sakė jie.

REKLAMA

Naujosios AE link jau tiesiami keliai, dygsta statybininkų namai. AE statytojams žadama 5000-6000 litų alga, ir tai jau gundo specialistus iš Visagino.

J. V. Paleckis taip pat griežtai kritikuoja Lietuvos aplinkos ministerijos organizuotą Baltarusijos elektrinės poveikio aplinkai pristatymą antradienį Vilniuje.

Pasak europarlamentaro, ministerija nesivadovavo tarptautinės Orhuso konvencijos principais, užtikrinančiais, kad informacija apie elektrinės poveikį būtų teikiama tinkamai, skaidriai ir lengvai prieinamai. Jis pažymėjo, kad apie renginį nebuvo plačiai paskelbta, jis vyko nepritaikytose renginio dydžiui patalpose, vertimas buvo prastos kokybės, o pasiūlymams ir pastaboms siųsti buvo numatoma skirti tik 5 dienas.

REKLAMA

"Šis pristatymas, deja, kai kuo panašus į renginį Astravece, Baltarusijoje", - sakė jis, pažymėdamas, kad "visuomenės informavimo procesas buvo įgyvendintas netinkamai, todėl bet kuris Lietuvos pilietis turi teisę kreiptis į Orhuso konvencijos priežiūros komitetą prie Europos Sąjungos su prašymu pripažinti šį pristatymą visuomenei negaliojančiu", - sakė europarlamentaras J. V. Paleckis, EP dirbantis aplinkosaugos komitete bei delegacijoje ryšiams su Baltarusija.

Tuo tarpu Aplinkos ministerija, antradienį visuomenei pristačiusi Baltarusijoje planuojamos statyti atominės elektrinės (AE) poveikio aplinkai vertinimo ataskaitą, teigia argumentuotą poziciją parengsianti tik tada, kai bus išklausyta visuomenės nuomonė ir specialistų argumentai. Tai įvyks po kovo 31-osios, paskutinio termino, kai galima pareikšti pastabas dėl būsimos atominės elektrinės projekto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak Aplinkos ministerijos Taršos prevencijos departamento direktoriaus Vitalijaus Auglio, antradienį Baltarusijos atstovai nebuvo pasirūpinę tinkamu vertimu į lietuvių kalbą. Baltarusiai pažadėjo artimiausiu metu papildomai išversti viešo svarstymo metu skaitytus pranešimus į lietuvių kalbą, kurie bus paskelbti Aplinkos ministerijos tinklalapyje.

"Baltarusiams yra pateikti 39 klausimai dėl radiacinės saugos, avarinių situacijų ir jų valdymo, poveikio Neries ekosistemai, nes turės būti imamas vanduo iš Neries ir kažkokiu būdu į ją sugrąžinamas", - sako V. Auglys. Šių klausimų paketas buvo suformuotas remiantis Lietuvos mokslininkų ir specialistų komentarais.

REKLAMA

Baltarusiai planuoja pastatyti du branduolinius reaktorius Gardino arba Mogiliovo srityje. Pirmenybė teikiama Astravo aikštelei Gardino srityje. Atstumas nuo šios vietos iki Lietuvos sienos - 23 kilometrai. Pradėti statyti elektrinę numatoma 2010 m., o eksploatuoti pirmąjį reaktorių - 2016 metais.

Šios planuojamos atominės elektrinės Baltarusijoje veikla gali turėti neigiamą poveikį Lietuvos aplinkai, nes ją eksploatuojant bus pakeistas Neries upės hidrologinis režimas, taip pat galima radionuklidų pernaša tiek vandeniu, tiek oru. Jeigu įvyktų reaktoriaus avarija, kiltų grėsmė mūsų šalies aplinkai ir gyventojų sveikatai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų