REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bus siekiama reglamentuoti kasmetes Seimo narių atostogas ir sugriežtinti parlamentarų dalyvavimo posėdžiuose tvarką bei atsakomybę už jų praleidinėjimą.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininko Algimanto Salamakino, nei Konstitucijoje, nei Seimo statute nėra formaliai nustatytas parlamentarų atostogų laikas. Tai, anot jo, turbūt vienintelė institucija valstybėje, neturinti įteisintų atostogų.

REKLAMA

"Konstitucinis Teismas (KT) yra pasisakęs, kad tokios atostogos turi būti įteisintos. Tai yra reikalinga tam, kad baigtųsi tas chaosas, kuris vyksta dabar: baigiasi rudens sesija, vieni važiuoja į vieną pasaulio kraštą, kiti - į kitą, nors KT yra pasisakęs, kad tarpas tarp pavasario ar rudens sesijų nėra atostogų metas. Turi būti normalios, įteisintos, kaip ir visose darbovietėse, atostogos", - trečiadienį interviu "Žinių radijui" sakė A. Salamakinas.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininko teigimu, tai padarius nebus tokių išvykų svetur kaip pastaruoju metu garsiai nuskambėjusi Lino Karaliaus kelionė.

"Išvažiavo (L. Karalius - ELTA) ne atostogų metu, tarsi jam nėra reglamentuota, kada važiuoti, o kada ne. Turime sureglamentuoti, nes Seimas, kaip ir kitos institucijos, turi turėti normalias, įteisintas atostogas, ir čia negali būti kitaip", - pabrėžė A. Salamakinas.

Dar 2005-aisiais KT yra išaiškinęs, kad pagal Konstituciją visi Seimo nariai turi būti išėję atostogų vienų metu - tada, kai nevyksta Seimo, jo komitetų ir kitų struktūrinių padalinių posėdžiai. Išimtys dėl kasmetinių mokamų atostogų gali būti taikomos tik Seimo Pirmininkui ir Seimo Pirmininko pavaduotojams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimas įstatymu turi teisę nustatyti Seimo nario kasmetinių mokamų atostogų trukmę, atostogų apmokėjimo dydį, kitas sąlygas. Tai nereiškia, kad įstatymu turi būti nustatytas fiksuotas, kiekvienais metais vis tas pats Seimo narių kasmetinių mokamų atostogų laikas (jų pradžios ir pabaigos tikslios datos). Seimas, atsižvelgdamas į savo darbotvarkę, sprendžiamus klausimus, kitas aplinkybes, kiekvienais metais gali Seimo narių kasmetinių mokamų atostogų laiką atskirai nustatyti poįstatyminiu aktu - Seimo nutarimu.

Pasak KT, Seimo nario atostogų įstatyminis įtvirtinimas užtikrintų ir tai, kad nebebūtų prielaidų laiką tarp Seimo sesijų konstituciškai nepagrįstai traktuoti kaip laiką, prilygstantį Seimo narių atostogoms ar kitokiam poilsiui. Tuo laiku, kai vyksta Seimo sesija, Seimo narys negali būti išėjęs kasmetinių mokamų atostogų, išskyrus išimtis dėl Seimo Pirmininko bei Seimo Pirmininko pavaduotojų atostogų laiko.

Taigi Seimo narys negali būti išėjęs kasmetinių mokamų atostogų ir tuo metu, kai vyksta Seimo komitetų, kitų struktūrinių padalinių posėdžiai, kuriuose Seimo nariai privalo dalyvauti, kai yra vykdoma kita Konstitucijoje, Seimo statute ir įstatymuose numatyta veikla, nors tuo metu ir nevyksta Seimo sesija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų