REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pernai kovą Klaipėdos miesto tarybai patvirtinus įkainius už mokyklose teikiamą pailgintos dienos grupės paslaugą kai kurie tėvai piktinosi, kad ugdymas valstybinėse mokyklose greitai kainuos tiek, kiek ir privačiose. Visgi šios mokyklos išlieka sunkiai įkandamos paprastam klaipėdiečiui.

REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant to, tokių Klaipėdoje įsikūrusių įstaigų vadovės tikina, kad mąsto apie pastatų renovaciją ir plėtrą.

REKLAMA

Svajoja apie gimnazijos klases

Privačios mokyklos "Universa via" direktorė Regina Kontautienė tikino, kad finansinio sunkmečio įstaiga nepajuto. Kainų už ugdymą, siekiančių nuo 400 iki 680 litų (priklausomai nuo to, kurią klasę vaikas lanko) mažinti taip pat neteko.

"Tėvai patenkinti ugdymo sąlygomis ir kokybe, tad, matyt, ieško galimybių taupyti kitur, bet ne vaikų sąskaita. Nesulaukėme nė vieno prašymo sumažinti kainą ar atsiimti vaiką iš mokyklos", - tikino R. Kontautienė.

REKLAMA
REKLAMA

Ji tikisi, kad galbūt dar šiemet pavyks įgyvendinti savo svajonę - mokyklos ugdytinių tėvų pageidavimu įsteigti gimnazijos klases.

"Kreipėmės į savivaldybę prašydami skirti mokyklai papildomas patalpas pagal panaudos sutartį ir dabar laukiame atsakymo, ar galėsime plėstis", - teigė R. Kontautienė.

Šiuo metu "Universa via" veikia 1-8 klasės, kuriose mokosi 260 mokinių. Įstaigoje taip pat yra darželio grupės 4-5 metų vaikams, priešmokyklinė grupė.

"Ugdymas mokykloje tęsiasi iki pusės šešių vakaro. Mokiniai mokosi pagal papildytą bendrojo lavinimo mokyklų programą - yra daugiau ir anglų kalbos, ir matematikos pamokų, vyresnėse klasėse per savaitę yra viena chemijos pamoka daugiau nei valstybinėse mokyklose. Už tą patį mokestį papildomai mokiniai gauna individualias konsultacijas, tad tėvams nebereikia ieškoti korepetitorių", - pranašumus vardijo R. Kontautienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji pažymėjo, kad "Universa via" yra bazinė Klaipėdos universiteto mokykla.

"Mūsų mokytojai veda universiteto studentams atviras pamokas - dalyvauja pedagogų rengime. Kadangi turime gabių vaikų ugdymo centrą, prašome universiteto pagalbos parengti kai kurias individualias mokymo programas ir jas akredituoti. Mokykloje taip pat atliekami įvairiausi tyrimai, iš universiteto kviečiamės psichologę, kuri įvertina vaikų brandą, intelektą ir duoda rekomendacijas, kaip ugdyti vaiką", - pasakojo direktorė.

Mokyklos vadovė tikino, kad įvairių respublikinių konkursų laureatų skaičiumi "Universa via" gali konkuruoti su didelėmis valstybinėmis mokyklomis, o apie ugdymo kokybę esą byloja ir faktas, kad dauguma jos auklėtinių sėkmingai tęsia mokslus "Ąžuolyno" bei Vytauto Didžiojo gimnazijose.

REKLAMA

"Etikos sumetimais "Universa via" mokinių su kitų mokyklų auklėtiniais nelyginsiu. Galiu tik pasakyti, kad tie vaikai, kurie atėjo iš privačios mokyklos, puikiai adaptavosi, neturi bendravimo problemų, mokosi gerai", - paklausta apie privačios mokyklos ugdytinių akademinius pasiekimus teigė "Ąžuolyno" gimnazijos direktorė Vilija Prižgintienė.

Anot jos, iš kiekvienos mokyklos ateina ir labai stiprių, ir kiek silpnesnių vaikų, bet pagal tai reitinguoti mokyklas ar daryti išvadą, kad įstaiga labai gera arba bloga, negalima, nes mokinių rezultatus lemia daugybė veiksnių.

REKLAMA

Nori renovacijos

Prieš trylika metų įsteigtos privačios mokyklos "Vaivorykštės takas" direktorė Džiuljeta Gečienė teigė pastebinti, kad jos vadovaujamos įstaigos ugdytinių šeimų finansinė padėtis keičiasi, tačiau mokinių skaičius dėl to per metus praktiškai nepakito.

"Stengiamės dar ekonomiškiau gyventi, taupyti, ieškome daugiau rėmėjų, nenorime prarasti mokinių", - sakė mokyklos direktorė.

Šiuo metu "Vaivorykštės tako" mokyklą, įsikūrusią buvusiame darželio pastate, lanko 108 mokiniai.

"Pirmuosius septynerius metus mokykloje veikė tik pradinės klasės, dabar yra ir priešmokyklinė grupė, ir 1-8 klasės. Kokių nors grėsmių įstaigos išlikimui mes nematome, nes yra tvirta mokyklos finansų politika. Priešingai - pasinaudojome pirmuoju kvietimu nevalstybinėms mokykloms teikti paraišką Europos Sąjungos finansinei paramai gauti. Tikimės, kad mums pavyks laimėti konkursą ir pagal panaudos sutartį uostamiesčio savivaldybės mums patikėtą mokyklos pastatą galėsime atnaujinti, praplėsti vienu aukštu", - pasakojo Dž. Gečienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Direktorės manymu, didžiulis "Vaivorykštės tako" pranašumas lyginant su valstybinėmis mokyklomis yra mažesnis mokinių skaičius klasėje.

"Daugiau nei 15 mokinių į klasę nelabai ir priimtume, nes tuomet vaikai gautų mažiau individualaus dėmesio", - sakė Dž. Gečienė.

Direktorės teigimu, per mėnesį vieno vaiko ugdymas "Vaivorykštės take" kainuoja vidutiniškai 400 litų (be maitinimo), tačiau daugiavaikėms, socialiai remtinoms šeimoms mokykloje taikomos nuolaidos.

"Mokyklos durys vaikams atviros nuo pusės aštuonių ryto iki 17 valandos. Po pamokų jie čia bendrauja, ruošia namų darbus, yra didžiulė būrelių pasiūla. Dauguma vaikų renkasi meninės krypties būrelius - dramą, šokį, muziką. Tiesa, vyresnieji daugiau išeina į muzikos ar dailės mokyklas, o didžiausias užimtumo poreikis mokykloje po pamokų yra pradinukams ir penktokams", - sakė Dž. Gečienė.

REKLAMA

Neverta?

Pernai kovą Klaipėdos miesto tarybai patvirtinus įkainius už mokyklose teikiamą pailgintos dienos grupės paslaugą, kai kurie tėveliai piktinosi, kad ugdymas valstybinėse mokyklose greitai kainuosiantis kaip privačiose ir nebebūsią skirtumo, kur leisti vaiką.

Vadovaujantis minėtu miesto Tarybos sprendimu, už 3 valandų pailgintos dienos grupę, jei joje yra nuo 11 iki 15 mokinių, tėvai kas mėnesį turi mokėti 168 litus, nuo 16 iki 20 mokinių - 115 litų, 21 ir daugiau mokinių grupėje - 88 litus.

Vis dėlto kalbinti pradinukų tėvai, leidžiantys vaikus į valstybines mokyklas ir vos išgalintys susimokėti už pailgintos dienos grupes, pripažįsta, kad privati mokykla jiems būtų neįkandama prabanga.

REKLAMA

Vyresniųjų klasių mokinių tėvai mano, kad už pinigus, kuriuos sumokėtų privačioje mokykloje, vaikai gauna ne prastesnį išsilavinimą ir valstybinėse įstaigose.

"Ar sutikčiau mokėti už ugdymą 680 litų per mėnesį? Na, nebent mano dukra nepritaptų jokioje valstybinėje mokykloje, jaustųsi blogai. Ji lanko valstybinę mokyklą, aštuntą klasę, bet jos ugdymu aš esu visiškai patenkinta. Nemanau, kad privačioje mokykloje kažkokie stebuklai vyksta. O tokios sumos mums užtenka, kad mėnesį dukra mokykloje papietautų (apie 120 litų), susimokėtų už keliones viešuoju transportu (apie 80 litų), lankytų net kelis tikrai puikius būrelius Moksleivių saviraiškos centre (36 litai), Jaunimo centre (50 litų) ir dar apie 400 litų lieka korepetitoriams, privatiems šokių užsiėmimams ar knygoms - kam tik nori", - skaičiavo ponia Regina.

Laima ŠVEDAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų