REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aukštosios mokyklos savo absolventams teiks kvalifikacinius laipsnius, kurie labai tiksliai įvardins baigtas studijų programas ir įgytas kvalifikacijas, pranešė Švietimo ir mokslo ministerija.

REKLAMA
REKLAMA

Tam prielaidas sudaro švietimo ir mokslo ministro patvirtintas naujas studijų kryptis sudarančių šakų sąrašas ir studijų programų kodavimo taisyklės, teigiama ministerijos pranešime.

REKLAMA

Aukštosiose mokyklose bus galima įgyti iki 700 pavadinimų kvalifikacinių laipsnių – koleginio išsilavinimo profesinio bakalauro ir universitetinio išsilavinimo bakalauro ir magistro pakopų. Dabar teikiami 63 stambesnių studijų krypčių pavadinimus atitinkantys kvalifikaciniai laipsniai.

Pavyzdžiui, šiuo metu anglų filologijos programa yra priskirta filologijos krypčiai. Ją baigusiems suteikiamas filologijos bakalauro laipsnis. Naujajame krypčių sąraše įrašyta anglų filologijos kryptis, todėl šios studijų programos absolventams bus galima teikti krypties – anglų filologijos arba šios krypties siauriau specializuotų šakų, pavyzdžiui, anglų kalbos ar anglų literatūros kvalifikacinį laipsnį, teigiama pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal naująjį studijų klasifikatorių aukštosios mokyklos galės siūlyti ne tik įvairesnių studijų krypčių programas, bet ir teikti dvigubas tarpkryptines kvalifikacijas. Studentas, įstojęs į pagrindinę studijų kryptį, pavyzdžiui, sociologiją, galės pasirinkti studijuoti ir papildomą, gretutinį, dalyką, pavyzdžiui, kompiuteriją. Baigus tokias dvigubas studijas bus įteiktas diplomas, kuriame bus nurodytos pagrindinė ir gretutinė kvalifikacijos.  

Pasak ministerijos atstovų, detali dvigubų studijų ir įrašų diplomuose tvarka bus nustatyta Bendruosiuose reikalavimuose studijų programoms ir diplomų bei jų priedėlių taisyklėse. Šiuos dokumentus numatoma baigti rengti kovo mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ankstesnis studijų klasifikatorius buvo sudarytas mokslo skirstymo pagrindu, o dabartinis – atsižvelgus į studijų specifiką, įgyjamas profesijas bei kvalifikacijas. Naujasis skirstymas yra smulkesnis, konkretesnis, suprantamesnis visuomenei, labiau atitinka darbdavių poreikius, teigiama pranešime.  

Visos studijų programos gaus naujus kodus, sudarytus iš skaičių ir raidžių. Ši devynių simbolių eilutė yra studijų programos „pasas“, kuriame užšifruota detali informacija – koleginės ar universitetinės studijos, jų kryptis ar dar smulkesnė šakinė specializacija, koks suteiktas įgytos specialybės pagrindinis kvalifikacinis laipsnis. Šie kodai įrašomi į specialų registrą, kurio pagalba bus galima susigaudyti studijų programų įvairovėje.  

REKLAMA

Naujasis studijų klasifikatorius, pasak Švietimo ir mokslo ministerijos atstovų, atitinka Jungtinėje Karalystėje naudojamą Akademinių dalykų klasifikavimo sistemą. Ši sistema pasirinkta siekiant, kad Lietuvoje teikiami kvalifikaciniai laipsniai būtų geriau atpažįstami tarptautinėje erdvėje. Įvairesnis, lankstesnis kvalifikacijų pavadinimų bei studijų krypčių sąrašas leis greičiau reaguoti į pokyčius darbo rinkoje, padės įtvirtinti skirtingą koleginių ir universitetinių studijų paskirtį ir šių aukštųjų mokyklų misiją.

Naująjį studijų kryptis sudarančių šakų sąrašą ir studijų programų kodavimo taisykles galima rasti šiame tinklalapyje.


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų