REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valdantieji keičia V.Ševaldiną savu žmogumi (papildyta)

Vyriausybė trečiadienį iš Ignalinos atominės elektrinės (IAE) generalinio direktoriaus pareigų atšaukė Viktorą Ševaldiną ir vietoj jo paskyrė buvusį Lietuvos ambasadorių Čekijoje Osvaldą Čiukšį. V.Ševaldinui pasiūlyta užimti generalinio direktoriaus patarėjo pareigas.

REKLAMA
REKLAMA

Energetikos ministro Arvydo Sekmoko teigimu, V. Ševaldinas gerai dirbo, kol atominė elektrinė veikė, tačiau pradėjus jos uždarymo darbus nesusitvarkė su savo pareigomis.

REKLAMA

"IAE turėjo labai mažai incidentų, tie incidentai buvo techninio pobūdžio, be jokių pasekmių. Tuo tarpu nuo sausio 1 d. misija yra visiškai kita, tai yra IAE uždarymo etapas. Iki šiol tų dviejų funkcijų (elektrinės veikimo ir uždarymo - ELTA) suderinti nepavyko, uždarymas vyksta nepatenkinamai, yra vėlavimas. Be abejo, mes turime sustiprinti IAE uždarymo valdymą. Padaryti jį žymiai efektyvesnį, skaidresnį. Todėl buvo nuspręsta O. Čiukšį paskirti IAE vadovu", - po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė A. Sekmokas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak ministro, IAE uždarymo lėšos buvo naudojamos neefektyviai, tačiau ministerija nesiima spręsti, ar elektrinės uždarymo lėšos buvo švaistomos sąmoningai.

"Galima įvairiai vertinti. Tam yra paskirti Europos audito rūmai, kurie tikrins, kaip buvo naudojamos lėšos. Aš manau, kad O. Čiukšys su savo diplomatine patirtimi galės daug nuveikti dialoge su Europos Komisija dėl tolimesnio elektrinės uždarymo finansavimo", - paklaustas, ar buvo švaistomos IAE uždarymui skirtos lėšos, aiškino A. Sekmokas.

Vis dėlto V. Ševaldinui bus siūloma likti Ignalinos atominėje elektrinėje, tačiau eiti kitas pareigas. "Mes kalbėsime su V. Ševaldinu, norėtume, kad jis tęstų darbą kaip patarėjas, kaip žmogus, kuris žino to objekto ypatybes", - kalbėjo energetikos ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Ševaldinas IAE dirbo nuo 1982 metų. Ketverius metus jis ėjo pamainos viršininko pareigas, 1986-1991 metais buvo vyriausiojo eksploatavimo inžinieriaus pavaduotoju, o nuo 1991 metų - IAE generaliniu direktoriumi.

"Eksploatavimo nutraukimo laikotarpiu IAE turi vadovauti žmogus, turintis tarptautinės derybų patirties, laisvai kalbantis ne tik valstybine bet ir užsienio kalbomis, žinantis modernios vadybos principus. Elektrinėje nemažai uždarymo projektų vykdo įvairios tarptautinės kompanijos, labai svarbūs ryšiai su Europos Komisija, Europos plėtros ir rekonstrukcijos banku, kitomis Lietuvos ir tarptautinėmis institucijomis", –  pranešime spaudai cituojamas A. Sekmokas.

Ambasadoriaus rangą turintis O. Čiukšys yra diplomuotas ekonomistas, užsienio prekybos specialistas, turintis vadovavimo patirties versle. Jis buvo Lietuvos ambasadoriumi Latvijoje ir Čekijoje, 2000–2001 metais užėmė ūkio viceministro pareigas, sėmėsi patirties uždaromoje Greifsvaldo atominėje elektrinėje, o pastaruoju metu dirbo ekspertu Centrinėje projektų valdymo agentūroje, Ignalinos AE programos skyriuje bei Radioaktyvių atliekų tvarkymo agentūroje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų