REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Reaguodamos į Prancūzijos planus parduoti Rusijai desantinį karo laivą „Mistral“, Lietuva ir Latvija siūlo sugriežtinti Europos Sąjungos (ES) ginklų prekybos įstatymus, rašo Euobserver.com.

REKLAMA
REKLAMA

Šis pareiškimas buvo paskelbtas vasario 25 d. įvykusiame neformaliame ES gynybos ministrų susitikime Palma de Maljorkoje (Ispanija).

REKLAMA

„ES ir NATO turėtų pardavinėti ginkluotę trečioms šalims tik tuo atveju, jei tai nekels pavojaus regiono saugumui,“ – teigė Latvijos gynybos ministras Imants Liegis. „ES valstybės prieš sudarydamos tokias sutartis turėtų konsultuotis tarpusavyje, ar jos nekelia grėsmės kitų šalių saugumui.“

„Aš sakiau, kad palaikau Latvijos kolegą,“ – telefoninio pokalbio metu Euobserver.com teigė Lietuvos gynybos ministrė Rasa Juknevičienė. „Laikas ES ir NATO parengti aiškią ginklų eksporto politiką ir taisykles, nes dabar nėra aiškios tvarkos“.

REKLAMA
REKLAMA

Ministrė paminėjo, kad iš šalių narių norėtų sulaukti daugiau skaidrumo ir konsultacijų prieš sudarant panašius sandorius. Taip pat išreiškė viltį, kad ateityje ES nuosekliau įgyvendins skaidrią ir principingą politiką karinės technologijos ir įrangos eksporto kontrolės klausimais.

Baltijos šalys savo poziciją pareiškė po to, kai pasirodė naujienos, jog Prancūzija planuoja parduoti Rusijai desantinį karo laivą „Mistral“. Rusija šį laivą planuoja naudoti įvairioms operacijoms.

Šios šalies admirolai jau yra pareiškę, jog su tokiu laivu karinė operacija Gruzijoje truktu apie 40 min.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jie nesupranta mūsų santykių su Rusija, nemato problemos. Prancūzija sako, kad laikai pasikeitė ir reikia pamiršti praeitį,“ – teigė Latvijos atstovai.

ES 2008 m. yra parengusi naują ginklų prekybos kodeksą, tačiau jis iki šiol dar neįsigaliojo. Yra laukiama kol visos valstybės narės patvirtins šį kodeksą, tačiau jos tai daro neskubėdamos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų