REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Veneciją nuo skendimo išgelbėtų į vandenį pilami riebalai, panašūs į alyvuogių aliejų, kurie, vykstant reakcijoms, sukurtų kalkakmenio rifus.

REKLAMA
REKLAMA

Naujas planas, kaip išgelbėti Adrijos jūros pakrantės salose išsidėsčiusį miestą, remiasi eksperimentine technologija, rašo „Telegraph.co.uk“.

REKLAMA

Jos principas – į vandenį pilamas aliejus, kuris chemiškai užprogramuotas reaguoti su vandenyje esančiu anglies dvideginiu. Šios reakcijos nuosėdos – dirbtinai sukurtas kalkakmenio karbonatas.

„Ši technologija pagrįsta aliejaus ir vandens cheminėmis savybėmis. Jos metu anglies dvideginis paverčiamas į į kalkakmenį panašią medžiagą“, – teigė architektė Rachel Armstrong.

„Veneciją laikantys poliai smenga į lagūną kaip batelių kulnai. Jeigu būtų galima nukreipti aliejų taip, kad jis karbonatą formuotų prie polių, tai padėtų paskirstyti svorį ir sulėtinti arba visiškai sustabdyti skendimą“, – teigė mokslininkas Neilas Spilleris.

REKLAMA
REKLAMA

Architektų teigimu, šis pasiūlymas gali būti alternatyva dabartiniams planams įrengti geležinius šliuzus, kurie reguliuotų potvynių bangas Veneciją supančioje lagūnoje.

Nuo pat įkūrimo Venecija kenčia nuo nuolatinės drėgmės bei kylančios grėsmės, jog jūra miestą pasiglemš.

Mokslininkai baiminasi, jog dėl klimato atšilimo kylantis jūrų lygis artimiausiais dešimtmečiais problemą dar labiau sustiprins.

Tačiau R. Armstrong įspėja, jog jų siūloma technologija vis dar vystoma laboratorijoje, tad realiai ją išbandyti būtų galima tik po 3-5 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų