REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nepriklausomybės 20-metį netrukus minėsiančiai Lietuvai JAV Kongresas gali paruošti malonią dovaną. Teigiama, kad mūsų laisvės jubiliejus gali būti įvertintas specialioje rezoliucijoje, rašo "Lietuvos žinios" (LŽ).

REKLAMA
REKLAMA

Signalų, kad JAV Kongresas išskirtinai paminės Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo jubiliejų, sulaukė Vašingtone prieš kelias savaites viešėjęs Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininkas Emanuelis Zingeris. Jis tikisi, kad kalbos taps kūnu ir Amerika mūsų nepriklausomybės atkūrimo dvidešimtmetį pagerbs solidžiai, kaip pagerbė ir dešimtmetį.

REKLAMA

Seimo URK pirmininko nuomone, rezoliucija Lietuvai turėtų didelę reikšmę. "Ji dar kartą parodytų, kad pasaulis nepripažįsta 50 metų trukusios krašto okupacijos, prisimena ją ir vertina mūsų indėlį į Lietuvos išlaisvinimo bylą", - pabrėžė E.Zingeris.

Seimo URK pirmininko pavaduotojas Justinas Karosas taip pat džiaugtųsi, jei JAV Kongresas vėl parodytų išskirtinį dėmesį Lietuvai. "Būtų gražus gestas, jei paminėtų mums iškilią Kovo 11-osios datą. JAV - galinga valstybė, jos parodytas dėmesys pakeltų Lietuvos prestižą ir pasaulio akyse", - aiškino J.Karosas.

REKLAMA
REKLAMA

Kovo 11-osios aktą priėmusios Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis LŽ sakė, kad būtų reikšminga, jei mūsų nepriklausomybės jubiliejų JAV Kongresas dar kartą pažymėtų specialia rezoliucija. V.Landsbergis priminė, jog 2000-aisiais Amerikos Kongreso priimtas dokumentas ir jame išdėstytos nuostatos apie Lietuvos indėlį į istorinį virsmą Europoje išliks visiems laikams.

Politologas Tomas Janeliūnas LŽ sakė, kad Kovo 11-osios jubiliejaus proga JAV Kongreso priimtos rezoliucijos reikšmė būtų daugiau simbolinė. Tačiau, kita vertus, toks dokumentas rodytų, kad Amerika gerbia ir vertina mažąją savo partnerę, jos nepamiršta. "Būtų pasinaudota proga atkreipti dėmesį ir įvertinti mūsų, kaip sąjungininkų, veiksmus bei bendradarbiavimą. Nedidelei valstybei toks dėmesio ženklas būtų malonus, rodantis, kad Lietuvos ir JAV partnerystė turi perspektyvų", - aiškino T.Janeliūnas.

2000-aisiais, Lietuvai minint dešimtąsias nepriklausomybės atkūrimo metines, Kongresas priėmė rezoliuciją, kurioje pasveikino mūsų valstybę šia gražia proga. Dokumente pabrėžtas ir vadovaujantis mūsų krašto vaidmuo griaunant sovietinę sistemą. "1990 m. kovo 11 d. deklaracija dėl Lietuvos Respublikos visiško suverenumo ir nepriklausomybės atkūrimo išardė buvusią Sovietų Sąjungą", - skelbė Kongreso rezoliucija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų