REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvą sunku kuo nors nustebinti, ypač jeigu tie stebuklai ateina iš Seimo. Tačiau atrodo, kad pastarojo meto skandalas su dviem „naujaisiais krikščionimis”- ponu A.Sacharuku ir L.Karaliumi - Ezopu, jau nebeišlaiko jokios kritikos ir nebetelpa į A.Valinsko klounadą. L.Karaliaus nedalyvavimas Seimo posėdžiuse nieko naujo - ypač šiame Seime, kurį S.Stoma taikliai (o gal švelniai) pavadino „mėšlu”. Ir be reikalo A.Salamakinas taip įsižeidė - S.Stoma teisus. Nieko nestebina, kad seimūnai balsuoja vienas už kitą. Tokia tvarka ten toleruojama seniai, ir tai daro didžioji dauguma.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau visada, išskyrus vieną, labai gerai žinomą Lietuvos veikėją V.Uspaskih, pakliuvę į Seimo Etikos ir Procedūrų komisijos akiratį, bent viešai vaidindavo atgailaujančius. V.Uspaskih mokėjo iš visko padaryti šou savo naudai, o oponentai likdavo kvailių vietoje. Tai specifinis ir atskiro nagrinėjimo reikalaujantis fenomenas Naujausioje Lietuvos istorijoje: žmogus, turėdamas didelių problemų su teisėsauga (nelegalių 25milijonų litų įvežimas į šalį ir nelegalus jų panaudojimas užgrobiant šalies politinę sistemą) atstovauja Lietuvą Europos Parlamente. O gal čia ir yra nuosmukio pradžia?

REKLAMA

Bet grįžkime prie šių dienų aktualijų ir naujųjų herojų. Daug prirašyta apie pono L.Karaliaus „vojažus“ darbo metu, su abejotina kompanija transvestitų, po egzotines šalis. Bet nemanau, kad į tai reikia labai gilintis, tik stebina jo elgesys dabar. Kaip šis analfabetas (nebent kas galėtų paneigti, kad jis pats nėra vartojęs psichotropinių medžiagų) gali viešai ką nors mokyti? Ko tokie viekėjai gali išmokyti? Negana to jis sunčia visą Etikos ir Procedūrų komisiją, o suprask ir Seimą (nes pastaroji veikia Seimo įgaliota), švelniai tariant, nafik?! Ir ką? O gi nieko. Tokio Seimo paniekinimo ir pažeminimo mūsų ir taip neblizgančioje naujųjų laikų parlamentarizmo istorijoje, dar nebuvo - išskyrus anksčiau minėtąjį atvejį.

REKLAMA
REKLAMA

Stebina visų - ir gan padorių Seimo narių, ir ypač lyderių A.Kubiliaus, I.Degutienės, E.Masiulio, nekalbant apie opoziciją, kuri tik ir sapnuoja minkštus valdžios krėslus, bejėgiškumas ir abejingumas. Ką gi mes galime padaryti? Statutas nenumato to, Statutas nenumato ano... Nemeluokite.Viską jūs galite. Seimo Statutą priima pats Seimas. Negana to, jei reikia galite ir LR Konstituciją pakeisti. Reikia tik noro. Vietoj to, kad dabar kelis mėnesius nieko neveikiate, kaip tik ir galite šį darbą padaryti. Niekas juk nedraudžia imkite ir darykite, viskas jūsų valioje. Kiek dar reikia tokio piliečių nepasitikėjimo aukščiausia šalies institucija, kiek dar reikia skandalų, kad rimtai susirūpintų, o ne tik imituotų susirūpinimą kaip, kad buvo ir yra dabar.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Suprantu labai gera važinėti su super automobiliais už valdiškus pinigus, tuo metu kai pensininkui nepakanka pensijos susimokėti už Rubikono (jų draugų valdžioje daug) išaugintas milžiniškas šildymo sąskaitas. Labai norisi pirkti brangius servizus, apmokėti valgius restoranuose, pramogas klubuose ir dar daug, net nesvajotų paprastam mirtingajam malonumų, už pinigus, kurių lyg tai valstybėje tūksta. Bet Tautos išrinktiesiems, tapusiais nacionalinėmis vertybėmis, jų turi būti. Ir yra. Manau, kad čia ir prasideda visa mūsų parlamento degradavimo problema. Norisi, labai norisi, išskirtinių privilegijų ir jomis naudojamasi.

REKLAMA

Pamenu didžiulį korupcijos skandalą su Rubikono juodąja buhalterija. Jis užkabino V.Andriukaitį, V.Kvietkauską ir A.Vidžiūną tiesiogiai, o generalinis prokuroras net paprašė Seimo panaikinti šių, tuometinių Seimo narių, neliečiamybę. O Seimas pasielgė labai lietuviškai, ėmė ir nepanaikino. Prokurorai bylą nutraukė, medžiagą paviešino. Iš jos paaiškėjo, kad prie šios juodosios buhalterijos buvo daugiau ar mažiau prisilietę ir kiti tuometiniai Seimo nariai: G.Steponavičius,E.Masiulis,R.Palaitis. Kaip matyt daugelis supratote, išskyrus V.Kvietkauską visi kiti minėti šioje istorijoje ir dabar yra valdžioje, o trys net užima ministrų postus. Tikrai aš nieko nekaltinu, tai ne mano reikalas. Tiesiog naudojuosiu istoriniu faktu, kaip Seimas elgėsi savo kolegų atžvilgiu. Aiškiai neprincipingai. Tokių ir panašių pavyzdžių daug. Ponui Audriui Butkevičiui, kuris kalėjo už kyšio paėmimą, apkaltos metu net nebuvo atimtas Seimo nario mandatas. Ponai A.Zuokas su ponu A.Valinsku net parodomąjį šou surengė Seime besigirdami, kad jie yra teisti. O kiek metų tęsiasi pono V.Uspaskih byla lydėta net pabėgimo į Maskvą nuo Lietuvos teisėsaugos. Jo kolegų iš Seimo demonstratyvaus „vojažo“ į tą pąčią Maskvą pasiklausyti, kaip koneveikiama šalis, kuriai būti ištikimi jie visi prisiekė. Tai tik pavyzdėliai skirti atgaivinti atmintį vien tam, kad galima būtų padaryti tam tikras išvadas.

REKLAMA

O išvados apgailėtinos ir liūdnos. Niekas, patikėkite, niekas šiame Seime nesiims sutvarkyti Statutą ir LR Konstituciją taip, kad tapti Seimo nariu galėtų tik padorūs, neprikaištingos reputacijos, o svarbiausia tam morališkai ir dalykiškai pasiruošę žmonės. Jeigu tikrai norima atkurti parlamento, kaip aukščiausios šalies valdžios autoritetą dalykine ir etine-moraline prasme nebereikia daug plepėti TV laidose. Tiesiog reikia parašyti ir pateikti atitinkamas LR Konstitucijos ir Seimo Statuto pataisas ir skubos tvarka už jas balsuoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Reikia numatyti LR Konstitucijoje aiškų ir griežtą apibrėžimą - kad Seimo narys (man labiau patiktų deputatas) negali būti teistas už baudžiamuosius nusikaltimus, privalo turėti nepriekaištingą reputaciją, negali nepadoriai elgtis ar bandyti piktnaudžiauti savo pareigomis. Aiškiau išskirti laisvo mandato principą, kuris negali būti saistomas jokių partinių sr kitų įtakų. Dar būtina (nes tokią patirtį turime) įteisinti nuostatą, kad pilietis, slapstęsis nuo teisėsaugos, negali būti renkamas.

Dėl Seimo narių nedalyvavimo darbe reikia spręsti labai paprastai: du praleisti posėdžiai - nemokamas mėnesio atlyginimas, trys - atimamas mandatas.Uždrausti bet kokias prabangos prekes, taip pat ir mašinas, iš valstybinių lėšų. Kompensuoti tik išlaidas benzinui ir telefonams, o kanceliarines prekes galima užpirkti centarlizuotai - pigiau kainuos.

REKLAMA

Tačiau lieka pagrindinis neatsakytas klausimas. Ar kas nors tiki, kad šis Seimas pajėgus taip pasielgti? Turiu siūlymą. Mes, Tautos Ateities Forumo(Sąjudžio) inciatyvinės grupės nariai, kitą savaitę pateiksime šiuos siūlymus Seimui. Ir pagal tai, kaip jie pasielgs, spręsime ar šis Seimas gali toliau mus atstovauti. Manau daugeliui rezultatas aiškus. Suteikime galimybę. O norintys teikti pasiūlymus ir jungtis prie TAF(S) parašykite [email protected] ir apsilankykite interneto svetainėje www.taf.lt.

Gimsta tikras Lietuvos žmonių sambūris; tų, kurie dar tiki, kad galima pasinaudoti mums LR Konstitucijoje apibrėžta Tautos galia, leisiančia sutramdyti suįžulėjusius chamus dergiančius mūsų Lietuvos Parlamento garbę Nepriklausomybės dvidešimtojo jubiliejaus išvakarėse. Tokiems veikėjams ten ne vieta ir mes - žmonės be jokių apkaltų, turime pareikalauti, kad jie atsistatydintų.

Algimantas Matulevičius, Pilietinės demokratijos partijos pirmininkas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų