REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prekybininkų kova dėl vartotojų gali baigtis ūkininkų bankrotais. Tokių žemų daržovių kainų ir tokių sunkių metų dar nebuvo, bėdoja daržininkystės ūkių savininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Gelbėjimo ratas – šiemet anksčiau nei įprastai atsivėrę vartai vežti daržoves į Rusiją, taip pat eksportas į ES šalis. Mat daugelį piečiau esančių šalių užklupę dideli šalčiai sušaldė lauke žiemojančias daržoves, todėl atsirado jų stygius.



Derlių pardavinėjo pusvelčiui

REKLAMA

Daržovių augintojai tvirtina, kad sunkmetis jiems smogė visa jėga. Prekybininkams iki žemiausio lygio nuleidus produkcijos kainas, kai kurie ūkininkai atsidūrė ties kritine išgyvenimo riba.

„Iki šių metų vasario laikėmės itin sunkiai. Produkciją teko pardavinėti pigiau nei už savikainą – tokios prastos padėties visiškai nesitikėjome“, – sakė Lietuvos daržovių augintojų asociacijos (LDAA) valdybos pirmininkas Algimantas Morkūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot stambaus daržovių ūkio savininko, prekybos centrams skelbiant nuolaidas, ūkininkai kai kurias daržoves prekybininkams buvo priversti parduoti pusvelčiui, o kartais ir beveik dykai – gaudami tik centą už kilogramą.

„Plautas morkas rudenį prekybininkams teko atiduoti po 20–25 centus už kilogramą, vėliau nusistovėjo 30 ct kaina. Panašiai kainavo ir kopūstai. Kartais per akcijas kopūstų teko vežti vos už vieną centą. Tiesa, nedidelį kiekį. Tai visiškai nepagrįstai mažos kainos. Rengdami investicinius planus net pesimistiniame variante tokių kainų neprognozavome. Tokių žemų kainų dar nėra buvę“, – apmaudavo A.Morkūnas.



Gelbsti šalčiai ir rusai

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Padėtis daržovių rinkoje pradėjo keistis, kai švelnesnio klimato Europos šalis užklupo šalčiai. Daug kur lauke laikomos daržovės sušalo. Be to, Rusijos ir Ukrainos saugyklos ištuštėjo anksčiau nei įprastai. Dėl šios aplinkybės Rusija užsienio daržovėms anksčiau atvėrė vartus į savo rinką.

„Dabar daržovių augintojus gelbėja šalčiai ir rusai. Į Rusiją kasdien galėtų riedėti po 10–20 furgonų morkų. Aišku, išvežama tik kokybiška produkcija, saugota šiuolaikiniuose sandėliuose. Prastos prekinės išvaizdos daržovių niekam nereikia“, – teigė A.Morkūnas.

REKLAMA

Anot LDAA valdybos pirmininko, lietuviškų daržovių šiemet vežama ir į ES šalis, pavyzdžiui, Vokietiją. Eksportuojama net į Lenkiją, nors paprastai pigi produkcija plūsta iš jos į mūsų šalį.

Atsivėrus galimybėms eksportuoti, daržovės daugiau nei dvigubai pabrango. Ir eksportuojamų, ir vietos rinkoje parduodamų kopūstų, morkų kaina pakilo daugiau nei dukart – iki 70 ct už kilogramą.



Pardavė tik ketvirtadalį produkcijos

Rokiškio rajone daržoves jau penkiolika metų auginantis ūkininkas Rytis Piskarskas tvirtino, jog šis laikotarpis pats sunkiausias. „Kainos kritusios, realizacija sustojusi. Pernai tokiu metu sandėliuose buvo likę tik koks ketvirtadalis daržovių. Šiemet tik ketvirtadalis parduota. Rinkoje – daržovių, ypač morkų, bulvių, perteklius. Jų buvo dideli derliai, be to, sumažėjo pirkimas“, – aiškino ūkininkas.

REKLAMA

Daržovių augintojas viliasi, kad sandėlius patuštins eksportas: „Iš sunkios padėties turėtų ištraukti daržovių išvežimas. Dabar dirbama ta kryptimi. Jos gali pajudėti į Lenkiją, Vokietiją, Azerbaidžaną.“

Atlaisvėjo vietos rinka

Pajudėjus eksportui, kai kurių daržovių augintojų padėtis pagerėjo, nes laisvesnė tapo vietos rinka.

„Daržoves parduodu vietos prekybininkams, vežu į Latviją. Svogūnų saugyklose jau neliko, o morkų dar turiu daugiau nei pernai tokiu metu. Kol kas poreikio išvežti į Rusiją nėra. Tiek pat pakilo kainos ir vietos rinkoje“, – aiškino vienas stambiausių šalies daržovių augintojų Linas Šateika iš Šiaulių rajono.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daržininkystės ūkio savininkas pabrėžė, kad eksportuoti palanku ūkininkams, turintiems modernias saugyklas ir todėl išsaugantiems daržoves kokybiškas. Daug prasčiau tiems, kurie neturi tokių sąlygų išlaikyti daržoves. Jų neišgelbės ir eksportas.

„Smulkiesiems prastai, nes dabar jie neturi kokybiškos produkcijos. O stambiuosius išsekino iki naujųjų metų išsilaikiusios mažos kainos, spaudžia kreditai. Tad sunku visiems“, – sakė L.Šateika.



Pakibo bankrotų grėsmė

„Mūsų šalyje gamintojai baigiami pasmaugti. Darbo sąnaudos išaugo, elektra, degalai brangiausi, rodukcijos kainos – žemiausios. Kaip galima prilygti lenkiškų daržovių kainoms, kai Lenkijoje PVM daržovėms 3 proc., o mūsų šalyje – 21 proc. Ar tai konkurencingos sąlygos?!“ – apmaudo neslėpė daržovių augintojas Algimantas Vaupšas iš Kelmės rajono.

REKLAMA

Jis piktinosi, kad ūkininkus į bankrotus varo ir išaugusios bankų palūkanos. „Lankiausi parodoje Vokietijoje. Kolegos vokiečiai sako, kad moka vos 1 proc. palūkanas. Ten stengiamasi, kad ūkininkai išgyventų. O mes mokame 12 proc. palūkanas, kad, matyt, greičiau bankrutuotume. Tad bedarbių neišvengiamai turėsime dar daugiau“, – apgailestavo A.Vaupšas.

Vida Tavorienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų