REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors valdančiosios koalicijos partneriai ir sveikina iniciatyvą pradėti "Sodros" reformą, ne visi dabartiniai siūlymai yra priimtini visiems valdantiesiems. Liberalų sąjūdis nepriimtinu vadina siūlymą septynių dienų nedarbingumo laikotarpį apmokėti darbdaviui.

REKLAMA
REKLAMA

Ne visos siūlomos reformos nuostatos yra priimtinos ir Liberalų ir centro sąjungai, teigė partijos pirmininko pavaduotojas Algis Čaplikas, tačiau kuo konkrečiai abejojama, nekonkretino. Pasak jo, į reformą reikia žvelgti kompleksiškai, diskusijos dėl jos prasidėjo, o tai yra gerai.

REKLAMA

"Mes sveikiname tai, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerija Vyriausybei ryžosi pateikti daug ginčų sukelsiantį dokumentą, o dėl jo turinio tegu dabar prasideda viešos diskusijos. Mano manymu, yra anksti kalbėti apie vienokias ar kitokias nuostatas. Mums kelia abejonių kai kurios nuostatos, bet diskusija yra prasidėjusi, o diskusijos eigoje matysime, kokius sprendimus rasime", - po tradicinių valdančiosios koalicijos pusryčių Vyriausybėje trečiadienio rytą teigė A. Čaplikas.

REKLAMA
REKLAMA

Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis sakė, jog reforma yra būtina, nes nieko nedarant socialinio draudimo sistema toliau klimps į dar didesnį disbalansą ir gali sutrikti net ir einamųjų išmokų mokėjimas.

Pasak partijos pirmininko, Liberalų sąjūdis pritaria pensinio amžiaus ilginimui.

"Įvertinus tai, kad demografinė situacija Lietuvoje po 10-15 metų bus visai kitokia nei dabar, dirbančiųjų santykis su gaunančių pensijas santykiu dar pablogės, tai akivaizdu, kad yra reikalingi sprendimai, kuriuos pereina visos Europos valstybės, tai yra pensinio amžiaus ilginimas", - teigė E. Masiulis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, Liberalų sąjūdžiui nepriimtinas siūlymas septynių dienų nedarbingumo laikotarpį apmokėti darbdavių sąskaita. Esą toks sprendimas gali dar labiau apsunkinti ekonomikos atsigavimą ir paskatinti įvairius šešėlinius procesus ūkyje.

"Reikia turėti labai aiškius ir konkrečius skaičius, kiek yra piktnaudžiavimo, nes dabar yra paplitusi tokia nuomonė, kad dažnai išleidžiant žmogų į nedarbingumą tokiu būdu darbdaviai siekia sutaupyti lėšas ir "Sodros" sąskaita", - teigė E. Masiulis.

Pasak Liberalų sąjūdžio pirmininko, viena iš alternatyvų galėtų būti naštos padalinimas darbdaviui ir darbuotojui.

REKLAMA

"Manau, kad čia reikia ieškoti sprendimų, kai matysime problemos mastelį, ir vienas iš tų sprendimų galbūt būtų, kad ne tik darbdavys, bet ir darbuotojas turėtų dalintis ta našta, kuri šiandien yra", - sakė E. Masiulis.

Kaip jau ELTA skelbė, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo reformuojant "Sodrą" pensinį amžių ilginti iki 65 metų. Tai siūloma daryti 2011-2012 metais. Pensinį amžių siūloma ilginti po pusę metų kasmet. Kol kas nekalbama apie pensinio amžiaus didinimą iki 67-erių metų.

"Ministerijos siūlymuose numatoma, kad kiekvienais metais po pusę metų bus pridedama tiek vyrams, tiek moterims. Tai reiškia, kad vyrų 65 metų pensinio amžiaus riba būtų pasiekta per penkerius, o moterų - per dešimt metų nuo įgyvendinimo pradžios. Jeigu, tarkime, startuotume 2011 metais, tai 65-erių amžiaus ribą pasiektume 2021 metais", - pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams sakė socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas.

REKLAMA

Tuo tarpu nuo 2012 metų numatoma motinystės išmokų pasirinkimo galimybė: moterims, nusprendusioms vienerius metus išeiti atostogų, mokėti 100 proc. atlyginimo, arba jeigu motinystės atostogų būtų einama dvejiems metams - 60 proc. mokėti pirmaisiais metais, o antraisiais- 40 proc. Apie motinystės išmokų pakeitimus koalicijos partneriai trečiadienį nediskutavo, tai planuojama daryti ateityje.

Siūloma nagrinėti galimybę, kad darbuotojui susirgus, kompensaciją už pirmąsias septynias ligos dienas mokėtų darbdavys, o nuo aštuntosios ši prievolė atitektų "Sodrai". Dabar darbuotojui susirgus darbdavys turi mokėti už dvi pirmąsias ligos dienas, o vėliau dalį atlyginimo kompensuoja "Sodra". Ji nuo trečiosios dienos moka 40 proc. žmogaus atlyginimo, o nuo aštuntosios - 80 procentų.

Apie tai žiūrėkite LNK žinių videoreportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų