REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seksualiniu potraukiu prie nepilnamečių išgarsėjęs žmogaus teisių gynėju, disidentu ir nepriklausomu žurnalistu prisistatantis Ervydas Čekanavičius yra minimas tarp žinomų visuomenės veikėjų ir 45 pabaltijiečių memorandumo signatarų prieš aštuonerius metus išleistoje knygoje „Baltijos laisvė – Europos atsakomybė”.

REKLAMA
REKLAMA

E. Čekanavičiaus biografiją istorinio pobūdžio knygoje parašė dabartinis Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Arvydas Anušauskas ir Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinė direktorė Teresė Birutė Burauskaitė.

REKLAMA

Gal ir ne dėl autorių kaltės kai kurie svarbūs dalykai E. Čekanavičiaus biografijoje buvo nutylėti, kai kurie galbūt suklastoti.

Bet šių dviejų autorių parašytos eilutės yra vienintelis šaltinis, iš kurio galima semtis autentiškų žinių apie pedofilo jaunystės metus, praleistus tarp kovotojų už laisvę ir psichiatrijos įstaigų pacientų. Tiesa, minėtoje knygoje kažkodėl nutylima, dėl kokių priežasčių E. Čekanavičius buvo laikomas specialiosiose psichiatrijos ligoninėse.

REKLAMA
REKLAMA

Suprantama, pedofilas tada niekam nepasakodavo apie savo kriminalinę praeitį.

Reikalavimas iš kalėjimo

„E. Čekanavičiaus parašas buvo ant to dokumento, todėl istorijos faktų nesuklastosi. Tiesa, šis parašas išskirtinių privilegijų nesuteikia. Ir anuomet, ir dabar tamsios praeities disidentai savo gynybai visada linkę panaudoti įvairiausias priemones“, – „Balsas.lt savaitei“ teigė A. Anušauskas.

Seimo NSGK vadovas tikino, kad eilutes apie E. Čekanavičių parašė kartu leidinį rengusi T. B. Burauskaitė.

„Neaišku, ar tuo metu ji detaliai domėjosi šio asmens biografija. Gali būti ir taip, kad žinojo, bet nutylėjo“, – sakė politikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Anušausko teigimu, maždaug 2003 – 2004 metais E. Čekanavičius, tuo metu atlikęs bausmę kalėjime už lytinius nusikaltimus prieš nepilnametį, primygtinai reikalavęs suteikti jam signatarams skirtą apdovanojimą.

„Pamenu, jis labai gviešėsi šio apdovanojimo. Sužinojęs apie tuos jo teistumus, iškart parengiau dokumentą ir nusiunčiau apdovanojimus teikiančiai komisijai. Jam kategoriškai reikalavus, kategoriškai ir atsakėme, kad jis negaus šio išsvajoto titulo“, – prisiminė A. Anušauskas.

TIK FAKTAI

1979 metų rugpjūčio 23-iąją keliasdešimt okupuotų Baltijos šalių ir Rusijos žmogaus teisių gynimo aktyvistų bei paprastų piliečių atvirai, neslėpdami savo vardų ir pavardžių, išreiškė savo pilietiškumą ir laisvės siekį.

REKLAMA

Jie pritarė laiškui – kreipimuisi (vėliau pavadintam 45 pabaltijiečių memorandumu) į Jungtines Tautas, reikalaudami likviduoti Molotovo-Ribbentropo pakto slaptųjų protokolų padarinius ir atkurti Baltijos valstybių nepriklausomybę.

Praeityje ne kartą dėl lytinių nusikaltimų kalėjęs berniukų ir jaunų vyrų mylėtojas E. Čekanavičius praėjusių metų lapkričio 19-ąją Kauno apylinkės teismo sprendimu buvo suimtas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų