REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Verslumo dvasia persmelkė ne tik kasdienį gyvenimą, bet ir maldos namus. Bažnyčia už paslaugas iš tikinčiųjų laukia atlygio taip pat, kaip ir verslininkas iš savo klientų.

REKLAMA
REKLAMA

Penkiasdešimt litų – tiek Panevėžio Kristaus karaliaus katedra įkainoja mokinių parengimą Sutvirtinimo sakramentui. Kad mokestis bažnyčiai – ne prievolė, o auka, mokinių tėvai labai abejoja.

REKLAMA

„Čia – ne auka, o pats tikriausias reketas“, – mano dvi dukras į vieną J.Miltinio gimnazijos klasę leidžiantis R.P.

Už tai, kad jo vaikai nesumokėjo vadinamųjų aukų, bažnyčios patalpose vykusi pamoka virto ne dvasinių tiesų, o santykių aiškinimusi.

Pasak R.P., Sutvirtinimo sakramentui devintokus ruošiantis bažnyčios vargonininkas Mantas visų vaikų akivaizdoje pradėjo klausinėti mergaitės, kodėl ši dar nepaaukojusi bažnyčiai. Kai devintokė pareiškė neaukosianti, nes pinigų neduoda tėvai, vargonininkas į pamoką pasikvietė katedros dvasininką.

REKLAMA
REKLAMA

Tuomet devintokams teko išklausyti pamokslą, kad reikia remti bažnyčią, o vaikus ruošiantis katechetas irgi turi gauti atlygį kaip ir dalyko mokytojas.

„Man toks bažnyčios tarnų elgesys panašus ne į prašymą aukoti, o į tiesioginį reikalavimą. Tik nesuprantu, kodėl muštruoja vaiką, o ne skambina man ir aiškinasi. Tuomet aš gal ir aukočiau, bet kai reketuoja pinigų neuždirbantį vaiką, kad ir ką sakytumėte, negražu“, – mano R.P.

Vyras pasakoja taip nusivylęs vaikus Sutvirtinimo sakramentui ruošiančiais Kristaus Karaliaus katedros tarnais, kad bažnyčiai nebeduosiantis nė cento.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aš galiu aukoti bažnyčiai tiek, kiek man leidžia kišenė, bet ne atiduoti 100 litų. Tokių pinigų tikrai neduosiu. Šiais laikais mano šeima būtų pajėgi paaukoti nebent 10 litų, bet dabar nematau prasmės ir tiek duoti. Amoralu bažnyčiai nurodyti, ir dar sunkmečiu, konkrečią aukos sumą“, – įsitikinęs R.P.

Bažnyčioje – nuomos punktas

Dvasininkų sumanymu nurodyti konkrečią aukos sumą nėra patenkinti ir kiti tėvai. Vienos devintokės mama pasakojo 50 Lt sumokėjusi tik todėl, kad dukra nesijaustų nejaukiai prieš bendraklasius. Pasak moters, tokia suma šiuo metu sunkiai besiverčiančiai jų šeimai – dideli pinigai.

REKLAMA

„Vyras netekęs darbo, auginame du vaikus, gyvename tik iš mano atlyginimo. Gal pinigų ir nebūtume davę, jei prieš egzaminą nebūtų pradėję minėti nesusimokėjusiųjų – mergaitė atidavė močiutės padovanotus 50 litų“, – „Sekundei“ kalbėjo mama.

Kad vaikų paruošimas sakramentams Kristaus Karaliaus katedrai – papildomas pinigų šaltinis, įsitikinusi ir pernai Pirmosios komunijos sūnų leidusi R.J.

Moteris teigė buvusi be galo nustebinta, kai per mokinių tėvų susirinkimą bažnyčios atstovai ne tik paprašė 50 Lt aukos, bet ir pareiškė, kad bažnyčia pati pasirūpins tokia proga vaikams tinkama apranga. Žinoma, už papildomą mokestį – drabužius tėveliams būtų tekę nuomotis iš bažnyčios.

REKLAMA

„Ar neakivaizdu, kad bažnyčia užsiima verslu? Pamenu, netgi sekmadieninės pamokėlės vaikams bažnyčioje prasidėdavo išvardijimu, kas dar nesusimokėjo. Tiesiai sakau: bažnyčia renka mokesčius. Tikrosios aukos duodamos ne kunigui į rankas, tam pastatomos dėžutės. Ir kokia čia auka, jei nurodoma konkreti suma“, – nusivylusi R.J.



Viešumo nenori

J.Miltinio gimnazijos devintokus sakramentui ruošiantis vargonininkas Mantas pripažino prašęs mokinių sunešti aukas. Į pagalbą dvasininką pasikvietęs todėl, kad atsisakiusi aukoti mokinė neva buvo priešiškai nusiteikusi.

„Tiesiog nebežinojau, kaip reaguoti. Nežinau, ar prieš rinkliavą, ar prieš mane mergaitė nusiteikusi. Priežasčių, kodėl ji neaukoja, man nepasakė. O aš privalau surinkti aukas ir atiduoti bažnyčiai. Ne aš tą sugalvojau, aš tik atlieku pareigą“, – teisinosi vargonininkas.

Inga Kontrimavičiūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų