REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tai, kad Lietuvos žalieji neina į gatves ir neprotestuoja dėl kaimynystėje statomų atominių elektrinių, kaip tai daro dėl danų kiaulių fermų, dar nereiškia, kad nebandoma teisinėmis priemonėmis daryti įtaką šiems procesams.

REKLAMA
REKLAMA

Taip "Vakarų ekspresui" teigė Nevyriausybinių aplinkosauginių organizacijų koalicijos pirmininkas Linas Vainius.

REKLAMA

Jis vakar dalyvavo viešame planuojamos atominės elektrinės statybos Baltarusijoje poveikio aplinkai vertinimo (PAV) ataskaitos svarstyme.

Mūsų valstybės aplinkosaugininkai įsitikinę, kad Baltarusijos atominės energetikos lobistai PAV ataskaitoje pateikia klaidinančią informaciją, tokiu būdu siekdami, kad Lietuvos Respublika suderintų ši pavojų keliantį projektą pagal ESPOO konvencijos procedūras.

Skelbiama, kad Baltarusijos, Rusijos ir Lietuvos aplinkosaugos ekspertai ir nevyriausybinių organizacijų aktyvistai atliko išsamią planuojamos atominės elektrinės statybos Baltarusijoje PAV ataskaitos analizę ir nustatė galybę grėsmių, kilsiančių Lietuvos Respublikai, jeigu šis projektas bus realizuojamas.

REKLAMA
REKLAMA

"Vien tokie faktai, kad dar neišbandytas (eksperimentinis) Rusijos gamybos branduolinis reaktorius bus statomas 50 km atstumu nuo Vilniaus, vanduo aušimui dalinai bus imamas iš Neries upės, galimai radionuklidais užterštos atliekos bus išleidžiamos į Nerį ir branduolinės atliekos bus saugomos Lietuvos pašonėje, turi kelti rimtą susirūpinimą tiek valdžios institucijoms, tiek visuomenei", - teigiama aplinkosaugininkų pareiškime.

L. Vainiaus manymu, tiek atominė elektrinė Kaliningrado srityje, netoli Nemano gyvenvietės, tiek Baltarusijoje, tiek Visagine kels vienodą grėsmę mūsų šalies gyventojams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Pateksime į branduolinį Bermudų trikampį, nes visos trys elektrinės bus statomos pasienyje. Tai - konkrečios avantiūros, už kurias mokės tų valstybių žmonės. Aplinkai poveikis bus neigiamas, padidės radiacinis laukas, iškils grėsmė sveikatai, bus pervežamos branduolinės atliekos", - tikino L. Vainius.

Baltarusija su Lietuva yra ratifikavusi vadinamąją ESPOO konvenciją, todėl ir vyksta viešas svarstymas dėl elektrinės. Rusija - ne, todėl ką nors konkretaus sužinoti apie praėjusią savaitę oficialiai pradėtą statyti monstrą Kaliningrado srityje nepavyksta.

REKLAMA

L. Vainiaus duomenimis, tiek Kaliningrado srityje, tiek Baltarusijoje bus statomos kone identiškos elektrinės. Savo akimis pamatyti, kaip atrodys branduoliniai reaktoriai, galima pažvelgus į Leningrado atominę elektrinę netoli Sankt Peterburgo.

"Dabar statomi keli nauji blokai su naujo tipo reaktoriais. Tačiau pasakysiu ir tokią frazę: Lietuvos valdžia praktiškai neturi jokios moralinės teisės ką nors aiškinti ir rusams, ir baltarusiams, nes patys statysime naują elektrinę. Nors rusai apskritai nesiskaito su niekuo ir nesiskaitys. Kaip ir šalia Kuršių nerijos pasistatė D6 naftos platformą be jokių derybų su Lietuva", - apgailestavo žaliasis.

Denisas NIKITENKA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų