REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Hamas“ įkūrėjo sūnus dirbo Izraelio agentu

Teroristinio judėjimo „Hamas“ įkūrėjo šeicho Hassano Yousefo sūnus Mosabas Hassanas Yousefas ilgiau nei dešimtmetį dirbo Izraelio slaptosios tarnybos Šin Bet agentu ir buvo pačiu svarbiausiu informacijos šaltiniu teroristų vadovybėje. Į krikščionybę slaptai atsivertęs M. H. Yousefas padėjo Izraeliui sunaikinti ne vieną teroristų kuopelę ir užkirsti kelią kraupiems teroristų išpuoliams.

REKLAMA
REKLAMA

Kitą savaitę JAV pasirodys M. H. Yousefo atsiminimų knyga „Hamas sūnus“. 32 metų vyras krikščioniu tapo prieš 10 metų ir šiuo metu gyvena Kalifornijoje. 2007 metais jis pabėgo iš Vakarų Kranto ir atvirai ėmė pasakoti apie savo veiklą.

REKLAMA

Šin Bet laikė M. H. Yousefą svarbiausiu savo šaltiniu „Hamas“ vadovybėje. Šios slaptosios tarnybos agentams „Hamas“ įkūrėjo sūnus buvo geriau žinomas „Žaliojo princo“ pravarde.

Per antrąją intifadą M. H. Yousefas Izraeliui suteikė daug naudingos informacijos, kuri padėjo areštuoti ne vieną aukšto rango „Hamas“ veikėją, planavusį kruvinus išpuolius Izraelyje. Padedant „Žaliajam princui“, buvo sulaikyti „Hamas“ karinis vadas Vakarų Krante Ibrahimas Hamidas, „Hamas“ bombų gamintojas Abdullah Barghoutis. Tiesa, pats M. H. Yousefas sužlugdė Izraelio bandymą nužudyti jo tėvą.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš norėčiau dabar būti Gazoje. Apsirengčiau karinę uniformą ir prisijungčiau prie Izraelio specialiųjų pajėgų, kad išvaduotume Giladą Shalitą („Hamas“ pagrobtą Izraelio karį, red. past.). Jei būčiau ten, galėčiau padėti. Mes iššvaistėme tiek daug metų tyrimams ir areštams tų teroristų, kuriuos „Hamas“ dabar reikalauja paleisti mainais už G. Shalitą. To neturi būti“ - telefonu iš Kalifornijos „Haaretz“ teigė M. H. Yousefas.

Apie jo dvasinį perversmą „Haaretz“ rašė dar 2008 metų rugpjūtį. 1996 metais M. H. Yousufą sugavo Šin Bet agentai ir pamėgino jį užverbuoti, kad šis teiktų informaciją, kurią gaus iš „Hamas“ lyderių. Šin Bet bandymas buvo sėkmingas ir 1997 metais M. H. Yousefas buvo paleistas iš kalėjimo. Šin Bet agentas, kuris anksčiau prižiūrėjo M. H. Yousefą, teigia, kad „Hamas“ įkūrėjo sūnus su Izraeliu sutiko bendradarbiauti norėdamas išsaugoti gyvybes, kurias būtų nusinešę teroristų rengiami išpuoliai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tiek daug žmonių yra jam skolingi savo gyvenimus, tačiau to net nežino. Žmonės, kurie padarė žymiai mažiau, buvo apdovanoti Izraelio saugumo ordinu. Jis tikrai jo nusipelnė“ - teigė kapitonu Loai įvardijamas M. H. Yousefo prižiūrėtojas.

Kapitonas Loai teigia, kad M. H. Yousefas nė karto už suteiktą informaciją neėmė pinigų, o viską darė iš įsitikinimų.

Loai prisimina, kaip kartą Šin Bet gavo informaciją, kad Ramalos miesto Manaros aikštėje vienam savižudžiam sprogdintojui bus perduotas diržas su sprogmenimis.

REKLAMA

„Mes nežinojome jo vardo ar kaip jis atrodo. Žinojome tik tiek, kad jis yra įkopęs į trečiąją dešimtį ir vilkės raudonus marškinėlius. Mes nusiuntėme Žaliąjį Princą į aikštę ir jis per kelias minutes nustatė taikinį. Jis matė, kas paėmė teroristą, sekė iš paskos savo automobiliu ir sudarė galimybes mums jį suimti. Kartu suėmėme ir vyrą, kuris jam perdavė savižudžio diržą. Taigi buvo išvengta dar vieno išpuolio, nors niekas apie tai nė nesužinojo. Niekas neiššovė šampano ar nepradėjo dainuoti. Princui tai buvo kone kasdienė veikla“ - gyrė M. H. Yousefą Loai.

REKLAMA

M. H. Yousefas teigia norįs savo knygą pasiųsti taikos ženklą Izraeliui. Tačiau jis vis tik pripažįsta esąs nusiteikęs pesimistiškai dėl galimybės, kad Izraelis pasirašys taikos susitarimą su judėjimo „Fatah“ vadovaujama Palestinos savivalda, jau nekalbant apie „Hamas“.

„Hamas negali sudaryti taikos su Izraeliu. Tai prieštarautų tam, ką sako jų Dievas. Neįmanoma sudaryti taikos su bedieviais, galima sudaryti tik paliaubas. To niekas nežino geriau nei aš. Hamas, o ne Izraelis yra atsakingas už palestiniečių žudynes. Palestiniečiai! Jie nesidrovi žudyti žmonių mečetėse ir išmesti žmogų pro 15 ar 17 aukšto langą kaip kad tai buvo daroma per perversmą Gazoje. Izraelis niekada nedarytų tokių dalykų. Aš jums sakau, kad Izraelis tikrai labiau rūpinasi palestiniečiai nei Hamas ar Fatah lyderiai“ - teigia M. H. Yousefas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų