REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacionalinis egzaminų centras ir Švietimo ir mokslo ministerija gauna nemažai klausimų ir pasiūlymų dėl Brandos egzaminų organizavimo ir vykdymo tvarkos aprašo 27.2 punkto.

REKLAMA
REKLAMA

Šiame punkte rašoma, kad mokinys ir buvęs mokinys nuo brandos egzaminų atleidžiami mokyklos direktoriaus įsakymu, jeigu „iki kovo 5 d. mokyklos direktoriui pateikė tarptautinį užsienio kalbos (anglų, prancūzų, vokiečių) egzamino, kurio įvertinimas pagal Bendruosius Europos kalbų metmenis yra ne žemesnio kaip B2 lygio, išlaikymo dokumentą ir prašymą atleisti nuo pasirinkto užsienio kalbos (anglų, prancūzų, vokiečių) valstybinio brandos egzamino. Prie įsakymo pridedama tarptautinio egzamino išlaikymo dokumento kopija.“

REKLAMA



Atsižvelgiant į abiturientų užduodamų klausimų ir siūlymų pobūdį 2010 m. vasario 19 d. Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministro įsakymu Nr. V-224 Brandos egzaminų organizavimo ir vykdymo tvarkos aprašas papildytas šiuo 27.3 punktu: „27.3. mokinys iki kovo 5 dienos pasirinko laikyti užsienio kalbos (anglų, prancūzų, vokiečių) valstybinį brandos egzaminą ir iki brandos egzaminų pagrindinės sesijos pradžios mokyklos direktoriui pateikė tarptautinį užsienio kalbos (anglų, prancūzų, vokiečių) egzamino, kurio įvertinimas pagal Bendruosius Europos kalbų metmenis yra ne žemesnio kaip B2 lygio, išlaikymo dokumentą ir prašymą atleisti nuo valstybinio brandos egzamino. Prie įsakymo pridedama tarptautinio egzamino išlaikymo dokumento kopija.“

REKLAMA
REKLAMA

Tad tarptautinio užsienio kalbos egzamino išlaikymo dokumentą ir prašymą atleisti nuo užsienio kalbos valstybinio brandos egzamino, mokinys mokyklos direktoriui turi pateikti iki brandos egzaminų pagrindinės sesijos pradžios.

Mokinys nuo valstybinio brandos egzamino atleidžiamas tada, kai tarptautinio egzamino įvertinimas pagal Bendruosius Europos kalbų metmenis yra ne žemesnio kaip B2 lygio (žr. lentelę Tarptautinių anglų, prancūzų ir vokiečių kalbų egzaminų sąrašas).

Atkreipiame dėmesį, kad tarptautinio egzamino įvertinimas nebus konvertuojamas į valstybinio brandos egzamino balus, nes šių egzaminų vertinimo sistemos nesuderinamos, tačiau išlaikiusiems tarptautinį egzaminą mokiniams užsienio kalbos įskaita bus įvertinta 10 balų. Manome, kad laikyti tarptautinį ir nelaikyti valstybinio brandos egzamino yra patogu tiems mokiniams, kurie ketina studijuoti ne Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau mokiniai, ketinantys studijuoti aukštosiose Lietuvos mokyklose, prieš priimdami sprendimą, ar pasinaudoti Brandos egzaminų organizavimo ir vykdymo tvarkos aprašo 27.2 ir 27.3 punktų galimybėmis, turėtų atidžiai išnagrinėti priėmimo į aukštąsias mokyklas reikalavimus atitinkamoms specialybėms studijuoti ir tinkamai pasirinkti valstybinių egzaminų skaičių ir rinkinį.

Mokiniams, pretenduojantiems į valstybės finansuojamas studijų vietas Lietuvos aukštosiose mokyklose, reikės išlaikyti ne mažiau kaip tris egzaminus. Ši taisyklė nebus taikoma tik menų studijas pasirinkusiesiems. Iš viso abiturientas šiais metais galės laikyti ne daugiau kaip 6 egzaminus.

Primename, kad iki kovo 5 d. abiturientai turi apsispręsti, kiek ir kuriuos brandos egzaminus laikys. Balandžio pradžioje savivaldybėse bus paskelbtos mokyklos, kuriose vyks atskirų dalykų egzaminai.





 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų