REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Griuvus Sovietų Sąjungai išryškėjo dideli skirtumai tarp buvusių Sovietų Sąjungos valstybių. Vienos valstybės pasuko link Vakarų, kitos link Rytų. Baltarusija pasuko link Rytų ir liko Rusijos interesų sferoje, kadangi Baltarusija visada buvo Rusijos dalimi ir tik 1990 metais pirmą kartą istorijoje tapo nepriklausoma valstybe, tačiau ir toliau išlieka Rusijos dalimi. Baltarusijos valstybės herbas ir vėliava išliko sovietinių laikų. Jos KGB saugumas - sovietinių laikų. Matyt, ir absoliučios daugumos žmonių mąstymas nepakito ir išlieka sovietinių laikų.

REKLAMA
REKLAMA

Baltarusiams nereikia laisvės, demokratijos. Jie tokių dalykų gyvenime nematė, nežino, kas tai yra, tai ir nereikalauja. Sovietiniai žmonės ir šovinistai rusofilai nesuvokia, kas tai yra demokratinė valstybė ir kaip atrodo jos piliečiai. Tokie žmonės įsivaizduoja valstybę, kurią valdo nedemokratinė valdžia, o jie betarpiškai paklūsta savo valdžiai. Lietuva, kaip ir visos modernios, demokratinės Europos valstybės, turi renkamą parlamentą ir prezidentą. Tuo tarpu Vladimiras Putinas naujojoje ne demokratinėje Rusijos imperijoje yra imperatorius iki gyvos galvos, nes visi rinkimai (Parlamento, Prezidento ir kiti) buvo, yra ir bus klastojami. Baltarusijoje tas pat, kadangi Aleksandras Lukašenka - nedemokratinis vadovas (caras) iki gyvos galvos. Geriausiu atveju perduos valdžią savo sūnui, o blogiausiu - V. Putinas jį pašalins ir pasodins savo žmogų.

REKLAMA

Dažnai sovietiniai žmonės kritikuoja demokratiją, imdami blogą Lietuvos pavyzdį.  Jiems reikėtų išmokti prisiimti atsakomybę už savo veiksmus ir pažiūrėti į save iš šalies, nes Lietuvoje netvarka yra tik dėl to, kad sovietiniai žmonės yra blogi piliečiai. Todėl turi tokią pat blogą sovietinę valdžią. Jeigu tu tik kritikuoji, bet esi nepilietiškas, nedalyvauji demokratiniuose procesuose, nesiūlai, kaip spręsti valstybės problemų, neprisidedi kurdamas geresnę ateitį, tai tu esi nevykęs pilietis. Baltarusijos, Rusijos piliečiams neleidžiama rinkti savo demokratinės valdžios, nes valdžia galvoja, kad piliečiai to neverti. Ir gerai daro, nes tokiose valstybėse kiltų chaosas, jei vyktų europietiški demokratiniai rinkimai. Piliečiai juk ne europietiško mentaliteto. Tuo tarpu Lietuvos piliečiams buvo suteikta galimybė tvarkytis savo šalyje taip, kaip tvarkosi šiuolaikiniai europiečiai. Deja, bet daugumą Lietuvos gyventojų sudaro sovietinio mentaliteto žmonės, kurie nesugeba gyventi taip, kaip gyvena modernūs europiečiai, todėl ir betvarkė šalyje. Belieka laukti, kol užaugs jaunoji karta, o sovietiniai žmonės užleis jiems savo vietas. Bet tai nėra blogai, juk tai - progresas. Kitaip negu Rusijoje ir Baltarusijoje, kur žmonės netobulėja, gimsta tokie patys, kokie ir miršta – ne europietiški. Jie nemokomi dalyvauti demokratiniuose procesuose, kontroliuoti savo valdžios, todėl visuomenė degraduoja. Tai atsispindi įvairiose valstybės statistikuose. Pavyzdžiui, labai pamėgta tapo savižudybių statistika, kurioje Lietuva nuolat primenama kaip pirmaujanti valstybė, tačiau pagal savižudybes pasaulyje ne Lietuva yra pirma, o Baltarusija. Rusija yra trečia (šaltinis: „Pasaulio sveikatos organizacija“). Nejaugi vieninteliai Vakarai supuvę ir degraduoja (sovietinė propaganda), o tik Rusija su Baltarusija yra žmonijos išsigelbėjimas? Įdomu, kodėl tada tokia niūri tos ateities dabartis?

REKLAMA
REKLAMA

Netgi ukrainiečiai yra kitokie nei rusai ar baltarusiai. Taip yra todėl, kad vakarinė  Ukrainos dalis yra arčiau modernių, vakarietiškų, europietiškų valstybių, kurios nėra atsilikusios kaip Baltarusija ar Rusija. Jeigu Ukraina balansuoja tarp Europos Sąjungos ir Rusijos, tai Baltarusija jau sudarė Muitų sąjungą su Rusija ir Kazachstanu. Galima tik priminti, kad sąjunga su Rusija visada reiškia, kad būsi Rusijos tarnas. Juk kaip gali būti lygiavertė skruzdelės sąjunga su drambliu? Lietuva pasirinko ne Rusijos NVS ar Muitų sąjungą, o Europos Sąjungą, todėl prorusiški žmonės mėgsta priekaištauti, neva Lietuva yra ne laisva šalis, kadangi yra Europos Sąjungoje. Gal būtų laisvesnė būdama motulės Rusijos sąjungose? Europos Sąjunga ir NATO yra puiki atsvara ne demokratiškajai naujajai Rusijos imperijai. Be to, lyginant Briuselio ir Maskvos valdymo stilių matosi esminiai skirtumai. Europos Sąjunga turi savo trūkumų, tačiau yra ganėtinai pažangus projektas, skirtingai nuo atsilikusios Rusijos. Be to, ekonomine prasme Briuselis nėra toks įtakingas Lietuvai, kaip Maskva Baltarusijai. Lietuva vykdo prekybą su visomis Europos Sąjungos valstybėmis, o Baltarusija labai susijusi tik su viena Rusija. Kartais tenka matyti, kuomet Rusija grasina Baltarusijai ekonominės sankcijomis. Užtenka Rusijai stabdyti energetinių šaltinių tiekimą į Baltarusiją ar baltarusiškų produktų importą į Rusiją, ir Baltarusijai prasideda sunkios dienos, nes savo produkciją eksportuoja į Rusiją, pigiai gauna Rusijos išteklius. Netgi uždarbiauja prekiaudama jais. Tai yra baltarusiško stebuklo priežastys. Rusijos mokesčių mokėtojai apmoka kokybišką Baltarusijos gyventojų gyvenimą. Ir čia norisi priminti tipinio šovinisto rusofilo žodžius: kodėl jūs nedraugaujate su Rusija? Draugauti su Rusija reiškia tarnauti jai. Ji neturi draugų, netgi su baltarusiais elgiasi bjauriai. Rusijoje draugauti yra tarnauti. Europoje draugauti yra tiesiog draugauti. Skirtingi požiūriai į žmogų. Be to, Baltarusija skolinosi iš Tarptautinio valiutos fondo, iš Rusijos ir iš kitų šaltinių. Jeigu ten viskas taip gerai, tai kodėl pastoviai reikia skolintis?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sovietiniai žmonės ir šovinistai rusofilai džiaugiasi vieno valdovo nedemokratine valdžia, nes nereikia kalbėtis su biurokratais, užtenka vieno žmogaus, norint tvarkyti valstybės reikalus. Jie teigia, kad Baltarusijoje visi vagys kalėjime, o Lietuvoje visi vagys valdžioje. Ką sako statistika? Baltarusija yra 139 vietoje pagal korupcijos reitingą (šaltinis: „Transparency International“). Baltarusija – afrikietiškos korupcijos šalis. Galbūt Baltarusijoje vieni vagys pasodino į kalėjimus kitus vagis? Tarptautiniai šalies reitingai apibūdina, koks konkrečios šalies įvaizdis. Nesinori visų minėti, bet Baltarusija atsilieka pagal daugelį parametrų ne tik nuo Vakarų Europos valstybių, bet ir nuo Lietuvos. Visa statistika yra viešai prieinama įvairiomis kalbomis, nemokama, todėl bet kuris besidomintis gali ją susirasti internetinėje paieškos sistemoje. Man tokia statistika yra žymiai rimtesnis ir patikimesnis šaltinis negu Rusijos ar Baltarusijos kagėbistinė propaganda per valstybines informacijos priemones. Belieka džiaugtis, kad Rusijos ir Baltarusijos valstybių nedemokratinės valdžios negali sukontroliuoti interneto, todėl internete galima rasti teisingą informaciją, o ne propagandą. Pavyzdžiui, Baltarusija savo savižudybių statistiką paskutinį kartą atnaujino tik 2003 metais (šaltinis: „Pasaulio sveikatos organizacija“). Kodėl nepateikia naujesnių duomenų? Galbūt valstybės valdžia nenori negražiai pateikti savo „gero“ valdymo padarinių? Bent jau kol kas daugiausiai savižudybių pasaulyje. Kiti duomenys irgi nedžiugina, nes nuo 1996 metų iki 2009 metų Baltarusijos gyventojų sumažėjo 505 000 (šaltinis: „Nacionalinis Baltarusijos statistikos komitetas“). Tačiau, anot Baltarusijos santvarkai simpatizuojančių žmonių, tai gyventojų šioje šalyje turėtų tik daugėti, tačiau mažėja. Kiek jų sumažėtų, jei atsidarytų sienos su Europos Sąjunga?  

Po Muitų  sąjungos sutarties pasirašymo tarp Rusijos, Baltarusijos ir Kazachstano galima prognozuoti, kad Maskvos įtaka Baltarusijai tik dar labiau išaugs. Išlieka nedidelė tikimybė, kad Baltarusija kada nors integruosis į Europos Sąjungą, NATO. Nebent kas nors jėga ją integruotų į šias struktūras. Jau anksčiau Rusijos valdžia minėjo, kad Baltarusijos vadovas A. Lukašenka gali būti pakeistas, todėl išlieka didelė rizika, kad ateityje daug baltarusiškų įmonių bus parduotos Rusijai. Tuomet dabartinis Baltarusijos vadovas A. Lukašenka tik formaliai atliks savo šalies vadovo vaidmenį. Rusijai būtų skaudu prarasti Baltarusiją, todėl tinkamai ją paspaudus Baltarusija ilgam laikui liks naujosios nedemokratinės Rusijos imperijos sudėtyje. Matant, kokios permainos vyko Lenkijoje, Baltijos šalyse, Ukrainoje ir kokios vyksta Baltarusijoje, nelieka abejonių, kad dauguma šios valstybės gyventojų savo ateitį sieja su Rusija, o ne su Vakarais. Tačiau tai nereiškia, kad A. Lukašenka pamirš Vakarų valstybes. Jis diplomatiškai laviruos tarp Rusijos ir Europos Sąjungos, norėdamas gauti eilinį kreditą ar dar kokią nors paramą, tačiau kuo toliau, tuo sunkiau bus A. Lukašenkai laviruoti, nes kuo daugiau įmonių bus privatizuotos rusiško kapitalo, tuo jo politinė galia vis labiau mažės. Baltarusišką tvarką pakeis Rusiška tvarka. Tik neatrodo, kad tai nepatiktų baltarusiams, kadangi nesimato rimtos pilietinės visuomenės šioje šalyje. Matomai, jie save tapatina su rusais ir ne demokratine naująja Rusijos imperija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų